minutka.si

Eterna - Caliber 39

Eterna.39.1.jpg

V tokratnem prispevku posvetimo nekaj pozornosti švicarski urarski manufakturi Eterna, ki kljub izjemni kakovosti svojih proizvodov prevečkrat ostaja prezrta.

Lecnik_Logo.jpg

Eterna se lahko pohvali z več kot 150-letnimi izkušnjami v urarstvu, izstopa pa predvsem s svojimi visoko kakovostnimi mehanizmi in inovacijami. Leta 1948 so na primer predstavili pomembno tehnično rešitev - uležajen rotor (Eterna-matic), s katerim so bistveno zmanjšali trenje rotorja pri mehanizmih z avtomatskim navijanjem.

Eterna..manuf.1.jpg

Osvetlimo še nekoliko zgodovinskih dejstev. Urarskim poznavalcem je dobro poznano podjetje ETA, ki se ukvarja s proizvodnjo nedokončanih tako imenovanih ebauche mehanskih mehanizmov. Takšne, torej na pol dokončane mehanizme, v svoje modele vgrajuje velika večina švicarskih urarskih znamk. V vstopne modele tudi nekateri high-end urarskimi brendi, kot so: Panerai, Omega, Cartier in drugi. Nekoliko manj pa je morda znano, da za blagovno znamko ETA pravzaprav stoji Eterna. Leta 1856 je bila namreč ustanovljena manufaktura za proizvodnjo ebauche mehanizmov imenovana  'Dr. Girard & Schild', ki je leta 1905 dobila ime Eterna.

Dr_Joseph_Girard_Urs_Schild.png

Podjetje Eterna je postopoma postajalo prepoznavno in poslovno zelo uspešno. Do 20. let minulega stoletja, ko se je v času svetovne finančne depresije znašlo v primežu krize. Kljub enemu izmed možnih izhodov iz težav se niso želeli priključiti organizaciji ASUAG/Ébauches SA, ki je takrat združevalo večino proizvajalcev mehanizmov v Švici. Leta 1932 so naposled sprejeli drzno odločitev, da manufaktura Eterna pod tem imenom nadaljuje s sestavljanjem ur, hkrati pa so ustanovili novo divizijo, ki se je specializirala izključno na proizvodnjo ebauche mehanizmov z imenom ETA SA. ETA je odtlej postala močno prepoznavno manufaktura in danes velja za največjega dobavitelja ebauche mehanizmov v Švici

Eterna.Advertisement.jpg

                         

Morda se zgodovina na nek način ponavlja, saj se je Eterna ponovno razdelila na dva dela. Medtem ko matično podjetje ohranja ime znamke in nadaljuje z izdelavo ur, pa od leta 2012 nova manufaktura z imenom 'Eterna Movement SA' skrbi izključno za izdelavo mehanizmov. Vendar tokrat namesto surovih mehanizme ponuja izključno kot končne izdelke. Zadnji dosežek, s katerim se lahko pohvali manufaktura 'Eterna Movement SA' je Caliber 39. Ambiciozen projekt so lansirali z namenom, da ustvarijo osnovo, ki bo služila kot platforma za visoko kakovostne kalibre. To jim je tudi uspelo, saj je osnovni modul možno nadgraditi z dodajanjem različnih komplikacij, skupno na kar 88 različic. S popolnoma na novo razvitimi mehanizmi so dosegli dvoje. Presegli so koncept kloniranja obstoječih ETA mehanizmov, kot so: 7750, 6497, 2824 ... , kar običajno počne konkurenca, (Soprod, Sellita ...) ter z modularno zasnovo močno racionalizirali in poenostavili proizvodnjo različnih tipov kalibrov. Slika spodaj: Eterna 39 Base.

Eterna.39.Base.jpg

Portfolio kalibrov serije 39, kot rečeno, obsega zavidajoče število 88 različic. Poglejmo nekaj osnovnih. Slika spodaj: Eterna 3903.
 - 3903A; avtomatsko navijanje, 28.800 a/h, rezerva navitja 65 ur, funkcije: ure, minute, male sekunde in datum.
 - 3914A; avtomatsko navijanje, 28.800 a/h, rezerva navitja 65 ur, funkcije: ure, minute, male sekunde, datum in GMT.
 - 3945A; avtomatsko navijanje, 28.800 a/h, rezerva navitja 65 ur, funkcije: ure, minute, sredinske sekunde in datum.

Eterna.3903.jpg

Nekoliko bolj napredni so flyback kronografi s patentiranim "fast time zone switch-over" sistemom pri GMT komplikaciji. Slika spodaj: Eterna 3927.
 - 3916A; avtomatsko navijanje, 28.800 a/h, rezerva navitja 60 ur, funkcije ure, minute, male sekunde, datum in flyback kronograf.
 - 3927A; avtomatsko navijanje, 28.800 a/h, rezerva navitja 60 ur, funkcije ure, minute, male sekunde, datum, GMT in flyback kronograf.

Eterna.3927.jpg

Eterna je z družino 39 pozitivno presenetila urarsko javnost in dodobra premešala igralske karte na bogato založenem trgu mehanizmov. Za primerljivo ceno z mehanizmi ETA, Soprod, Sellita in podobnimi ponuja namreč širok nabor visoko kakovostnih, robustnih, ter predvsem na novo razvitih kalibrov. Vendar za razliko od večine ostalih prodajalcev, svoje kalibre ponuja le kot končne in polno funkcionalne izdelke in ne tudi kot surovo mehaniko (ebauche). Vsekakor je Eterna prinesla svež veter, kako finačno vzdržna je bila njihova poteza, pa bo pokazal čas.

Izdelke in servisne storitve Eterna v Sloveniji ponuja Urarstvo Lečnik iz Celja.

Lecnik_Logo.jpg

 
Vir: eterna-movement.com | ablogtowatch.com/a-brief-history-of-eta
 

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si