minutka.si

Test - Oris Chat Baker Limited Edition

Vsak moški bi moral imeti, tako kot belo srajco v garderobi, v svoji zbirki tudi elegantno klasično ročno uro. K pretežno športnim časomerom, ki smo jih na 'minutki' testirali do sedaj, na seznam dodajamo prav posebno klasiko, omejeno serijo švicarskega urarja Oris, prelep in neustavljivo privlačen - Chat Baker Automatic Limited Edition. Dragocen čas, ki ga je preživel z uro, in svoje vtise bo z nami delil Brane Prešern.

oris.chet.baker.main.jpg

Ozadje

Urarsko znamko Oris sta leta 1904 ustanovila Paul Cattin in Georges Christian. Podjetje ima svoj sedež v Holsteinu v Švici. Oris je poznan po privlačnih mehanskih avtomatskih urah ter po letalski, potapljaški in avto-moto kolekciji časomerov, izdeluje pa tudi nepogrešljivo klasiko. Značilnost njihovih mehanizmov je rdeče obarvan rotor. Oris je bil vseskozi tesno povezan s športom, z glasbo in umetnostjo. Znano je dolgoletno partnerstvo z ekipo F1 Williams, nekoliko manj pa morda, da je Oris sponzor Londonskega jazz fastivala. Časomeri podjetja Oris slovijo tudi po ugodnem razmerju med kakovostjo in ceno. Za vse ljubitelje jazz glasbe je Oris pripravil posebno presenečenje - omejeno serijo časomera Chet Baker. Oblikovalce sta navdihnila sloviti jazz glasbenik Chet Baker in njegova uspešnica My Funny Valentine. V nadaljevanju si preberite podrobnosti.

 

 

                         

 

 Zunanjost

Čista estetika črne lesene škatle je prvi stik s tem čudovitim izdelkom. Brez dvoma bo pritegnila pozornost še tako zahtevnega ljubitelja ur in urarstva. Oris Chat Baker Automatic je oblikovan preprosto vtisljivo, z nekaj zelo prepoznavnimi in do neke mere edinstvenimi elementi. Lice ure je nadvse zanimivo in v kontekstu spominja na legendarnega jazzovskega trobentača in pevca Cheta Bakerja (1929-1988, letnica rojstva predstavlja število omejene serije 1929 primerkov). Na obodu številčnice najdemo izpis 12 taktov znane skladbe »My Funny Valentine«, ki je postala še bolj priljubljena prav zaradi njegovega značilnega sloga izvedbe. Pri osmi uri je postavljena dvojna taktnica, ki tako nakazuje dolžino osnovnega motiva notnega zapisa. Ta je izveden zelo prefinjeno in diskretno, da ne moti siceršnje čistine in preglednosti številčnice. Pri številki 12 počiva lepo opazen violinski ključ, neposredno nad datumskim okencem pa faksimile mojstrovega podpisa. Iluminacija je odlična in razpoznavno zdrži prav do zgodnjega jutra. Ohišje ure je vodotesno do 30 m, steklo je safirno in rahlo, a vendar opazno privlačno bombirano, s protiodbojno prevleko na notranji strani. Ohišje, luneta in krona so iz plemenitega jekla.

oris.chet.baker.dial.jpg

Na dnu ohišja je v predelu nemirke le majhno okence premera enega centimetra, skozi katerega je viden značilno rdeč Orisov rotor. Poleg njega je zelo natančno gravirana podoba omenjenega glasbenika. Če uro nagibamo proti viru svetlobe s spreminjanjem njenega  odbojnega kota, gravura zlagoma prehaja s tako imenovanega negativa v 'dia' in nazaj, pri čemer se izkaže ves trud in mojstrstvo graverske obrti in izvedbene želje po čim bolj idealni in prepoznavni upodobitvi. Sicer je dno privito z osmimi vijaki in zanimivo, integralno prehaja v držala pasu.

oris.chet.baker.back.jpg

                         

 

Mehanizem

Poleg osebnih vtisov, ocen in že navedenih značilnosti, naj omenim še tistih nekaj podatkov, ki nas tudi zanimajo ob sleherni primerjavi z ostalimi objekti želja, tipičnih minutkarskih vzgibov. Avtomatski mehanizem imenovan Oris 733 bazira na dobro poznanem Sellita SW 200-1. To je tisti mehanizem, ki je poganjal tudi Orisov zelo lepo sprejet ProDiver Kittiwake Limited Edition 1000m. Oris 733 teče nenavadno tiho, z 28.800 polnihaji na uro. Iz rezultatov testiranja (v nadaljevanju) je razvidno, da ura, kadar je na roki (pa tudi v dveh stacionarnih položajih), prehiteva povprečno 11 sekund na dan. Najmanj, to je 8 sekund na dan, prehiteva v položaju dno zgoraj, številčnica spodaj. To se mi zdi dokaj sprejemljivo, saj, če bi jo ponoči odlagali na omarico v omenjeni legi, bi to povprečje še izboljšali, obenem pa bi bilo to tudi najbolj enostavno. Takšnega položaja pasovi s preklopno zaponko namreč ne otežujejo. Morda bi koga utegnil motiti podatek, da rezerva navitja zadostuje »le« za 38 ur, vendar resnici na ljubo to dejansko ne more predstavljati nobene zadrege, ob siceršnji vsakodnevni nošnji, za kar je ura v osnovi tudi oblikovana in namenjena. 

Oris_733.jpg

Rezultati meritev natančnosti teka mehanizma Oris 733:

 • čas na uri usklajen z referenčnim časom do sekunde natančno ob 8.00,
 • ura na roki podnevi in ponoči;
  • 1. dan ob 8.00  +10 sek,
  • 2. dan ob 8.00  +24 sek,
  • 3. dan ob 8.00 +35 sek.
 • V položaju krona zgoraj;
  • 4. dan ob 8.00 +47 sek.
 • V položaju številčnica zgoraj;
  • 5. dan ob 8.00 +58 sek.
 • V položaju dno zgoraj;
  • 6. dan ob 8.00 +1min, 6 sek.

Povprečje: + 11 sekund na dan.

(Seštevek je kumulativen. Skupno + 1 minuta in 6 sekund pogreška v šestih dneh).

Omenim naj še, da če bi ta čudovit časomer pridobil pred kakim letom in pol, ko sem bil še popolnoma prezaposlen s prislovično nezadostno natančnostjo teka mehanskih mehanizmov, bi bil ob takem rezultatu popolnoma razočaran. Danes pa vidim, da te meritve predstavljajo pravzaprav olajšanje v pričakovanju, da bo tek po določenem času uporabe, lahko le boljši, bolj sinhron, saj se po mojih izkušnjah vsako prehitevanje polagoma umiri. 

Vtis / slog

oris.chet.baker.jpg

Tanka ploskev lunete usmerjena bolj navzgor kot proti sredini številčnice prepričljivo optično poveča 40 mm ohišje, tako da Oris Chat Baker navidezno deluje večji kot je sicer. Za navijalno krono bi lahko dejal, da je iz nabora tistih, ki jih običajno premorejo le tako imenovani pilotski časomeri, saj je udobno otipljiva in odzivna (tudi v rokavicah). V skladu s klasičnim in elegantnim slogom, ki ga ura predstavlja, pa bi bila krona morda lahko za spoznanje bolj prefinjena. Držala pasu, ki sta relativno kratka, sta z zgornje strani estetsko, s spodnje strani pa praktično in udobno zaobljena v prileganje okroglini zapestja. V predelu, kjer je pašček pritrjen na preklopno zaponko, pa je le-ta žal premalo zaobljena in tako slabo sledi obliki zapestja. To pa bi utegnilo motiti le tiste z močnejšo roko, saj tečaj preklopa neposredno nekoliko tišči prav v najdaljših nastavitvah.

oris_chet_baker_limited_edition.jpg

Ocena Oris - Chet Baker Limited Edition Automatic

Izgled : 10/10
Najbolj prepriča pregledna in hkrati vtisljiva številčnica z nekaterimi prepoznavnimi in usklajenimi prvinami iz glasbenega sveta. Edinstvena je tudi rešitev z majhnim okencem na dnu ohišja, skozi katerega je viden značilen rdeč Orisov rotor.

Praktičnost : 9/10
Ohišje je s svojimi 40. milimetri ravno pravšnje in za novodobne trende tako rekoč idealno za vse z močnejšim ali manjšim zapestjem. Čeprav je krona precej velika, pa deluje zelo priročno v primeru, ko je potrebno na hitro dodati nekaj usahle energije. Rahlo bombirano safirno steklo v vseh zornih kotih nudi zelo malo odboja svetlobe, kar dokaj pripomore k že omenjeni preglednosti.

Natančnost in kakovost izdelave : 9/10
Edinstvene, razpoznavne Orisove oblikovne rešitve vsekakor odsevajo tudi v posebno skrbnem pristopu h končni obdelavi in obenem prijazni priročnosti.

Mehanizem : 8/10
Avtomatski Mehanizem Oris 733 bazira na dobro poznanem Sellita SW 200-1. Teče izredno tiho, a natančno prikazovanje časa ni njegova največja vrlina.

Splošen vtis : 9/10
Oris Chat Baker Limited Edition je posebej zapeljiv kos zapestne ure in kot rečeno, bo zaželjen zlasti med tistimi, ki jih količkaj pretrese svet glasbenih odrov in relativnost hitreje bežečega časa v takih okoljih.
 
Skupna ocena : 9/10

 

                         

 

Tehnični podatki Oris - Chet Baker Limited Edition Automatic (Ref. 01 733 7591 4084-Set LS)

Funkcije : ure, minute, sredinske sekunde, datum.
Pas : črno usnje z vodilno zaponko iz plemenitega jekla.
Ohišje : plemenito jeklo 316L, delno transparentno dno.
Številčnica : črna, svetleča prevleka Superluminova BG W9.
Steklo : safirno steklo z zaščito proti bleščanju z notranje strani.
Luneta : visoko polirana.
Mehanizem : avtomatski, Oris 733, osnova SW 200-1, 26 kamnov, 28.800 a/h, 38-urna rezerva navitja.
Premer / višina : 40 mm / 11 mm.
Tesnjenje : 30 m.
Cena : 1.550 €.
 Tehnični podatki: oris.ch
 

Za bolj zahtevne

Kot že rečeno, natančnost teka mehanizma bi lahko predstavljala zadržek, vendar bi bilo to mogoče bolj z gotovostjo trditi šele po daljšem obdobju testiranja in prilagajanja značilnostim nošenja in občasnega odlaganja ure v različne položaje.

 oris.chet.baker.box.jpg

 

V nekaj besedah

Oris Chat Baker je estetsko dovršena ura z izrazito poudarjeno tematsko noto, tako da bi jo za poznavalce tega področja, ki mu Oris tudi posveča zelo pomembno pozornost, lahko uvrščali med neke vrste »tool watches«. Za druge, ki jim je takšna oblikovna rešitev blizu, pa vsekakor predstavlja nadvse eleganten časomer za vsakdanjo uporabo. Z neprikritim veseljem bodo lahko pogosteje pogledovali, kako jim teče čas. Povejmo še, da prijeten vtis zaokroži miniaturen metronom, ki ga kupec dobi skupaj z uro.

Vir slik, zgodovine in tehničnih podatkov: oris.ch

Komentarji   

+1 #2 ili 11:25 10-09-2014
Simpatična urca, samo oblikovno pa kar konkretno spominja na Omego De Ville Hour Vision...
Citat
+2 #1 class 14:17 02-09-2014
Krasna vintage ura. Za dobro ceno.
Citat

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si