minutka.si

Naprave za navijanje ur

watch_winder.jpg

Naprave za navijanje ur so namenjene navijanju avtomatskih ur takrat, ko jih nimamo na roki. Avtomatska ura ima polkrožni rotor, ki s svojim gibanjem (vrtenjem okoli svoje osi) prenaša energijo na vzmet. Če je ura v mirovanju, se po izteku rezerve navitja preprosto ustavi.

Kadar ure ne nosimo je za mehanizem ure dobro, da ga občasno navijemo (enkrat mesečno). Posebej to želimo za ure z večnim koledarjem, za katere želimo, da tečejo ves čas, tudi takrat, ko jih ne nosimo. V ta namen lahko uporabimo naprave, ki simulirajo gibanje roke - naprave za navijanje. V posebno ležišče vpeta ura se s pomočjo mehanizma v napravi vrti tako, da se vrti tudi njen polkrožni rotor. Naprava ne deluje ves čas, zato ima vgrajeno časovno stikalo.

Nekatere naprave imajo eno ležišče za uro, druge več. Na voljo so v najrazličnejših oblikah in barvah, boljše so lahko tudi lep okras. Naprave niso namenjene le profesionalni rabi. Lahko so primerno darilo za zbiralce ur. Cene se gibajo od 25 € in navzgor. Primer boljših proizvajalcev je na primer Orbita. Prav v konici piramide izdelovalcev naprav za navijanje ur pa je nemški proizvajalec izjemnih velikih ur z nihali Ervin Sattler. Zastopnik v Sloveniji je urarstvo Robnik iz Kranja.

Potrebno je povedati še, da se vsaka ura ne navija enako. Nekatere za vzdrževanje teka mehanizma potrebujejo več obratov na časovno enoto druge manj. Energija se na vzmet prenaša z obrati rotorja v levo, desno ali v obe smeri. Dražje navijalce je možno programirati z računalnikom, ostalim pa se število obratov in smer določi s kombinacijo položajev stikalc, ki so vgrajeni v navijalec. Podatki o tem so na voljo tukaj.

 

minutka.si minutka.si minutka.si