minutka.si

Vse Novice

Jure Cekuta - Slikar

Jure.Cekuta.Omega.jpg

Gospd Cekuta, poznamo vas kot priznanega umetnika. V javnosti se pojavljate brezhibno urejeni in prefinjeno oblečeni. Ali k vašemu slogu sodijo tudi ročne ure?
Vsekakor spontano in brez posebnega poudarka je ročna ura, ki jo nosim ob različnih priložnostih, pomemben dodatek, da izpolni dobro počutje in samozavest.

Menite, da imamo Slovenci okus za lepe stvari?
Nedvomno, saj imam veliko izkušenj, ko se Slovenci odločajo za ne samo lepa, ampak tudi dobra umetniška dela. Takrat sem ponosen, da je moja stvaritev del ambienta, ki  z vizualno komunikacijo ustvarja v prostoru tudi pozitivno energijo.

V bogatem repertoarju vaših umetnin najdemo tudi uro. Kaj vam pomenijo ure?
Zapestna ura mi pomeni edini nakit, ki ga nosim. Je nemoteč in celo nekaj, kar dopolnjuje celoto samozavesti. Omenim pa naj tudi stensko uro. Z Zlatarno Celje, ki ima več kot stoletno zlatarsko tradicijo, smo ustvarili izdelek ARTWATCH. To je edinstvena umetniška ura na lesenih podlagah oreha, hrasta, češnje, javorja, mahagonija in ebenovine.

                         
Katere so vaše najljubše znamke in katero uro najraje nosite?
Omega Seamaster professional je vsekakor tista, ki mi je najbolj pri srcu, ker je tudi v barvni kompoziciji estetskega videza. Njen športno razigran efekt se sklada z mojim temparamentom. Rolex Daytona je druga priljubljena ura, ki zaradi svojega enostavnega, čistega designa diskretno tiktaka in mi daje pogum, ko se gibljem med ljudmi, ki poznajo na uro in poznajo ure. V svoji mali zbirki sežem tudi po Mido chronometer automatic in še kakšni, ne zelo dragi uri, ki dnevu doda nekaj drugačnega.

Ali med slikanjem/ustvarjanjem na roki nosite uro? Vas čas omejuje med ustvarjanjem?
Uro snamem z zapestja, ko grem spat. V ateljeju je spet z menoj. Daje mi občutek popolnosti in možnost, da jo lahko pogledam, čeprav tam ne merim časa. Kar tako je občutek, da sem tudi v ateljeju urejen in zbran v svojih sanjah, ko me barvna paleta vodi skozi minute in ure, ko me ne ustavi niti Rolex, saj je ustvarjalni zanos brez časovnih enot. Ko se tega zavem, je lahko minilo veliko časa, a zadovoljstvo, ki ga pričara stvaritev, me izpopolni. Še enkrat se zgodi, da jo snamem, in sicer ko mi soproga Albina izvaja Reconnection Healing, kjer se sprostim in v frekvencah ponovne povezave, ki osvobajajo, zdravijo na vseh nivojih (duhovnem, mentalnem, čustvenem in fizičnem), mirujem.

Jure.Cekuta.Omega.slikar.jpg

Kaj vam pomeni več, čas ali ura? Kaj vam na splošno pomeni čas.
Oboje. Ura na zapestju me pomirja, ko čas beži, včasih z astronomsko hitrostjo, predvsem ko sem v ustvarjalnem momentu in takrat se čas kar sam ustavi, le kazalci drvijo in nas opozarjajo na minljivost. Takrat bi ga najraje ustavil, a se tega ne zavem, saj je vrednota ustvarjenega dela v tistem trenutku zame zmagoslavlje, ki se ne da meriti niti s časom. Ko pa bi hotel delo prodati, da služi nekomu, pa včasih ura ne meri minut ali ur, pač pa se spremeni v koledar, ki traja in traja...

Slike: jurecekuta.com

 

Komentarji   

+1 #2 Tomahawk 21:32 05-04-2019
Mogoče bi članek Jureta Cekute umaknili v dobro higiene foruma minutka ?
Citat
+3 #1 Vprašanje poštenega 00:07 04-05-2014
Ko smo že ravno pri intervjuju, imam tudi jaz eno vprašanje za g. Cakuto: Kdaj načrtujete, da boste šli v zapor zaradi korupcije v primeru Patria?
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si