minutka.si

Nega, popravilo, servis

watch_repair_1.jpg 

Ura potrebuje nego, vzdrževanje in servis tako kot vsako drugo tehnično sredstvo. Le tako bo zdržala dlje, izgledala lepše in obdržala deklarirane lastnosti kot je npr. tesnjenje.

Vsakodnevna nega ure pomeni, da je ne izpostavljamo ekstremnim zunanjim vplivom, kot so previsoka ali prenizka temperatura, vlaga, previsok pritisk in udarci. To velja predvsem za mehanske ure. Priporočljivo se je izogibati hitrim in sunkovitim gibom pri športnih aktivnostih kot so golf, tenis, squash, gorsko kolesarjenje in podobno. Kvarčne ure in kovinski pasovi so bolj primerni za take dejavnosti.

Poskrbimo tudi za čistočo ure. Če je vodotesna, jo pazljivo očistimo z mehko ščetko in blagim detergentom ter speremo z vodo. Če ura ni vodotesna, jo obrišemo najprej z vlažno nato pa še s suho mehko krpo.

Pasove iz kavčuka in kovin čistimo podobno kot vodotesne ure. Posebno nego potrebujejo usnjeni pasovi, saj so zelo občutljivi na mehanske poškodbe in vodo, še posebej slano.

Avtomatske ure občasno navijemo in ne pustimo, da stojijo predolgo. V ta namen lahko uporabimo napravo za samodejno navijanje ur.

Uro naj servisira pooblaščen urar, saj pozna pravilne postopke, ima ustrezna orodja, znanje, izkušnje in ustrezne nadomestne dele. Servis, ki ga opravimo na vsakih 4-5 let, mora vsebovati: diagnostiko, čiščenje mehanizma, zamenjavo obrabljenih delov, oljenje, nastavitve, menjavo tesnil in preverjanje tesnjenja. Dober serviser uro temeljito očisti in po potrebi spolira. Tak servis lahko stane več 100€.

Robnik155.jpg

Ure ne poskušajmo popravljati ali odpirati sami, če nismo usposobljeni za to. To velja tudi za menjavo baterij na kvarčnih urah in menjavo pasov. 

Ure, ki so starejše od 20 let, je običajno potrebno restavrirati. Restavriranje pomeni obnovitev ure do njenega normalnega delovanja. Postopek je dolgotrajen in zahteven, kar je odvisno od stanja ure. Restavriranje običajno izvaja proizvajalec, saj le ta razpolaga z vsemi potrebnimi nadomestnimi deli.

Vir : FHH

minutka.si minutka.si minutka.si