minutka.si

Jure Jenko - urarski mojster, Malalan

Jure Jenko je poznan kot eden najboljših urarjev v Sloveniji. Po končani srednji šoli se je njegova poklicna pot križala s podjetjem Malalan. Srečal se je z g. Petrom in ga. Karmen Malalan, ki sta imela jasno vizijo o tem, kakšnega urarja si želita. Hotela sta servis po švicarskih standardih, Jure je bil nad tem navdušen, popolnoma se je videl v tej, kot pravi, čudoviti zgodbi. Takoj so ga za eno leto poslali na šolanje v Italijo, kjer ga je šolal eden najboljših urarjev, ki jih je kadarkoli srečal - g. Massimo Curato. Juretu je dal odlično osnovo, ki pa jo je nato nadgrajeval z osvojenimi certifikati najprestižnejših urarskih znamk, kot so: Rolex, Tudor, Breitling, Zenith, Iwc, Audemars Piguet, Jaeger Le Coultre, Tag Heuer. Želja g. Petra Malalana je bila od vsega začetka imeti najboljši urarski servis v Sloveniji. Danes, ko dobivajo nadzore servisov blagovnih znamk, ki jih zastopajo, prejemajo pohvale, da sodijo v sam vrh servisov v Evropi. 

                                   

Jure, kdo te je navdušil za ta lep poklic?
Že od malih nog sem imel žilico za finomehaniko. Nisem pa še vedel, v katero smer me bo zaneslo... zlatarstvo, urarstvo ali mogoče kam drugam... možnosti je bilo kar veliko. Danes ponosno delam v servisni delavnici podjetja Malalan.

Katera je bila tvoja prva ura?
Moja prva prestižna ura je bila Zenith Rainbow El primero. Takoj ko sem spoznal srce tega mehanizma, sem jo moral imeti.

Katere so tvoje najljubše znamke in katero uro najraje nosiš?
Najljubša znamka mi je Rolex. Na začetku mi ta znamka ur sploh ni bila všeč. Bil sem mnenja, da je to za stare "fotre" in da gre samo za prenapihnjeno ime. Ko pa sem prvič odšel na Rolexovo izobraževanje v Ženevo in ko sem osvojil njihov certifikat ter spoznal njihove mehanizme, njihovo filozofijo, kvaliteto in njihovo podporo urarskim servisom po svetu, me je ta znamka povsem prevzela. Najraje nosim Rolex GMT-2

Pa skrita želja?
Zaenkrat sem še mlad, zato so mi najbolj všeč športno elegantne ure. Trenutno največja želja je Rolex Sky-Dweeler. Za starejša leta pa Patek Philippe in A. Lange & Soehne.

Nosiš uro zato, da ti kaže točen čas, ali v tem vidiš kaj več?
Ura mi je edini pravi moški nakit. Ko se enkrat navadiš nositi uro, si potem težko brez. Tudi zaradi mojega poklica mora biti ura vedno na roki. Vedno točna in vedno spolirana.

Na kakšen slog ur prisegaš?
Trenutno prisegam na športno eleganten slog. Predvsem pa mora biti udobna za nošenje. Ne sme biti prevelika, da te ne ovira ali moti pri nošenju. Najboljše je takrat, ko komaj veš, da jo imaš na sebi. 

Si že kdaj izdelal svojo uro oziroma ali si to želiš?
Veliko mojih urarskih prijateljev je naredilo svojo uro. Ponavadi na tak način, da so kupili razne sestavne dele ure in jo nato sestavili. V tem sam osebno ne vidim smisla. Sem pa že sam izdelal nekaj posameznih komponent. Za povsem ročno izdelavo ure trenutno nimam ne časa niti pretirane želje.

Ali se ti zdi, da je med Slovenci dovolj prisotna kultura nošenja ur?
Ker sem vsakodnevno v stikih z ljudmi s prestižnimi urami se mi zdi, da ja. Kdor ne pozna dobro sveta prestižnih ur si ne zna predstavljati, da je tudi v Sloveniji veliko ljubiteljev in seveda veliko lepih ur.

Ko srečuješ ljudi, ti pogled kdaj uide na zapestje?
Ufff ja, poklicna deformacija. Ni važno ali gledam televizijo, sem v trgovini, v restavraciji, v glavnem kjerkoli, mi pogled najprej uide na zapestje, tudi pri ženskah najprej tja in šele nato... hahaha :)))

                                

minutka.si minutka.si minutka.si