minutka.si

Dr. George Daniels 1926 – 2011

george_daniels.jpgSpletna stran omegawatches.com je sporočila žalostno vest, da je pred kratkim v starosti 85 let umrl urarski genij in dolgoletni sodelavec Omege Dr. George Daniels.

Anglež je več kot 60 let svojega življenja posvetil urarstvu, najbolj pa ga poznamo po njegovi revolucionarni iznajdbi - zaskočnem mehanizmu Co-Axial. Dr. Daniels je v svoji domovini služboval na uglednih mestih v urarski panogi, bil je tudi predsednik londonskega Horološkega inštituta. Za svoje delo je prejel več visokih priznanj, med njimi leta 1985 orden MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire) in leta 2010 orden CBE (Commander of the Most Excellent Order of the British Empire). Za izredne zasluge v urarstvu mu je priznanji podelila britanska kraljica Elizabeta II.

S svojim izumom Co-Axial je v Švici dolgo iskal partnerja, s katerim bi odkritje vpeljal tudi v redno proizvodnjo. Urarska velikana Rolex in Patek Phillipe sta ga zavrnila, saj sta menila, da je rešitev Co-Axial tehnološko neizvedljiva. Končno je kljub dvomom nekaterih naletel na dovolj poguma in posluh pri urarskem vizionarju Nicholasu Hajeku, kasnejšemu šefu skupine Swatch. Pri Omegi so v nekaj letih, najprej samo pri boljših modelih, danes pa skoraj pri vseh, koaksilane mehanizme pričeli vgrajevati v svoje časomere. Dr. Daniels je bil vedno mnenja, da je le vprašanje časa, kdaj bodo koaksilane zaskočne mehanizme privzeli vsi proizvajalci mehanskih mehanizmov, saj je preprosto boljši od konvencionalnega. 

Prototip Co-Axialnega zaskočnega mehanizma :

Dr. George Daniels je poleg koaksialnega mehanizma urarskemu svetu zapustil tudi lepo število vrhunskih horoloških knjig ter nekaj izrednih časomerov. Bil je edini urar na svetu, ki je s svojimi rokami znal izdelati prav vsak posamezen delček urnega mehanizma, vključno z vijaki! Kljub svoji naprednosti pa je bil tudi konzervativen. Dejal je namreč, da sodobni materiali, kot je na primer silicij, nimajo prave dodane vrednosti, saj so urne mehanizme od nekdaj izdelovali iz kovine, tečejo pa še danes. Eno izmed njegovih stališč je bilo tudi to, da tourbillon v zapestni uri ni kaj dosti uporaben, saj sta za točnost teka urnega mehanizma še vedno najbolj zaslužna zaskočni mehanizem in spiralna vzmet.

Tudi v času pohoda kvarčnih mehanizmov Dr. Daniels ni izgubil upanja. Verjel je, da bodo mehanski mehanizmi to obdobje preživeli in za vedno ostali popularni. Menil je, da jim to omogočajo njihova zgodovina ter tehnične, intelektualne, estetske in celo zabavne kvalitete.

Dr. George Daniels je bil prav gotovo eden najpomembnejših mož v zgodovini urarstva. "Štejemo si v čast, da smo imeli priložnost delati in ustvarjati z njim", so dejali pri Omegi, "urarska industrija ga bo močno pogrešala, njegovo delo pa ne bo nikoli pozabljeno", so še dodali.

Vir: omegawatches.com

Dr. George Daniels - intervju (ang) :

Komentarji   

0 #2 maurice 19:34 27-12-2011
Letos spomladi sem kupil njegovo knjigo Watchmaking, na novo revidirano, sicer pa prvič izdano 1981. Prava mojstrovina.
Citat
0 #1 Omega 11:56 19-12-2011
R.I.P.
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si