minutka.si

Seiko Spring drive

Seiko.SD.watch.jpgRevolucionaren mehanizem, ki ga je razvil Seiko za 21. stoletje, je posrečena kombinacija mehanike in elektronike.

Gre za avtomatski mehanski mehanizem, kjer je zaskočni mehanizem nadomestila magnetna tuljava. Ideja o mehanizmu spring drive je nastala l. 1977. Prvi prototip je bil narejen leta 1982, drugi pa šele leta 1993. Seiko je javnost o tej tehnologiji seznanil leta 1997, leto kasneje pa je spring drive predstavil na sejmu v Baslu. Mehanizem, ki je bil zrel za produkcijo, je bil dokončno nared leta 2004. Njegov razvoj je bil dolgotrajen in zahteven proces, saj je od ideje do končnega izdelka minilo kar 27 let.

Vzmetna spirala mehanizma je izdelana iz zlitine Spron 510, ki jo je Seiko razvil z lastnimi zmogljivostmi. Material zagotavlja, da je vzmet močnejša, bolj fleksibilna in ima boljšo odpornost proti koroziji, visoko poliranje spirale pa zmanjšuje trenje. Rezerva navitja je tako 72 ur, kar je 30% več kot pri vzmetnih spiralah običajnih mehanizmov.

Seiko.SD.jpg

Nemirka se vrti samo v eno smer natančno 8-krat v sekundi. Delo zaskočnega mehanizma opravlja magnetna tuljava v povezavi s krmilnim vezjem. Energijo dobi neposredno z navijalnega rotorja, zato ne potrebuje električnega vira napajanja. Kar posebej navduši je dejstvo, da se nemirka in sekundni kazalec premikata popolnoma gladko, brez zatikanja in skoraj popolnoma neslišno.

SSD4.jpg

Natančnost teka mehanizma je naravnost osupljiva, saj je največje odstopanje mehanizma Spring Drive +/- 1 sekunda na dan. Švicarska urarska industrija se trudi razviti podoben mehanizem. Njihova naloga je vse prej kot lahka, inovacijo je namreč Seiko patentiral. Švicarjem tako ostaneta le dve možnosti. Razviti nov koncept ali počakati 20 let in več, da patent postane javna last.

Vir: people.timezone.com/library/extras/200509066918

Seiko Spring drive :Seiko Monster, Spring Drive :

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si