minutka.si

Test - Rolex Oyster Perpetual Submariner Date

Ura je edini kos nakita, na katerega prisegam. Kot vsak urarski navdušenec imam tudi sam svoj seznam najljubših znamk, modelov in svoj 'wish list'.  Moj greh so  manufakturni časomeri, izdelani iz posebnih materialov ter oblikovani tako, da izžarevajo šarm in dušo. Do Rolexa sem bil vedno nekoliko zadržan. Morda zaradi tega, ker je ena izmed najbolj prepoznavnih blagovnih znamk vseh časov, morda zato, ker je tako popoln in tako uveljavljen, da se zdi včasih celo 'dolgočasen'. Že od svojega nastanka je Rolex zgled za tehnološko naprednost, zanesljivost in vzdržljivost. Je objekt poželenja, zavisti in le redki si ga lahko privoščijo. Zanimivo, ko sem si Submarinerja prvič pripel na roko, nisem občutil nič posebnega. Počasi pa sem se znebil predsodkov in opazil, kako mi pogled vedno pogosteje in dlje ostaja na levi roki, kjer samozavestno počiva simbol urarstva, sinonim za preciznost, kakovost, zanesljivost in prestiž. Ob prehitrem slovesu sem spoznal, da sem na roki nosil več kot le uro. Dragi bralci in cenjene bralke, v čast mi je predstaviti njegovo visokost Rolex - Oyster Perpetual Submariner Date.

SUB.jpg

Test je omogočila ugledna draguljarna Malalan, ki na slovenskem trgu zastopa urarske znamke, kot so: Audemars Piguet, Bell & Ross, Breitling, Bulgari, Chanel, IWC, Jaeger-LeCoultre, Lorenz, Rolex, TAG Heuer, Tudor in Zenith.

malalan.jpg

Ozadje
 

rolex.logo.jpgZačetki simbola švicarskega urarstva segajo v leto 1905, a ne v Švico, ampak v Anglijo. Oče Rolexa, Nemec Hans Wilsdorf, je podjetje ustanovil v Londonu, do leta 1908, ko je postalo eno vodilnih proizvajalcev časomerov v Angliji znano pod imenom Rolex, pa se je imenovalo Wilsdorf & Davis. Hans Wilsdorf se je po koncu 2. svetovne vojne iz Anglije preselil v Švico, od takrat pa ima podjetje svoj sedež v Ženevi. 

Rolex.Submariner.1953.Prvi.jpg Submariner, klasika potapljaških ur, je nastal leta 1953 in je bil prva ura na svetu, ki je tesnila do 100 m. Rolex je bil pionir pri izdelavi vodotesnih ur, saj je že leta 1926 prvi iznašel ohišje, ki je ščitilo mehanizem pred vdorom vode in prahu v notranjost. Ohišje je dobilo ime Oyster (ostriga) in postalo sinonim za tesnjenje. Da bi upravičil svoje ime, Submariner namreč v prevodu pomeni član posadke na podmornici, je Rolex uro opremil s posebno vrtljivo luneto namenjeno označevanju časa potapljanja. Luneta s 5-minutnimi oznakami in trikotnikom s svetlečo piko je postala zaščitni znak Submarinerja, do danes pa so jo privzeli številni proizvajalci potapljaških ur.

007_rolex.jpgLeta 1954 je Rolex patentiral privito krono Triplock, ki je tesnjenje pri Submarinerju še izboljšala, na za tiste čase neverjetnih 200 m. Sistem Triplox je danes sestavljen iz 10 delov, ki so izdelani iz najboljših materialov, in aktualnemu Submarinerju zagotavljajo tesnjenje do 300 m. Poleg trdoživosti je k dvigu priljubljenosti Rolexa prispevala tudi legendarna serija o tajnem agentu Jamesu Bondu 007, saj je bil v prvih serijah Rolex nepogrešljiv del Bondove garderobe (slika: trendland.net).

Zasnova Submarinerja se je skozi čas spreminjala zelo previdno. Največje prenove je bil deležen leta 1959. Ohišje je zraslo iz 36 na 40 mm, dobilo pa je tudi značilna zaščitna ramena, ki so namenjena varovanju privite krone. Luneti so dodali minutne oznake za prvih 15 minut in urni kazalec (za boljšo orientacijo potapljačev) opremili s trikrako zvezdo - Mercedesu podobnim znakom. Te lastnosti je Submariner ohranil vse do danes. 10 let kasneje, leta 1969, je Submariner dobil datum, leta 1979 je pleksi steklo zamenjalo veliko odpornejše safirno steklo, tesnjenje ohišja pa so povečali do 300 m. Od leta 1983 je Submariner dobil mlajšega brata - različico Rolesor, ki je izdelana iz kombinacije jekla in zlata.

SUB_2.jpgOb zadnji osvežitvi leta 2010 je ohišje Submarinerja  pridobilo nekaj novih milimetrov, zaradi česar  je ura videti nekoliko bolj zajetna. Nova je tudi luneta, namesto jeklenega ima sedaj obroč iz izredno odporne Cerachrom keramike. Številke in oznake na luneti so v keramiko vrezane z mikroskopsko natančnostjo, v gravure pa je s postopkom PVD naparjeno bodisi rumeno zlato bodisi platina. Patentiran postopek izdelave ene same lunete traja neverjetnih 40 ur.

bracelet.jpgPri Rolexu pravijo, da razvoju jeklenega pasu in zaponke namenijo skoraj enako pozornost kot razvoju kalibra. Rezultat tega je nov sistem Glidelock, ki je sestavljen iz več kot 100 različnih delov in lastniku s pomočjo preprostega in učinkovitega mehanizma omogoča nastavitev dolžine pasu v desetih korakih po 1,8 mm natančno. 

 Zunanjost
 

SUB_1.jpgSubmariner je morda prav zaradi svoje tipične oblike paradni konj med Rolexovimi vrhunskimi izdelki. Gre za dizajn, ki se ga drži tudi nekoliko manj slaven naslov in sicer kot najbolj kopiran vseh časov. To pa je le še en dokaz za njegovo izjemnost in izvirnost.

Zaščitni znak Submarinerja je njegova 60-stopenjska enosmerno vrtljiva luneta, s 5-minutnimi oznakami, svetlečo piko v  trikotniku in z obročem iz čudovite svetleče keramike - Cerachrom. Športen pridih se nadaljuje s pasom iz jekla (pri nekaterih izvedenkah - Rolesor je pas izdelan iz kombinacije jekla in zlata), pri katerem je iz praktičnih razlogov možno nastaviti tudi dolžino. Številčnico pokriva izredno odporno safirno steklo z značilno povečevalno lečo (imenovano tudi Cyclops) nad datumskim okencem za boljšo vidljivost datuma. Za odlično vidljivost v temi poskrbi posebna luminiscenčna snov, s katero so prevlečeni kazalci, urni indeksi in svetleča pika v trikotniku lunete.

Mehanizem
 

Caliber.3135.Parachrom.jpgPrav vsi Rolexovi mehanizmi, ki so od leta 1910 zapustili delavnice, so certificirani kronometri. Preden mehanizem dobi pečat C.O.S.C., mora prestati zahtevno 45-dnevno testiranje, ki potrjuje njegovo zanesljivost, kakovostno izdelavo in ustrezno natančnost. Rolex se ponaša še z enim dosežkom, na katerega je zelo ponosen. Leta 1931 je prvi na svetu razvil avtomatski mehanizem, katerega princip je bil za tiste čase edinstven in revolucionaren, danes pa je nekaj povsem običajnega pri avtomatskih ročnih urah. Poimenoval ga je Perpetual.

Submariner je meritve točnosti v času testiranja prestal po pričakovanjih - brezhibno. Meritev je pokazala povprečen odmik od referenčnega časa ene sekunde zaostanka dnevno, kar je za mehanski mehanizem in novo uro več kot odličen rezultat. Meritve natančnosti teka mehanizma smo v času testiranja izvajali v spomladanskem obdobju med vsakodnevnimi opravili. Ure nismo izpostavljali ekstremnim pogojem, kot so naprimer za uro stresne športne aktivnosti: tenis, kolesarjenje, potapljanje in podobno.

Kot v večini časomerov družine Oyster, tudi v Rolex Oyster Perpetual Submariner Date bije vrhunski manufakturni kaliber 3135, opremljen z novo spiralo - Blue Parachrom. Za razliko od klasične spirale, ki je občutljiva na tri osnovne sovražnike točnosti: tresljaje, temperaturo in magnetno polje, so v kaliber 3135 vgradili novo spiralo iz paramagnetne zlitine, ki je rezultat 5-letnih raziskav, in pomanjkljivosti konvencionalne spirale uspešno odpravlja. Kaliber 3135 velja za enega najbolj zanesljivih mehanizmov na svetu, hkrati pa ga nekateri kritizirajo, da ni dovolj prefinjen. Mehanizem res ne bo zmagal na lepotnem tekmovanju, saj je bil ustvarjen, da svoje delo v zahtevnem okolju opravlja zanesljivo in natačno, kar mu je brez dvoma tudi uspeva. 

Vtis / slog

wrist.jpgRolex Submariner govori sam zase. Oblikovno je po vsej verjetnosti najbolj prepoznavna  in izvirna ura, kar jih urarska zgodovina pozna. Od ostalih znamk se Rolex razlikuje po visoki tehnologiji in edinstveni filozofiji, ki sta osnovna elementa njegove edinstvenosti. Submariner kljub športni zasnovi, še posebej pa črna različica, izredno lepo pristoji tudi k suknjiču in h kravati.

V zadnjih letih, ko so velike ure postajale trend, je Submariner vse bolj priljubljen tudi pri ženskah. Pogosto ga  lahko opazimo na zapestjih elegantnih in samozavestnih italijanskih dam, katerim Submariner izredno lepo pristoji .

Ocena Rolex Oyster Perpetual Submariner Date
 

Izgled : 9/10
Zasnova Submarinerja se od njegovega nastanka leta 1953 ni dosti spreminjala. Ura je s časom postajala modernejša in je dobivala nove materiale, a zasnova trmasto vztraja. Mnogi Submarinerju pripisujejo najbolj prepoznavno obliko vseh časov, s čemer se strinjam, vendar  s svojim izgledom pogosto tudi deli mnenja. Veliki večini je brezpogojno všeč, manj je tistih, ki jih pušča popolnoma hladne. Nekaterim se ne dopade zadržan slog, druge moti povečevalno okno 'Cyclops' nad datumskim poljem, tretji tarnajo nad pomanjkanjem prefinjenosti. Rolex res da zelo premišljeno izdaja nove modele ali prenavlja obstoječe, dejstvo pa je tudi, da ta formula očitno zelo dobro deluje. Nenazadnje Submariner velja za model, ki ga oblikovno posnema skoraj vsaka urarska znamka, tudi najboljše, da o ponarejevalcih sploh ne izgubljam besed. Pri splošnem vtisu Submarinerju pripisujem eno točko nižjo oceno od najvišje, sam namreč prisegam na nekoliko robustnejši, večji in tehnično še bolj dovršen Rolex Sea-Dweller Deepsea.

SUB_3.jpg

Praktičnost : 10/10
Rolex od nekdaj sledi načelom minimalizma in robustnosti, kar še posebej velja za njegov model Submariner. Ura se prav z vsemi funkcijami zelo dobro obnese tudi v resnici. Najsibodi zaradi enosmerno vrtljive potapljaške lunete, ki služi kot učinkovit pripomoček za merjenje časa pod vodo, kot tudi zaradi odlične in učinkovite svetleče prevleke preko kazalcev in urnih indexov, ter robustne izdelave in tesnjenja, ki je eden izmed njenih pomembnejših atributov. Precej uporabna je tudi povečevalna leča (Cyclops) na safirnem steklu, ki počiva natančno nameščena nad datumskim okencem in skrbi, da je številka datuma videti večja kot v resnici je. Rolex Oyster Perpetual Submariner Date si v kategoriji praktičnost brez najmajšega dvoma zasluži najvišjo oceno.

Natančnost in kakovost izdelave : 10/10
Izbor materialov, natančnost in kakovost pri Rolexu nikoli niso bili stvar kompromisov, kar je opaziti prav na vsakem detajlu ure, tudi pri starejših modelih. Iskanje popolnosti in perfekcionizem sta osnovni vodili te znamke že od njenega nastanka. Zaradi tega je Rolex med zbiratelji in kupci ur iz druge roke še posebej cenjen.

Mehanizem : 10/10
Po odločitvi ustanovitelja Rolexa, Nemca Hansa Wilsdorfa, mora vsak kaliber preden zapusti tovarno, prestati zahtevno testiranje, ki potrjuje njegovo zanesljivost, kakovostno izdelavo in ustrezno natančnost. Tako je že od leta 1910, ko je na testiranje začel pošiljati svoje prve mehanizme. V preciznost teka kalibra 3135 sem se prepričal tudi sam, saj je Rolex Submariner Date na testu v povprečju od referenčnega časa zaostal za največ eno sekundo dnevno. Za mehanski mehanizem je to izvrsten rezultat, za Rolex pa nekaj povsem samoumevnega.

Splošen vtis : 10/10
Z nakupom kateregakoli modela Rolex boste brez dvoma dobili vrhunsko, prestižno, izredno kakovostno in funkcionalno uro. Ure Rolex odlikujejo še brezčasna oblika, vzdržljivost, zanesljivost, preciznost in prestiž, Submariner pa vse naštete lastnosti le še pooseblja. 
 
Skupna ocena : 9,8/10
 
Različice

Klasični Rolex Submariner (referenca 116610 LN) je že od svojega nastanka na voljo s črno številčnico in črno luneto. Skozi čas so se na trgu pojavljale njegove izpeljanke, ki se od osnovnega modela v glavnem razlikujejo po materialih, iz katerih so izdelani (plemenito jeklo, 18K belo ali rumeno zlato), ter po barvah številčnic in lunet. Izpeljanka iz belega zlata in z modro številčnico (referenca 116619 LB) ima urne indekse posute celo z diamanti. Rolex je izdal še nekaj ekskluzivnih serij, na primer Submarinerja z rdečim napisom, ki danes zaradi svoje redkosti med zbiratelji dosegajo izredno visoke vrednosti. Leta 2003 ob 50 obletnici rojstva Submarinerja je Rolex trgu ponudil jubilejno izpeljanko s črno številčnico, z nekoliko večjimi oznakami na številčnici in z zeleno luneto. Ta različica je na voljo tudi iz zlata, zaradi svoje redkosti pa zelo visoko kotira na seznamu zaželjenih med ljubitelji in zbiratelji.

malalan.jpg

Vse različice Oyster Perpetual Submariner Date iz galerije slik so na voljo v draguljarni Malalan, ki je uradni zastopnik in serviser urarske znamke Rolex v Sloveniji.

 Različice v sliki

116610LN.jpg

116610 LN

 

 116610LV.jpg

116610 LV

 

 116613LB.jpg

116613 LB

 

 116613LN.jpg

116613 LN

116618LB.jpg

116618 LB

 

116618LN.jpg 

116618 LN

 

 116619LB.d.jpg

116619 LB diamant

 

116619LB.jpg 

116619LB

 

Tehnični podatki - Rolex Oyster Perpetual Submariner Date

Referenca : 116610 LV
Funkcije : ure, minute, centralne sekunde, datum
Pas : plemenito jeklo (904L), Glidelock zaponka
Ohišje : Oyster, plemenito jeklo (904L) z zaščitnimi rameni, Triplock privita krona
Številčnica : zelena
Steklo : safirno steklo s povečevalno lečo nad datumom
Luneta : enosmerna vrtljiva, zelen Cerachrom disk
Mehanizem : Rolex Perpetual, avtomatski, kaliber 3135, 31 kamnov, C.O.S.C.
Premer / višina : 40 mm / 12,5 mm
Tesnjenje : 300 m
Teža ure : 151 g
Cena : 6.720 €

 Tehnični podatki: rolex.com

Za bolj zahtevne

Iskanje pomanjkljivosti pri Rolexovem Submarinerju bi bilo enako iskanju igle v kopici sena, kar pa najbrž nima nobenega smisla. Upravičeno bi lahko po mojem mnenju razpravljali le o izgledu ali slogu, ki ga Rolex predstavlja, to pa v presojo prepuščam vsakemu bralcu posebej.V nekaj besedah

Za Rolex niso značilne velike komplikacije, kot za večino velikih znamk, pač pa Rolex skozi vso svojo zgodovino sledi načelu minimalizma, robustnosti, najvišje možne kakovosti, zanesljivosti, natančnosti in uporabnosti. André Heiniger, tretji predsednik v stotih letih obstoja podjetja, je nekoč dejal: "Nikoli si nismo želeli postati največji, najboljši pa brez dvoma!" Rolex - Oyster Perpetual Submariner Date bo navdušil dinamične moške, pa tudi ženske, ki ljubijo prestiž, brezkompromisno kakovost, preciznost, zanesljivost ter uporabnost in si to seveda lahko privoščijo.

Za vse ostale pa velja znana resnica : danes so dovoljene sanje - jutri je nov dan...

malalan.jpg

Test je omogočila ugledna draguljarna Malalan, ki na slovenskem trgu zastopa urarske znamke, kot so: Audemars Piguet, Bell & Ross, Breitling, Bulgari, Chanel, IWC, Jaeger-LeCoultre, Lorenz, Rolex, TAG Heuer, Tudor in Zenith.

Vir: slike - arhiv malalan.eu |  zgodovina in tehnični podatki - rolex.com

Komentarji   

0 #3 Dragec 13:36 19-05-2011
Andre Heiniger je bil drugi predsednik Rolexa in ne tretji. Vodnje Rolexa je prevzel leta 1963, le tri leta po smrti ustanovitelja podjetja Hansa Wilsdorfa. Tretji predsednik Rolexa je bil Patrick Heiniger, sin Andrea Heinigerja, ki je vodenje Rolexa prevzel od očeta in sicer leta 1992. Leta 2008 je moral Patrick Heiniger odstopiti z mesta predsednika Rolexa. Na njegovo mesto je prišel dotedanji 54 letni finančni direktor Bruno Meier.
Citat
0 #2 Levjul 15:01 12-05-2011
V članku je trditev: »Submariner, klasika potapljaških ur, je nastal leta 1953 in je bil prva ura na svetu, ki je tesnila do 100 m.«, kar seveda ni res.
Prvo potapljaško uro so naredili pri Omegi l. 1932. Ura Omega Marine je imela dvojno ohišje in je prenesla 13,5 atm pritiska oz. 135m globine.
Firma Panerai pa je l. 1938 naredila več potapljaških ur Radomir za italijansko vojno mornarico, odporne 20 atm in z dobro vidljivo številčnico in kazalci. Panerai je ure Radomir oblikovno razvil iz žepnih ur znamke Rolex, tudi mehanizem ur je bil Rolexov.
Leta 1953 je Blancpain predstavil potapljaško uro Fifty Fathoms. Prav tako je v istem letu Rolex naredil Submarinerja, vendar je nesporno da je Blancpain Fifty Fathoms predstavil pred Submarinerjem.
Rolex je uro in luneto kopiral od Blancpain Fifty Fathoms.
Citat
+4 #1 Bond 12:18 04-05-2011
Poliranje starega Rolexa:

http://www.clockmaker.com.au/rolex/rolex_case_polishing
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si