minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Glede rednih servisov in »generalne«

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14525

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
50 € za servis ure s 7750 mehanizmom (7750 sem napisal, ker poganja Criptusovo uro in se načeloma govori o teh zneskih) je smešno nizek znesek, če mene vprašate, tisti urar, ki bo računal 50 € za tako uro, servisa sploh ne bo naredil. Potrebno se je vprašati, koliko je poštena mojstrska urna postavka, mislim, da avtomehaniki računajo okoli 30 €/h (tisti uradni, ki niso na fuš). Za temeljit servis 7750 ure bo zelo zverziran urar porabil vsaj en delovnik, torej 8h (to je nizka številka in seveda brez poliranja). Poleg tega je potrebno všteti še odgovornost, ki jo urar sprejme s tem, ko se spravi razdirati tako vredno uro. Vedno obstaja možnost, da človek naredi napako in poškodovan/izgubljen del ali kakšna ''rajsa'' pri Tag Heuer uri zagotovo predstavlja nezanemarljiv strošek, ki ga urar seveda ne more obesiti na lastnika. Če veliko delaš pa seveda do napak slej kot prej pride. Potem je tu še potrošnji material, garancija na delo...
Mislim, da je treba razlikovati, če se na servis prinese 50 let star navijač ali kakšno žepno uro, ki se jo bo urar lotil ljubiteljsko in v tem primeru je 50 € pošten znesek. Če pa na servis pripelješ skoraj novo uro vrednosti 3000 € in pričakuješ račun s garancijo ter COSC točnost, je seveda stvar popolnoma drugačna.

Samo še pripomnil bi na zgoraj napisano, da Rolex ure uporabljajo enako olje kot vse ostale boljše ure, vsaj včasih je bilo tako. Glede intervala servisa pa mislim, da je 5 let res idealna cifra, vendar v praksi se tega držijo le res redki, rabljene ure pa še vedno večinoma lepo tečejo:)
Zahvale: criptus, sedovsek

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14526

• airking
  • airking avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 43
Rolex je servisni interval podaljšal samo pri najnovejšemu mehanizmu serije 3255, pri ostalih zaenkrat še ne.
Res pa je, da stalno izboljšujejo olja in so v zadnjih letih zamenjali vsaj tri z novimi boljšimi olji.
Glede cene servisa je pa tako, če si uradni servis, dobiš od tovarne cenik katerega se moraš držati... Seveda zahtevajo točno za vsak model, kaj vse moraš zamenjati(zato je uradni servis tudi toliko dražji, ker se zamenja veliko več delov).
Skoraj pri vseh boljših znamkah je potrebno pošiljati mesečne reporte, katero uro si popravljal in kaj si delal in potem ti rečejo naredil si komletni servis na 15 Submarinerjih, naročil si pa samo 12 kron, tub, setov tesnil itd...
Če hočeš delati z najboljšimi, se moraš držati njihove igre in pravil...
Zahvale: criptus

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14527

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Swatch za Sistem 51 (avtomatična ura) obljublja dolgo življensko dobo brez servisiranja. Ura je v plastičnem ohišju in ni narejena za odpiranje. Na internetu nekateri trdijo da bo življenska doba 10 d0 20 let.
Katere dele je potrebno zamenjati pri uri po 6 letih?

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14529

• airking
  • airking avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Vsaka znamka zahteva svoje. če pogledamo Rolex zahteva novo pogonsko vzmet, novo glavno kolo, krono, tubo, vsa tesnila, štifte, os rotorja. To govorim za navadno avtomatik.
Breitling zahteva pri vsakem servisu še nov pogonski boben, ki stane velikokrat samo ta del čez 100€...

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14546

• airking
  • airking avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
The heart of your Rolex watch movement is its balance wheel, which has a frequency of over 690,000 beats per day!!!
Pa si zračunajmo kolko je to v 5 ali 10 letih. Ji moramo privoščit kakšno kaplico olja na vsake toliko let B)

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15263

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417

criptus napisal: Moj TAG je danes po nekje šestih letih dokaj redne uporabe prišel z generalnega servisa. Uro sem zaupal preverjenemu mojstru Robniku iz Kranja, ki je svoje delo, kot pričakovano, opravil precizno, strokovno in z srcem.

Ne vem če se bo videlo s slike, a ura v resnici izgleda kot nova. Ne le površinska politura, obnove je bil deležen tudi na udarce precej občutljiv zunanji obroč lunete. Menjani so bili: krona (ker tesnila krone posebej ni možno menjat) ter tesnila za steklo, tesnila mehanike in gumbov kronografa. Ura je bila seveda razstavljena na prafaktorje, ustrezno očiščena in na novo naoljena. Menjave drugih delov niso bile potrebne.

Mojster je proces servisa poslikal, zato je v pripravi prispevek, ki bo opisal celoten postopek generalnega servisa. Zaenkrat pa le slika končnega izdelka.

Po generalki sem izvedel meritve točnosti teka mehanizma, rezultati pa so naslednji:
- delovniki + 3-5 sek/dan; ura na roki čez dan, ponoči dial up na nočni omarici.
- vikend + 1-2 sek/dan; ura povečini dial up na nočni omarici, na roki max 2 uri dnevno.

Tedenski trend je + 18 sekund kar znese cca + 2,7 sekunde na dan. Z rezultatom sem več kot zadovoljen in je za skoraj 7 let staro uro (Valjoux 7750) brez COSC odličen.

Če primerjam točnost teka mehanike pred servisom je razlika očitna. Predvsem izstopa stabilnost teka (relativno odstopanje), saj se ta giba okoli dveh sekund na dan. To pomeni, da bi zaradi zelo dobre stabilnosti (+ 2 sec na dan) rahla upočasnitev oscilatorja prinesla še boljši rezultat (še manjše odstopanje od referenčnega časa). Relativna napaka je sedaj celo manjša kot je bila, ko je bila ura nova (test ure: www.minutka.si/testi-ur/280-test-tag-heu...chymeter-racing.html ).

Če zaključim, dober servis je pametna investicija. Pa najbrž ne le zaradi točnega teka, tudi življenjska doba mehanike verjamem, da se podaljša.

Last Edit: od criptus.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15265

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

airking napisal: Vsaka znamka zahteva svoje. če pogledamo Rolex zahteva novo pogonsko vzmet, novo glavno kolo, krono, tubo, vsa tesnila, štifte, os rotorja. To govorim za navadno avtomatik.
Breitling zahteva pri vsakem servisu še nov pogonski boben, ki stane velikokrat samo ta del čez 100€...

Ali to zamenjajo na vsakih 30 let ali celo tudi prej?

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15266

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator

Levjul napisal:

airking napisal: Vsaka znamka zahteva svoje. če pogledamo Rolex zahteva novo pogonsko vzmet, novo glavno kolo, krono, tubo, vsa tesnila, štifte, os rotorja. To govorim za navadno avtomatik.

Ali to zamenjajo na vsakih 30 let ali celo tudi prej?

Govorimo o izjemno majhnih delcih materiala, ki je izpostavljeno neprestanemu raztezanju, krcenju, torziji. Meni je popolnoma razumljivo, da se material scasoma utrudi, izrabi pri tako intenzivni uporabi...

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15267

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Da je potrebno uro očistiti in naoljiti mi je razumljivo. Da pa je potrebno na servisu zamenjati: pogonsko vzmet, novo glavno kolo, krono, tubo, vsa tesnila, štifte, os rotorja pa ne razumem. Za tesnila in štifte mi je še nekako razumljivo, čeprav gume in tesnila npr. pri pralnih strojih, avtomobilih zdržijo dosti več. Okolje pa je izrazito agresivno (vročina, močni praški).
Za ostale dele pa res ne vem, še pri nobeni uri mi niso menjali te dele. Razen če je to govora o servisu na 30 let.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15268

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Mislim da ni realno primerjat 1 kilske gume pralnega stroja in manj kot milimeter tesnila pri uri, ki poleg tega varuje celotno notranjost. Menjava glede na ceno je najbrz trivialna in se mi ne zdi niti smiselno o tem razglabljat.

minutka.si minutka.si minutka.si