minutka.si

Zenithov El Primero praznuje pol stoletja

Zenith.El.Primero.Hall.jpg

 

Legendarni Zenithov mehanizem El Primero letos praznuje 50. obletnico. Legendarni El Primero ni prvi kronografski mehanizem, kot morda mnogi mislijo, je pa vsekakor prvi med najboljšimi ter hkrati prvi avtomatski kronograf na svetu

                         

 

El Primero (v esperantu pomeni prvi) je na risalnih deskah Zenithovih delavnic pričel dobivati podobo leta 1962. Preprosta ideja, izdelati ekskluzivno uro v počastitev 100. letnice manufakture je bila sicer čudovita, a se zaradi preveč ambicioznih želja do leta 1995 žal ni uresničila. Zenith si je postavil zelo visoke cilje. Želel je izdelati prvi avtomatski kronograf na svetu. Tekel naj bi z višjo frekvenco kot vsi ostali kronografi, o čemer je bilo za tiste čase precej drzno razmišljati. Frekvenca delovanja običajnih kronografskih kalibrov je bila namreč 28.800 polnihajev na minuto, medtem ko naj bi El Primero tekel s kar 36.000 polnihaji na minuto (5 Hz). S tem se točnost teka mehanizma poveča, merjenje časa pa je možno na 1/10 sekunde natančno. Dodaten izziv pri taki frekvenci predstavlja zaloga navitja, saj je poraba energije zaradi višje frekvence precej večja. In kot da to ne bilo dovolj, so si nalogo otežili še z zahtevo, da mora biti kaliber kar se da majhen in hkrati opremljen s prikazom datuma. Dovolj zahtevnih tehničnih izzivov torej, da se je razvoj zavlekel do leta 1969, ko je bil El Primero prvič predstavljen. Na voljo je bil v dveh različicah s kodnimi imeni: '3019 PHC' za kronograf s prikazom datuma in '3019 PHF' za kronograf s trojnim datumom ter luninimi menami. Kaliber je kljub vsem funkcijam meril vsega 30 mm v premeru in 6,5 mm v višino.

 

Zenith.ElPrimero.Historique.1969.jpg

 
Kot zanimivost povejmo, da proizvodnja vsakega Zenithovega mehanizma El Primero poteka 9 mesecev. Z njim se ukvarja 20 urarjev, ki v celotnem procesu opravijo 5.500 operacij, od tega 5-50 za vsako komponento (Calibre El Primero 400 jih ima 278). Mehanizem je v klasični izvedbi sestavljen iz 18 različnih materialov. Najbrž ni naključje, da je bil Zenith do sedaj nagrajen s 1420 nagradami, od tega s kar 1398 prvimi mesti. 
 
 Zenith.El.Primero.44.jpg

 

Zenithova zgodba o uspehu pa bi lahko bila tudi precej drugačna. V 70. letih, torej v času 'kvarčne krize', je bil lastnik Zenitha ameriško podjetje 'Zenith Radio Corporation'. Leta 1975 je uprava podjetja sprejela odločitev, da bo Zenith proizvajal le še ure s kvarčnimi mehanizmi in s tem skoraj pogubila El Primero. K sreči je Charles Vermont, urarski mojster Zenitha, kljub drugačnemu ukazu takratnih lastnikov na varno pospravil osnovno orodje, stroje in ključne sestavne dele. Pikolovski Charles Vermont je ob tem skrbno označil izbrani material in natančno popisal vse proizvodne procese.  Proizvodnjo El Primera so po zaslugi tega drznega dejanja obudili devet let kasneje. Kmalu za tem se je nekaj velikih znamk pričelo zanimati za Zenithove mehanizme, s čimer so manufakturi zagotovili svež denar za ponoven zagon proizvodnje in preživetje. Med velikimi imeni, ki so Zenithove mehanizme prepoznali kot ustrezne za svoje ure, je bil tudi Rolex. Ta je v svoj ikoničen model Daytona Zenithov El Primero vgrajeval med letoma 1988 in 2000.

 

Charles Vermont

 

Zenithov El Primero se je skozi čas nenehno izpopolnjeval in razvijal. Inženirji so ga opremili z različnimi komplikacijami, kot so: tourbillon, prikaz rezerve navitja, minutna repeticija, večni koledar, alarm in z eno najbolj zahtevnih komplikacij nasploh 'Zero Gravity Tourbillon'. Trenutno je na voljo preko 70 različic! El Primero je brez dvoma do danes več kot upravičil simbolni pomen znamke - svetlo zvezdo v zenitu. Kljub temu pa se ljubitelji ur in urarstva morda premalo zavedajo prave vrednosti blagovne znamke Zenith. Medtem ko nekatere švicarske urarske znamke z agresivnim oglaševanjem umetno dvigajo svojo veljavo, Zenith po krivici ostaja manj prepoznaven, kot bi si to zaslužil. Pravi poznavalci k sreči poznajo kakovost, veljavo in dosežke Zenitha kot tudi pregovor, ki pravi, da mehanizem Zenitha bije hitreje, prav tako kot tudi srce njegovega lastnika

 

Zenith.El.Primero.55.jpg

 

Vir: zenith-watches.com/en_en/elprimero

Zenith El Primero :
 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si