minutka.si

Patek Philippe prodan za rekordnih 2,25 milijona dolarjev

petek.philippe.christies.jpg

Iz New Yorka je prišla vest, da je bila preko spletne avkcijske hiše Christie’s za 2,25 milijona ameriških dolarjev prodana žepna ura Patek Philippe - Grand Complication. Omenjeni znesek je najvišji izkupiček za uro Patek Philippe Grand Complication dosežen preko spleta doslej. Pričujoča ura Patek Philippe Grand Complication ref. 97912 je minutna repeticija z večnim koledarjem, 'split-seconds' kronografom, miniaturnim gongom in luninimi menami. Izdelana je bila leta 1898 in je iz 18K zlata.

Zanimivo je, da obstoj te žepne ure javnosti dosedaj sploh ni bil poznan. Tiskovni predstavniki avkcijske hiše Christie’s so povedali, da je v urarskih krogih doslej veljalo prepričanje, da Patek Philippe ur Grand Complication ni izdeloval pred letom 1910. Kako je torej možno, da je urarske eksperte podatek o obstoju te ure popolnoma presenetil? Poznavalec zgodovinskih urarskih primerkov Michael Friedman je za Forbes pojasnil, da se podobni primeri od časa do časa dogajajo. Ura je bila namreč do prodaje v zasebni lasti in zato javnosti neznana. Poleg tega velja, da Patek Philippe svoje arhivske podatke razkrije izjemoma in le na zahtevo.

patek.philippe.christies.jpg

Patek Philippe Grand Complication je 3. oktobra leta 1900 za takratnih 6.500 švicarskih frankov kupil gospod z imenom Stephen S. Palmer. Uro je dobil v last skupaj z originalnim certifikatom in darilno škatlo (na sliki).

Vir: forbes.com

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si