minutka.si

Z Zenithom na roki skočil z roba vesolja

Zenith.Stratos.Felix.jpgAvstrijec Felix Baumgartner je 14. oktobra 2012 s skokom z višine 39.045 metrov potolkel kar tri svetovne rekorde.

Prvič v zgodovini je namreč človek s svojim telesom prebil zvočni zid, skočil z največje višine doslej in s toplozračnim balonom poletel najvišje v zgodovini.

Leta 1969 rojeni nekdanji vojaški padalec se je z letenjem srečal že pri 16. letih, ko se je navdušil nad skydivingom. Na misijo Red Bull Stratos se je pripravljal kar 5 let. S skupino ekspertov, ki je razvila največji stratosferski balon doslej, so si zadali zelo ambiciozen cilj, ki so ga po nekaj zapletih tudi uspešno dosegli.

Zenith.balon_1.jpg

43-letni Avstrijec je po 4 minutah in 19 sekundah prostega pada dosegel hitrost 1137 kilometrov na uro, takoj zatem pa je odprl padalo. "Na stopnici kapsule sem čutil, da me gleda ves svet. Želel sem si, da bi videli tisto, kar sem videl jaz. Bilo je prečudovito," je dejal presrečni Felix po srečnem pristanku.

zenith_stratos_felix_01.jpg

Felix Baumgartner je še povedal, da je v trenutku, ko je presegel hitrost zvoka, to tudi občutil : " Bil sem v posebni zaščitni obleki zato zraka okoli sebe nisem čutil".

Zenith.space.jump.jpg

Zenithov ambasador je med svojim podvigom nosil Zenithovo uro EL PRIMERO STRATOS FLYBACK STRIKING 10TH, pri čemer sta jo oba odnesla brez večjih težav ali poškodb. Felix je bil namreč ves čas izpostavljen izjemnim razmeram, ki jih človek brez zaščitne obleke nikakor ne bi preživel. Temperatura in tlak sta v stratosferi izjemno nizka, pri tako visokih hitrostih pa pride tudi do močnega trenja.

Zenith.bkg.felix.jpg

Zenith EL PRIMERO STRATOS FLYBACK STRIKING 10TH tesni do 100 m, je izdelan iz plemenitega jekla in meri 45,5 mm. Ponaša se z avtomatskim hišnim mehanizmom El Primero 4057B, ki bije s frekvenco 36.000 a/h (5 Hz). Mehanizem ima 50-urno rezervo navitja in premore funkcije: ure, minute, male sekunde, datum in Flyback kronograf z natančnostjo prikaza 10 stotink sekunde. Številčnica stratosa je grafitno srebrna in pokrita s tremi pomožnimi številčnicami kronografa v treh barvah. Kupci bodo lahko izbirali med črnim pasom iz aligatorjeve kože ali pasom izdelanim iz plemenitega jekla.

zenith_stratos_el_primero_01.jpg

zenith_stratos_el_primero_02.jpg

Vir: zenith-watches.com/felixbaumgartner 

Misija Red Bull Stratos :


Skok, let in pristanek
:


Študija leta :


Priprave na misijo :

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si