minutka.si

Bitje ur Angelin v Baslu in Los Angelesu

ArtBasel.2012.jpgPotem, ko je nizozemski galerist Carlous Stoop aprila v svoj izbor za nastop svoje galerije v okviru ArtBasel 2012 v švicarskem Baslu izbral Evropo, Vesno, Vido in Ito iz družine Angeline clocks, je britanski Saachi gallery v avgustu priznane svetovne kuratorje pozval k izboru najvplivnejših del sodobne umetnosti, kjer je Catherine Taft, kritičarka in kuratorka losangeleskega Getty Research Institute, v svoj izbor uvrstila uro Justicijo.

Angeline.Justicija.jpg

Angeline clocks, slovenskega oblikovalca ur Mateja Zoreca iz Ljubljane, so s svojo svetovno premiero vstopile na glavna vrata sodobne umetnosti. Marca je ameriški ShowArtists razpisal mednarodni natečaj, kjer je nizozemska Zero Gallery med 400 udeleženimi izbrala 43 umetnikov, ki so svoja dela predstavili v baselski Saalbau Rhypark, satelitski galeriji osrednje ArtBasel 2012.

Angeline.Saalbau.Rhypark.jpg

Julija svetovljanski Basel diha z umetnostjo. V staro švicarsko mesto se zgrnejo umetniki in galeristi, umetnostni kritiki, ljubitelji in kupci umetnin s celega sveta. ArtBasel je svoje dvorane napolnil z izbori 300 najslavnejših galerij z vseh kontinentov. Med njimi tudi slovenske galerije Gregorja Podnarja. Nedaleč stran je Scope zbral manj uveljavljene, pa nič manj pomembne galerije, v bivšem tovarniškem poslopju pa je alternativne umetniške prakse gostila Lista 17. V mestnih galerijah in muzejih so gostovale razstave ruskega konstruktivista Vladimirja Tatlina, francoskega impresionista Pierra Augusta Renoirja in ameriške umetniške zvezde Jeffa Koonsa. Bogastvo izbire je obiskovalce prisililo, da se prepustijo le uživanju parade sodobne umetniške ustvarjalnosti.

Prvi nastop Angelin v živo je prijazno pospremila tudi gospa Vesna Smole Grobovšek, soproga veleposlanika Republike Slovenije v Švici in prisotnim predstavila zgodbo Ite Rine in Lepe Vide. Sicer pa so bile Angeline v Baslu občudovanja vredno presenečenje. Alegorična urna telesa Angelin so edinstven primer umetniškega medija.

Vesna.Grobovsek.otvoritev.jpg

Da slednje zares drži je v začetku oktobra potrdil izbor ameriške umetnostne kritičarke, kuratorke in projektne specialistke Catharine Taft, delujoče v okviru raziskovalnega inštituta sodobne umetnosti Getty iz Los Angelesa, katerega poslanstvo je razvijati znanje in razumevanje sodobne vizualne umetnosti. Avgusta je Rebecca Wilson, direktorica britanske Saachi gallery k projektu »100 curators in 100 days«, povabila 100 priznanih kuratorjev eminentnih svetovnih galerij, muzejev in umetniških inštitucij, da opravijo lastne izbore. Cathrina Taft je v svoj izbor desetih najvplivnejših umetniških del sodobne umetnosti uvrstila uro Justicijo, alegorijo Rimske boginje pravičnosti.

Novembra bo iz črnuške delavnice arhitekta in oblikovalca ur Mateja Zoreca po portretni uri Ite Rine prišla že trinajsta Angelina, tokrat spominska ura Alma – lastovka, ki prinaša svet, hommage slovenski svetovljanki, pisateljici, antropologinji in botanistki Almi Karlin. Ob tem pa Angeline še vedno čakajo na svoj prvi nastop v živo v Sloveniji.

Dodaj komentar

Varnostna koda
Osveži

minutka.si minutka.si minutka.si