minutka.si

O pasovih ur

strap_iwc.jpg

Za pasove ur uporabljajo v angleškem jeziku izraze : watch band, bracelet in strap. Watch band je splošen izraz za pasove ur, bracelet so kovinski pasovi, strap pa v prevodu pomeni 'jermen' in se uporablja za pasove iz mehkejših materialov, kot so različne vrste usnja, kavčuk in tekstil.

Pas naj bi se ujemal s stilom ure. Nekaterim uram pristojijo vse vrste pasov, drugim samo določena vrsta. Pomembno vlogo pri izbiri igrata naš okus in slog.

Poglejmo nekaj značilnosti.

  • Kovinski pasovi. So najmanj občutljivi na zunanje vplive (voda, mehanske poškodbe) in bolj vzdržljivi. Izdelani so iz različnih materialov, kot so različne vrste zlata, nerjaveče jeklo, titan, platina. Običajno so kovinskih barv ali črni ter različno obdelani (brušeni, polirani). Na visoko poliranih pasovih so površinske poškodbe in prstni odtisi bolj vidni.
  • Usnjeni pasovi. So občutljivi na vodo, parfume, prah, svetlobo ter na mehanske poškodbe, zato jih je treba pogosteje menjati (1-3 leta). Narejeni so iz različnih materialov, kot npr. iz goveje kože, kože aligatorjev, krokodilov, nojev. So različnih oblik in barv. Usnjeni pasovi so lahki in koži prijazni, saj dihajo in so mehki na otip.
  • Kavčuk. V zadnjem času je zelo priljubljen. Je prijeten na dotik, nekateri so celo dišeči (TAG Heuer). Obseg je prilagodljiv in si ga nastavimo sami. Kavčuk dovoli skoraj poljubno obdelavo, običajo so izdelani v črni, beli ali roza barvi, krasijo pa jih različni vzorci ali napisi.
  • Tekstil. Najpogosteje se uporabljajo sintetični materiali. Izdelani so v najrazličnejših barvah in oblikah. 

Cene pasov so različne, od nekaj 10 do nekaj 1000 €, odvisno od uporabljenih materialov. Pas lahko kupimo preko interneta, najbolje pa je obiskati specializirano prodajalno ali uradnega zastopnika. 

Vir : FHH

minutka.si minutka.si minutka.si