minutka.si

Apple švicarjem plačal 21 MIO $

iPad.railway.pngApple je lastnikom intelektualnih pravic dizajna ure švicarskih železnic plačal 16,5 milijona evrov.

Njihov najnovejši iPad je namreč uporabil zaščiten dizajn značilen za ure švicarskih železnic in to brez predhodnega soglasja lastnikov avtorskih pravic.

Podobnosti med kopiranim dizajnom in originalom so očitne, čeprav so pri Applu vztrajali, da so razlike velike. S tem se kaže dvoličnost ameriškega giganta, ki ima različne kriterije kadar gre za kopiranje njihovih izdelkov in ko sami kopirajo druge. Na koncu se je Apple s predstavniki švicarskih železnic vendarle pogodil za poravnavo v omenjenm znesku in s tem pravno uredil spor. 

mondaine.12.jpg

Prepoznavno uro je leta 1944 oblikoval uslužbenec švicarskih železnic Hans Hilfiker. S svojo preprosto obliko in z rdečim sekundnim kazalcem, ki spominja na loparček strojevodje, je ura postala simbol švicarskih železniških postaj. Intelektualne pravice za to obliko imajo švicarske državne železnice, ki so licenco za izdelavo zapestnih in stenskih ur ter uporabo oznak SBB-CFF-FFS (Schweizerische Bundesbahnen; Chemins de fer fédéraux suisses; Ferrovie federali svizzere) podelile švicarskemi urarski znamki Mondaine.

Mondaine.jpg

Vir: mashable.com

Mondaine Evo :

Komentarji   

0 #1 criptus 08:59 13-11-2012
Imam stensko 25cm in je prav QL ;-)
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si