minutka.si

Zgodovina ur

sunwatch.jpg


Pred urami, ki jih poznamo danes, smo ljudje za merjenje in prikaz časa uporabljali preprosta pripomočka: senco in pesek. Sončne ure prikazujejo točen čas, a mečejo senco le ob sončnem vremenu in podnevi, peščene pa pomagajo izmeriti le interval, točnega časa ne prikazujejo.

Prvi mehanski merilci časa so se pojavili leta 1500 pr. n. št. v Egiptu, prve velike mehanske ure pa so izdelali italijanski menihi, da bi ljudem oznanili čas molitve. Te ure še niso imele pravih kazalcev, čas so sporočali za to namenjeni posebni zvončki.

Prve prenosne ure so v 16. stoletju izumili v Angilji. Bile so izredno velike in okorne, zato so jih noslili kar okoli vratu. Imele so le urni kazalec, navijati pa jih je bilo potrebno dvakrat dnevno. V tem času so se začeli pojavljati tudi prvi žepni časomeri, a so bili dovolj izpopolnjeni šele v 17. stoletju.

Prvo zapestno uro je izumil Patek Philippe v 19. stoletju. Od takrat pa vse do 1. svetovne vojne so zapestne ure nosile predvsem ženske. Moški so tisti čas nosili žepne ure.

Povsem iz praktičnih razlogov so se zapestne ure na moških rokah začele pojavljati šele na bojiščih. Po končani 1. svetovni vojni je veliko moških kot spomin na roki obdržalo svoje ure in navada se je kljub temu, da je bila ura na moškem zapestju za tiste čase zelo neobičajna, začela širiti. Prva svetovna vojna je po mnenju mnogih vzpodbudila industrijo zapestnih ur.

V 80-ih letih minulega stoletja so ure postale pripomoček za vsakodnevne priložnosti.

minutka.si minutka.si minutka.si