minutka.si

Prepoznati ponaredek

fake_watches.jpg

Vam je že kdo na ulici ali po internetu ponujal originalen Rolex za 200€ ali celo manj? Dejstvo je, da je bila ura ukradena ali pa gre za ponaredek. Pri nakupu prestižnih ur je potrebna pazljivost. Kako ločiti ponaredek od originala?

Paziti je potrebno na naslednje stvari:

  • Pri spletnem nakupu vam mora prodajalec zagotoviti izdelek s serijsko številko uradnega proizvajalca. Vse prestižne ure imajo namreč svojo serijsko številko, teh ponaredki običajno nimajo. Kadar ste v dvomih, je bolje da se ne odločite za nakup.

  • Preverite ceno ure v uradni trgovini ali na uradni spletni strani proizvajalca. Nakup preko interneta je predvidoma bolj ugoden, a razlika v ceni ne bi smela biti previsoka.

  • Preverite seznam pooblaščenih prodajalcev na uradni spletni strani proizvajalca. Praviloma so na uradnih straneh tudi seznami pooblaščenih proizvajalcev.

  • Preverite prodajalca na tematskih forumih in delite izkušnje z drugimi.

  • S pomočjo kataloga, spletnih strani ali kako drugače, preučite model ure, ki jo kupujete. Ponaredek ima lahko drugačne značilnosti - barvo, pas, preveč izrazit sijaj, nedovršene detajle, slab logotip in drugo.

  • Kadar kupujete novo ali že uporabljeno uro, zahtevajte certifikat, ki potrjuje avtentičnost, originalen račun in garancijo. Potrjena garancija je ponavadi dober znak.

  • Intuicija. Naj vas ne zanesejo čustva in nizka cena. Kadar slutite, da nekaj ni v redu, počakajte z nakupom ali poiščite drugega prodajalca.

Prepoznavanje replik, kot ponaredke imenujejo ponarejevalci, ni vedno enostavno. Nekateri ponaredki so postali tako zelo podobni originalom, da jih je izredno težko ločiti. Na voljo je tudi knjiga z naslovom Real and fake Watches, ki za večino boljših znamk nudi osnovne informacije o tem kako 'ločiti urarsko zrnje od plev'.

Ne pozabimo. Ponaredki izražajo nespoštovanje do proizvajalca in njegovega dela ter kažejo slab okus in odnos tistega, ki ga je izbral. "Fake watches are for fake people" je agresiven slogan, s katerim sta FHH in FHS (Foundation de la Haute Horlogerie in Federation of the Swiss Watch Industry) s skupnimi močmi pričela medijsko kampanjo proti ponarejevalcem. V Švici velja zakon, ki prepoveduje uvoz ponaredkov. Ponaredki gredo z zapestij v stiskalnico. Strošek res ni velik, zadrega pa prav gotovo.

Prestižne ure so velik finančni zalogaj, zato če že, se raje odločimo za homage uro.

minutka.si minutka.si minutka.si