minutka.si

Tesnjenje

Panerai_krona.jpg

                           
Tesnjenje nam pove do kakšnega pritiska je ura odporna proti vdoru vode in prahu v njeno notranjost. Pritisk je sila, ki deluje na zunanjost ohišja, merimo jo v barih (sila 1kg/cm2) ali atmosferah. Ločimo dve vrsti pritiska, absolutni in relativni. Relativni ali hidrostatični je tisti, ki ga merimo v vodi, absolutni pa sta atmosferski pritisk in pritisk vode skupaj.

Podatek o tesnjenju, ki je napisan na uri, običajno sporoča relativni pritisk. Na nadmorski višini 0 m je atmosferski pritisk 1 bar in se povečuje za približno 1 bar na vsakih 10 m globine (sladka voda ima 0,98 bara medtem ko ima slana 1,007 bara).

Lestvica tesnjenja:
  • 10 m (2 bara) : naključno srečanje z vodo, dežne kapljice in umivanje rok.
  • 30 m / 3 ATM (4 bare) : plavanje.
  • 50 m / 5 ATM (6 barov) : tuširanje, skok v vodo z roba bazena.
  • 100 m / 10 ATM (11 barov) : skok v vodo z višine, potapljanje na dah, vožnja z vodnim skuterjem.
  • 500 m : vse vodne aktivnosti.
 
Vedeti moramo, da je za zagotavljanje deklarirane vrednosti tesnjenja potrebno poskrbeti za več stvari. Ko smo v vodi, mora biti krona pravilno nameščena (pritisnjena do konca, privita...), uporaba gumbov v vodi ni priporočljiva, ura pa mora biti redno servisirana. Na servisu se tesnila namreč po potrebi zamenjajo, hkrati pa se opravi tudi test tesnjenja.
 
Ko pridemo iz morja, uro speremo s svežo vodo, saj sol škodljivo vpliva na tesnila. Uro redno servisiramo, ker tesnila niso trajna, poleg tega serviserji tesnjenje ure tudi preverijo. Ure pa niso vodoodporne le zaradi potapljačev, vroča voda pod tušem na primer povzroči pritisk 5 barov in več.
 

Vir : FHH

minutka.si minutka.si minutka.si