minutka.si

Test - Omega Seamaster Aqua Terra Co-Axial

Mnogi Omego uvrščajo med "top 8" urarskih znamk, s čimer se vsekakor strinjam. Na vprašanje zakaj bom poskušal odgovoriti v testu, ki sledi. Pri Omegi pravijo, da se skladno z imenom ure, ki jo predstavljam tokrat (Aqua Terra), le-ta enako dobro 'počuti' tako na suhem kot tudi na širnem morju. Na ali v morju ure tokrat nisem preizkušal, sem pa zato na varnem in suhem pod drobnogled vzel različico Seamaster Aqua Terra Co-Axial z 41,5 mm ohišjem iz plemenitega jekla in rdečega zlata. V tehnološko superiornost Aqua Terre nisem nikoli podvomil, a ura na slikah morda deluje povsem običajno. Toda že po dnevu ali dveh na roki ter mnogih zavistnih pogledih se Omegin Seamaster odkupi s svojo športno - elegantno pojavo. Posebej to velja za kombinacijo plemenito jeklo - rdeče zlato, ki moški roki resnično izredno lepo pristoji.

Omega.seamaster.1.jpg

Test je omogočila največja urarska hiša v Sloveniji Slowatch. Slowatch zastopa najbolj ugledne urarske znamke, kot so: Audemars PiguetBreitling, Breguet, Cartier, Certina, Chopard, Ebel, Edox, Hamilton, Hublot, Longines, Omega, Rado, TAG Heuer, U-Boat.

SW_logo.1.jpg 

Ozadje
 

omega_logo.jpgZgodba o eni najbolj prepoznavnih urarskih znamk sega v leto 1848, ko jo je ustanovil mladi Louis Brandt. Delavnico je leta 1879 prepustil svojima sinovoma, ki sta jo zatem preselila v pokrajino Bienne v Švici. Leta 1889 je podjetje postalo največji proizvajalec ur, z  letno proizvodnjo večjo od 100.000 kosov. Ω (omega) je zadnja črka grške abecede in izhaja iz imena enega od kalibrov iz leta 1894. Za vzpon in prepoznavnost znamke je imela prav gotovo velike zasluge vojaška industrija. Britanske letalske enote so leta 1917 Omego izbrale za uradnega proizvajalca časomerov, leto kasneje pa je to storila tudi ameriška vojska. V 30. letih minulega stoletja se je pričel razvoj Omeginih veteranov Constellation, Speedmaster in Seamaster. Vsi živijo še danes, nekoliko pozneje se jim je pridružil tudi De Ville.

moon.jpgNASA je leta 1965 po izredno zahtevnih testiranjih Omego izbrala za uradnega merilca časa. Leto 1969 je bilo za manufakturo zgodovinsko. Tega leta je namreč Edwin 'Buzz' Aldrin na odpravi skupaj z Neilom Armstrongom na Luno stopil z Omego Professional Speedmaster Chronograph (Moonwatch) na roki.

007.pistol.jpgOmega slovi tudi po sodelovanju s serijo filmov o tajnem agentu 007, Jamesu Bondu. Za Omego so značilne številne tehnične rešitve in inovacije, zadnja od njih je izjemni zaskočni mehanizem Co-Axial, ki deluje skoraj popolnoma brez trenja in zato praktično ne potrebuje mazanja.  Proizvodnja ur manufakture, predvsem po zaslugi azijskega trga, danes dosega proizvodnjo svojega večnega rivala - znamke Rolex. Omega je skupaj z najbolj uglednimi urarskimi brandi, kot so: Breguet, Blancpain, Glashütte Original in Jaquet Droz član skupine Swatch. Je sponzor prestižnih športnih dogodkov, in sicer: Olimpijskih iger, America’s Cup in največjih plavalnih ter atletskih prireditev. Omega je pri merjenju časa na športnih tekmovanjih lastnica veliko inovacij in tehničnih rešitev, med njimi je tudi sistem foto-finish, ki omogoča do stotinke sekunde natančne posnetke pri določanju vrstnega reda tekmovalcev ob tesnih izidih. Znamka je izredno priljubljena in cenjena tudi v svetu šov biznisa in med vrhunskimi športniki. Njeni ambasodorji so: George Clooney, Nicole Kidman, Cindy Crawford, Zhang Ziyi, Daniel Craig, golfist Sergio Garcia “El Niño” in drugi. Omega je prepoznavna in priljubljena tudi pri nas, saj veliko Slovencev, ki se odločijo za prestižno uro, izbere prav to znamko.

Omega_NK.jpg

 Zunanjost
 

Omega.S.AT.big.jpgKolekcija Seamaster Aqua Terra pritegne pozornost tako z inovativno tehnologijo kot tudi s svojim videzom. Prepoznavna je po 'Teak Concept' številčnici, ki spominja na tla razkošnih jaht, prekritih s prvovrstnim tikovim lesom. Iz enakih materialov kot ohišja (pri testni Omegi iz rdečega zlata) so tudi urni indeksi, puščičasti kazalci, obroba datumskega okenca, hišni logotip in napis 'OMEGA'. Kazalci in urni indeksi so prevlečeni s snovjo Super Lumi-Nova, ki preverjeno zagotavljajo odlično vidljivost v slabših pogojih tudi dalj časa. To pomeni, da so indeksi in kazalci dovolj svetli tudi proti jutru in ne le nekaj ur po tem, ko ugasnemo luč v spalnici. Zunanjost pa ni edina, ki je privlačna na tej uri. Transparentno dno v vsem svojem razkošju razkriva avtomatski mehanizem, kaliber 8500 Co-Axial, ki ga krasijo Ženevske črte.

Omega.S.AT.side.jpgMoški modeli Seamaster Aqua Terra so na voljo z ohišji dimenzij 41.5 mm in 38.5 mm. Ura tesni do 150 m, vodotesnost pa ji zagotavlja privita krona, ki je pri testni različici ure izdelana iz rdečega zlata. V manjših ohišjih je poleg mehanskega kalibra 8500 na voljo tudi kvarčni kaliber 1538. Omega Seamaster Aqua Terra prikazuje datum, ure, minute in sekunde, model 'Annual Calendar' z vgrajenim kalibrom 8601 pa prikazuje tudi mesece.

Mehanizem
 

8500.jpgMehanizem, ki poganja Omego Seamaster Aqua Terra, je izvrsten in inovativen kaliber 8500 Co-Axial, ki ga je Omega razvila leta 2007. Omega se lahko pohvali z revolucionarno novostjo vgrajeno v njene mehanizme, to je s koaksialnim zaskočnim mehanizmom. Tehnološka rešitev Co-Axial temelji na naslednjem principu. Trenje med elementi zaskočnega mehanizma, ki prenašajo energijo mora biti čim manjše, a v praksi pri konvencionalnih rešitvah nastane zelo veliko izgub (do 70%). Odgovor na ta izziv je nastal s pomočjo angleškega urarskega genija Dr. Georgea Danielsa v Omeginih laboratorijih. Nanj so upravičeno zelo ponosni, saj je dolgo veljal za tehnološko neizvedljivega. Poimenovali so ga Co-Axial. Sistem zmanjša trenje in izrabi razpoložljivo energijo precej bolj efektivno, kar pripomore k stabilnejšemu delovanju v daljšem obdobju in posledično k večji točnosti. Co-Axial je hkrati manj zahteven za vzdrževanje, saj zaradi posebne zasnove ne potrebuje mazanja, s tem pa so odpravljene tudi motnje, ki pri tem nastanejo. Co-Axial je bil sprva vgrajen v caliber 2500, za katerega osnovo so uporabili preizkušen ETA 2892-A2 avtomatski mehanizem. Kaliber 8500 je za razliko od kalibra 2500 v celoti plod lastnega razvoja.

Si.14.jpgZnačilnost koaksialnih mehanizmov je tehnična rešitev Si 14 (silicij je 14. element v Mendeljejevem periodnem sistemu). Silicij zaradi neobčutljivosti na magnetizem in izvrstne odpornosti na udarce, še dodatno pripomore k točnosti. Uporaba silicija zmanjša težo gibljivih delov mehanizma, izniči negativen vpliv magnetizma ter zaradi zanemarljivega trenja odpravi potrebo po mazanju. Silicij je odporen na korozijo, izredno prožen ter lahek, kar znatno zmanjša izgubo energije in izboljša natančnost, zanesljivost in stabilnost teka mehanizma. Kaliber 8500 Co-Axial je certificiran kronograf. V praksi se pokaže, da Omegin biser daleč presega okvire določene po standardu C.O.S.C., ki dovoljuje dnevno odstopanje od -4 do +6 sekund. Pred kratkim je Omega celo podaljšala garancijo s treh na štiri leta za naslednje družine mehanskih mehanizmov: 8500/8501, 8520/8521, 8601/8611, 8401/8402/8403, 8421, 9300/9301. Kaliber 8500 zagotavlja rezervo navitja 60 ur s pomočjo dveh vzmetnih bobnov, avtomatsko navijanje v obe smeri pa skrajša čas potreben za navijanje.

Demo delovanja Co-Axial mehanizma (ang) :

caliber_8500.jpgMeritve natančnosti teka mehanizma sem v času testiranja izvajal v poletnem obdobju med vsakodnevnimi opravili. Ura ni bila izpostavljena ekstremnim pogojem, kot so: intenzivne športne aktivnosti, fizično delo in podobno. Meritve točnosti delovanja Omege Seamaster Aqua Terra so bile po pričakovanju izvrstne, kar je izkušnja mnogih lastnikov. Meritev je pokazala povprečen odmik od referenčnega časa ene sekunde zaostanka na teden, kar po preciznosti Omegine mehanske kalibre postavlja ob bok kvarčnim mehanizmom. V nekoliko manjši različici Omege Seamaster Aqua Terra je na voljo tudi kvarčni kaliber 1538, ki bo zadovoljil manj zahtevne kupce. Omenjen mehanizem se po mojem mnenju namreč takšni uri ne poda najbolje.

Navodilo za uporabo v sliki (ang) :
Vtis / slog

Omega.Seamaster.TK.jpg Omega Seamaster Aqua Terra je prestižna športna ura, ki vsekakor pusti dober vtis. Tanka luneta iz rdečega zlata skupaj z rahlo izbočenim safirnim steklom deluje izredno elegantno. Popolnoma nekaj novega ponuja številčnica s "teak concept" vzorcem za razliko od večine ostalih, ki delujejo bolj ali manj kovinsko. Vzorec na številčnici Seamastra posnema tla razkošnih jaht, ki so prekrita s prestižnim tikovim lesom, učinek pa je iskreno povedano zelo prepričljiv. Zanimiv detajl različic iz rdečega zlata so zlati dodatki na številčnici (pri različici z ohišjem iz plemenitega jekla so ti dodatki iz belega zlata). Bočni del ohišja je za razliko od ostalih delov ure brušen. Na desnem boku izstopa privita krona, ki jo krasi logotop znamke.

Zunanjost.jpgOmega Seamaster Aqua Terra na roki izgleda celo lepše kot v izložbi ali na fotografijah. Morda je moje mnenje nekoliko preveč subjektivno, ker sem jo imel čast nositi dlje časa, a dejstvo je, da človeku ura priraste k srcu. Seamaster pa ni lep le na roki. Privlačno ohišje v sebi skriva pravi tehnološki biser in k sreči ure ni potrebno odpreti, da ga bi razkrila.

Omega.S.AT.back.jpgVeliko safirno steklo na zadnjem delu ure namreč odpira pogled na spoštovanja vreden avtomatski kaliber 8500. Posebnost tega kalibra je ločeno stopenjsko nastavljanje ur, kar pride prav pri potovanjih preko časovnih pasov. Posebej označena sta tudi oba vzmetna bobna (barrel one in barrel two), ki zaporedno povezana uri zagotavljata 60-urno avtonomijo navitja. Poleg izjemne natančnosti mehanizma se lastniki zlate različice lahko pohvalijo tudi z rotorjem in mostom, ki sta poleg tega, da sta izdelana iz rdečega zlata, okrašena tudi z Ženevskimi črtami.

SW_logo.1.jpg

Ocena Omega - Seamaster Aqua Terra
 
Izgled : 8/10
Omega Seamaster Aqua Terra na prvi pogled morda deluje povsem običajno, a natančnemu opazovalcu kaj hitro razkrije vse svoje skrite adute in mu kmalu zleze pod kožo. Ocena izgleda je povsem subjektivna zadeva in ker sem predvsem ljubitelj klasik uri dajem 8 od možnih 10 točk.

Praktičnost : 9/10
Pri funkcijah (ure, minute, sekunde ter datum) testnega Seamastra nisem pogrešal prav ničesar. Po zaslugi izvrstnega mehanizma ura prikazuje čas izredno natančno. Osvetljenost urnih indeksov in kazalcev je odlična in učinkovita tudi v temi, kar je nadvse uporabno. Vsekakor pa ura ni primerna za stresne športne aktivnosti in opravljanje težjih fizičnih opravil.

Natančnost in kakovost izdelave : 9,5/10
Omega pri kakovosti svojih izdelkov ne dopušča prav nobenih kompromisov. Seamaster je videti precej robusten in tudi najbolj izpostavljeni deli ure, kot so luneta in zunanji robovi, zobu časa in nenehni uporabi zelo dobro kljubujejo. Razveseljivo je, da ura tudi po nezahtevnem čiščenju spet deluje kot nova. Nekoliko me je zmotil, sicer komaj opazen, neenakomeren razmak na spoju med ohišjem in pasom ure.  
 
Mehanizem : 10/10
O natančnosti, zanesljivosti in tehnološki inovativnosti kalibra 8500 in rešitvi Co-Axial smo se že obširno razpisali. Mehanizem si brez zadržkov zasluži najvišjo oceno.

Splošen vtis : 9/10
Z nakupom Omege prav gotovo ne morete zgrešiti. Dobili boste vrhunsko, prestižno, kakovostno in funkcionalno uro. Njena ravno prav zadržana oblika bo gotovo našla pot na roke tako poslovnežev kot tudi športnikov po duši in slogu oblačenja.
 
Skupna ocena : 9,1/10
 
Različice

Omega.Seamaster.AT.brown.jpgOmega Seamaster Aqua Terra je na voljo v več različicah. Materiala, iz katerih so ohišja, sta dva, in sicer plemenito jeklo in 18K rdeče zlato. Testni Seamaster je izdelan iz kombinacije obeh. Okvir ohišja je iz plemenitega jekla, luneta in krona pa sta oblikovani iz 18K rdečega zlata. V zlati različici so iz zlata tudi detajli na številčnici. Dimenziji ohišij sta dve, večji meri 41,5 mm, manjši pa 38,5 mm. Uram so pripeti rjavi ali črni pasovi iz aligatorjevega usnja, plemenitega jekla ali 18 K rdečega zlata oziroma iz kombinacije obeh. Privlačne in zanimive 'Teak Concept' številčnice so prav tako različnih barv, klasične črne in srebrne ter čokoladno rjave, ki še najbolj od vseh spominja na tikov les. 

 Različice v sliki
 Gold.Brown.Brown.png    Gold.Gold.Brown.png    Golf.Green.png
 Steel.Black.Black.png    Steel.Brown.White.png    Steel.Gold.Brown.png
 Steel.Gold.Steel.png    Steel.Steel.Black.png    Steel.Steel.White.png
         

Tehnični podatki

Referenca : 231.20.42.21.06.001
Funkcije : ure, minute, sredinske sekunde, datum.
Pas : kombinacija plemenitega jekla in rdečega zlata s pregibno zaponko.
Ohišje : plemenito jeklo, transparentno dno, privita krona.
Številčnica : rjava, 'Teak Concept' vzorec, urni indeksi in kazalci iz rdečega zlata.
Steklo : safirno steklo.
Luneta : rdeče zlato.
Mehanizem : avtomatski, Omega Co-Axial kaliber 8500, 39 kamnov 25.200 a/h, C.O.S.C.
Premer / višina : 41,5 mm / 12,95 mm.
Tesnjenje : 150 m.
Teža : 162 g.
Cena :  7.000 € (različica iz plemenitega jekla 4.000 €).
 Tehnični podatki: omegawatches.com

Za bolj zahtevne

Iskanje pomanjkljivosti pri urarski znamki kot je Omega je izredno težko in nehvaležno delo. Ker sam nisem našel nobene omembe vredne, mnenja o tem prepuščam bralcem.

Omega.S.AT.box.jpg

V nekaj besedah

Omega vsekakor spada med najboljše in najbolj prepoznavne urarske znamke. Še posebej navduši, ko poleg lastnosti ur pričnemo primerjati tudi njihove cene. To pri Omegi pomeni, da kupec za dobro ceno dobi vrhunsko, luksuzno, vzdržljivo, natančno, tehnološko inovativno in estetsko uro brez kompromisov na račun kakovosti in z vsemi lastnostmi, ki se jih od prestižne ure tudi pričakuje. To velja za vse modele, vključno s kolekcijo Seamaster Aqua Terra. Pestra paleta različnih modelov v tej kolekciji bo tako bržkone našla svoje kupce tako med športniki po duši in stilu, kot tudi med poslovneži.

Vir slik, zgodovine in tehničnih podatkov: omegawatches.com

Test je omogočila največja urarska hiša v Sloveniji Slowatch. Slowatch zastopa najbolj ugledne urarske znamke, kot so: Audemars PiguetBreitling, Breguet, Cartier, Certina, Chopard, Ebel, Edox, Hamilton, Hublot, Longines, Omega, Rado, TAG Heuer, U-Boat.

SW_logo.1.jpg

Komentarji   

+1 #5 gorazd 09:50 17-12-2011
Pri mehanski uri je vse to seveda res. O standardih ti piše vse v sekciji mehanizem (drugi odstavek imaš odstopanje).
Citat
-1 #4 rolex 08:58 17-12-2011
Verjetno je točnost odvisna od več dejavnikov: (temperatura, navitost, ....) in se spreminja. Kakšna točnost je sprejemljiva za uro tega ranga?
Citat
+3 #3 gorazd 07:26 16-12-2011
Prav si prebral, sekunda na teden. Vem za Seamastra, z 2500 mehanizmom, ki se zmoti sekundo na 14 dni. Neverjetno a povsem resnično!!! Co-Axial je zakon!
Citat
-2 #2 rolex 07:59 15-12-2011
Meritev je pokazala povprečen odmik od referenčnega časa ene sekunde zaostanka na teden????????
Verjetno na dan.
Citat
0 #1 Omega 14:11 13-12-2011
Test u nulo napisan !!!

Svaka čast :-)

Omega je res zakon, jo imam in sem max zadovoljen!
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si