minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Glede rednih servisov in »generalne«

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14483

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
- Generalni servis s tesnili: 390 eur.
- Samo poliranje 120 eur.
- Krona, gumbi, steklo ali drugi deli ... se zaračunavajo posebej.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14491

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Filip,domnevam da imaš avtomatsko mehansko uro.Če imaš težave z servisirano uro,jo pač reklamiraj in omeni morebitne napake. Če imaš potrebe za višji test vodotesnosti se domeni zanj. Za uporabo v vodi naj bi z lahkoto zadostoval test 10ATM=100m.Sam uporablam uro 10ATM=100m in eno 20ATM=200m letos sem dal 10BAR-sko stestirat na 5BAR-ov=50m in sem z njo zelo aktiven v vodi in pod njo. Glede servisov in cen servisa ki so mi malo pretirane za SLO razmere in jih zaslediš tu in tam mogoče včasih deluje kot,da mogoče nekateri delajo reklamo sami za sebe. Lp

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14492

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Cena genetalnega servisa je taksna ce uro hoces servisirat kot to priporoca proizvajalec in ce jo hoces met dalj casa. Servis je zahteven postopek in bo opisan, kot sem obljubil, da si lahko vsak predstavlja za kaj pravzaprav gre. Podobno kot z avtom. Kot bi kupil nov avto in potem sam menjal olje in ga ne vozil na servise. A nam kaj takega sploh pade na pamet? Tudi ura je mehanika in to izjemno prefinjena ter natancna...

Last Edit: od criptus.

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14497

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
S vsako ceno generalnega servisa ki jo priporoča proizvajalec in mi jo serviser želi zaračunati se žal ne strinjm. Sicer pa je cena priporočljiva ne pa obvezna. Sem pa nekje pobral,da je to nabrž davek na bud..e. Sam se trudim gledat malo širše in izbrati med ceno in kakovostjo. Sem malo starejši in spoštujem mehaniko in skoaj vsaka mehanika potrebuje nek servis na nek časovni interval,vprašanje je le od koga in za kakšno ceno. Sicer je pa servisov kar nekaj tako, da najbrž ni težav z izbiro. Novi avti naj bi imeli več let garancije in res ne vem zakaj bi v garanciji sam menjal olje in podobno. Lp

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14498

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65

criptus napisal: Cena genetalnega servisa je taksna ce uro hoces servisirat kot to priporoca proizvajalec in ce jo hoces met dalj casa. Servis je zahteven postopek in bo opisan, kot sem obljubil, da si lahko vsak predstavlja za kaj pravzaprav gre. Podobno kot z avtom. Kot bi kupil nov avto in potem sam menjal olje in ga ne vozil na servise. A nam kaj takega sploh pade na pamet? Tudi ura je mehanika in to izjemno prefinjena ter natancna...

Je potreben tak servis na vsakih 6 let?
Pri avtu so servisi različni npr. pri 20k km ali pri 150k km.

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14501

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Rolex je letos podaljšal servisne intervale pri urah na 10 let in garancijo na 5 let.
(Rolex Now Offers 5-Year Warranty For All New Watches, Confirms 10-Year Service Intervals)
www.ablogtowatch.com/rolex-5-year-warran...r-service-intervals/

Temu bodo verjetno sledili tudi drugi znani proizvajalci.

Je pa res, da je s servisi podobno kot pri obiskih pri zobozdravniku. Redni obiski pomagajo, da ne pride do večje škode. Ko nastane škoda je že pozno.
Watchmaker Shares Truths About Watch Service & Repair ( www.ablogtowatch.com/watchmaker-shares-t...atch-service-repair/ )

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14502

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Urar mi je rekel, da je moja, ki sem jo dokaj redno nosil, bila ze potrebna servisa. To pa je po bilo po dobrih sestih letih.

Tesnila so bila fuc in ce ne bi menjal tesnil bi tvegal vdor vode. Enako velja za menjavo olj. Ta v lezajih zagotavljajo nemoteno premikanje mehanike. Ko se posusijo, pride do neenakomernega teka mehanike (visja torzija) in posledicno obrabe delov kar vpliva na zivljenjsko dobo mehanike.

Mojo uro torej servisira urar, ki tocno ve kaj je potrebno narest. Ko sem kupoval uro mi je bilo to jasno in sem sprejel dejstvo, da servis pac stane.

Poznam pa osebno dve zgodbi ko se je dela lotil nevesc urar z razlogom sparanja. Rezultat tega je bil, da je bil poseg neustrezen in je prislo do resnih tezav, ki so kasneje prinesle visoke stroske. Drug primer pa je bil ta, da so zaradi odlasanja sesrvisa popustila stara tesnila zaradi cesar je v uro vdrla morska voda. Stroski popravila so bili enormni...

Last Edit: od criptus.

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14503

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ure je treba servisirati, to je najbrž vsakemu razumljivo. Vprašanje, ki se nam zastavlja so servisni intervali.
Rolex se je sedaj odločil, da za njihove ure dovolj 10 letni servisni interval.
Tesnila, olja ki jih uporablja Rolex so po vsej verjetnosti enaka oz. zelo podobna kot jih uporabljajo drugi boljši prizvajalci ur. Mogoče so celo enaka, nabavljena pri istih dobaviteljih.
Torej pri Rolexu zdržijo najmanj 10 let, pri drugih pa samo 5 let. In Rolex ima zelo visoka merila vzdrževanja in servisiranja.
Je Rolex v preteklosti malo pretiraval s servisnim intervali? Pretiravajo sedaj še zmeraj drugi?

Odg:Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14504

• sablfish
  • sablfish avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Tik, tak, tik, tak, booom!
  • Thank you received: 50

Levjul napisal: Ure je treba servisirati, to je najbrž vsakemu razumljivo. Vprašanje, ki se nam zastavlja so servisni intervali.
Rolex se je sedaj odločil, da za njihove ure dovolj 10 letni servisni interval.
Tesnila, olja ki jih uporablja Rolex so po vsej verjetnosti enaka oz. zelo podobna kot jih uporabljajo drugi boljši prizvajalci ur. Mogoče so celo enaka, nabavljena pri istih dobaviteljih.
Torej pri Rolexu zdržijo najmanj 10 let, pri drugih pa samo 5 let. In Rolex ima zelo visoka merila vzdrževanja in servisiranja.
Je Rolex v preteklosti malo pretiraval s servisnim intervali? Pretiravajo sedaj še zmeraj drugi?

Dobro razmišljanje!

If only I had known, I should have become a watchmaker
A. Einstein

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 9 mesecev #14505

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Jaz mislim, da mora dobra ura, proizvedena v zadnjih 40 letih, ob pazljivem nošenju dobro delovati tudi 20 let.
Po 20 letih pa bi, teoretično, lahko zadostovalo generalno čiščenje in mazanje, brez menjave rotirajočih se delov in gremo dalje. Drugače je, če želimo biti prepričani v vodotesnost. V tem primeru bi bila menjava tesnil potrebna seveda prej, strošek na neznaten.
Takoj, ko pa se urar odloči, da bo zamenjal zobnik, ki je v oprijemu z drugim zobnikom, pa se lahko zgodi, da bo potrebno kar v zaporedju zamenjati serijo sestavnih delov.
V takšnem primeru pa se lahko zgodi, da želje lastnikov po kompromisih (menjava samo kritičnega dela), ne obrodi sadov in nastopijo težave.
Recimo takole:
Po 10 letih : Čiščenje in mazanje ter menjava tesnil
Strošek razstavljanja in sestavljanja : 200 EUR
Mazanje : 0 EUR
Tesnila : 20 EUR
COSC natančnost ohranjena.

po 20 letih : Čiščenje in mazanje + menjava tesnil + menjava kritičnega dela
Strošek razstavljanja in sestavljanja : 200 EUR
Mazanje : 0 EUR
Tesnila : 20 EUR
Ev. res potrebna menjava krone : 40 EUR + še nekaj kar na pamet : 40 EUR
COSC natančnost 1 leto po servisu, kasneje malo slabše a nič kaj kritično.

In to bi moralo delovati !, res delovati !, ne razumeti kot provokacijo !

minutka.si minutka.si minutka.si