minutka.si

Frederique Constant Hybrid Manufacture - prva 3.0 ura na svetu

Na prvi pogled zelo spodobna klasična ura, ki pa nudi še nekaj več. Pri FC so jo poimenovali Hybrid ali “the world’s first 3.0 watch”.

Iz ženevske manufakture Frederique Constant v zadnjih nekaj letih prihajajo modeli ur, ki izgledajo kot klasične, a so hkrati tudi pametne. Nekakšne horološke pametne ure torej. Letos so v razvoju šli še korak dlje in predstavili uro s pomenljivim imenom Hybrid (izraz, ki ga poznamo iz avtomobilske industrije). Urarski tradicionalisti, kot tudi ljubitelji pametne elektronike, nad tem konceptom vihajo nos, Slovenci bi temu morda celo rekli - ne tič ne miš. A roko na srce, izvirnosti in naprednih idej tej švicarski znamki, ki jo je pred časom kupil japonski Citizen, nikakor ne manjka.

Frederique Constant Hybrid Manufacture je, kot rečeno, na pogled prav lepa klasična ura. Hkrati zmore nekaj dodatnih funkcij, za kar poskrbi hibrid - kombinacija dveh mehanizmov, povsem klasičnega avtomatskega mehanskega in pa elektronskega modula. Oba sta, kot pravijo pri FC, izdelana in sestavljena z lastnim znanjem in zmogljivostmi. Upoštevaje lastništvo Japoncev pa to po vsej verjetnosti pomeni, da je ura mešan švicarsko japonski produkt. Skratka, hibrid v vseh pogledih. Hišna avtomatika FC-750 skrbi za prikaz ur, minut in datuma, nastavlja pa se, kot sicer pri klasičnih urah, s krono na številki 3. Elektronski modul s pomočjo miniaturnega akumulatorja zagotavlja pametne funkcije ure, ki so: spremljanje fizičnih aktivnosti, srčnega utripa, spalnega vzorca, 'world timer' in pa nadzor in analitika vitalnih funkcij mehanike. S pomočjo gumba na številki 10 in preko bluetooth oddajnika vse početje elektronike beleži, analizira in prikazuje pametni telefon s pomočjo posebne aplikacije.

Vsa ta silna tehnologija je zapakirana v lepo 42 mm veliko ohišje. Številčnico, polno informacij, ki je kljub temu še vedno zelo berljiva in pregledna, krasi guilloché vzorec in pa kazalci v slogu ur Breguet. Eleganco poudarijo rimske številke, ki predstavljajo urne indekse na vseh različicah številčnic razen črne. Elegantni so tudi pasovi iz aligatorjevega usnja, ki se malenkost razlikujejo med seboj, odvisno od detajlov posameznih štirih različic.

Ura je na voljo v kompletu s posebno škatlo, ki vsebuje hkrati navijalec mehanike in pa polnilec akumulatorja ure. Tega je po želji ali potrebi možno tudi odstraniti iz škatle in priključiti na USB vmesnik, kar pride prav na primer pri potovanju. Frederique Constant Hybrid Manufacture je možno kupiti preko uradne spletne trgovine, stane pa okoli 3.500 €. Uro bomo lahko videli na Baselworld 2018.

Vir: frederiqueconstant.com

 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si