minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Kje kupiti uro in kakšno.

TOPIC: Replika ur

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20768

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97

Slamca napisal: Gre za ekscentrične vijake (večinoma na gladkih nemirkah), ki služijo za nastavitev točnosti teka ure in nimajo z uravnoteženjem nemirke prav nobene veze.

Uravnoteženje nemirke ang.: "to poise the balance" mi je jasno.
Po domače to pomeni, da če daš nemirko horizontalno na vago mora ostati v vseh položajih na miru.

Tvoja izjava označena krepko me je zmotila oz. rabi dodatno pojasnitev.
Če recimo eno utež free sprung nemirke nastaviš na premik mase k obodu drugo na nasprotni strani pa k osi, nemirka ni več balansirana?
Se te uteži vedno nastavljajo v paru (levo-desno), da se ne poruši uravnoteženje?
Mogoče narobe razmišljam.

Primer Free sprung Pateka:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Shadow.

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20769

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Imaš prav in prav razumeš, z utežmi free sprung nemirke bi lahko vrgel nemirko iz ravnotežja oz. jo uravnotežil. Vendar ti vijaki niso namenjeni zato, njihov namen je točnost urinega teka. Nastopajo v parih ali v štirkah, da drug drugega težnostno izenačijo. Tega nisem izpostavljal samo zato, ker nisem želel dodatno komplicirati moje razlage, namen sem imel pa samo popraviti trditev kolega Korenja, ''da so ti vijaki za balansiranje nemirke v petih pozicijah''.
Zahvale: criptus

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20770

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Aha, v glavnem se lahko zaključi, da je nastavitev teh uteži na free sprung nemirki cela znanost.
Verjetno se drugi tega ne lotevajo tudi zato, ker so servisi prezahtevni.

Evo še nekaj branja:
forums.watchuseek.com/f2/disadvantages-f...alances-1017421.html

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20771

• korenje
  • korenje avatar
  • Nedosegljiv
  • Spammer
  • Spammer
  • Thank you received: 2

Slamca napisal: S tako vehemenco postavljaš svoje trditve, v resnici pa so iz trte izvita neumnost. Potem se boš pa v sosednjih temah pritoževal, če bomo osorni in nesramni na tvoja normalno zastavljena vprašanja. Ja, logično je, da si bomo o tebi ustvarili tako sliko, če pa kot nov uporabnik prideš in nam pričneš prodajati tako meglo!

Da še razčistimo pojme... Balansirni vijaki so vijaki na obodu nemirke, ki služijo za pozicijsko uravnoteženost nemirke. To pomeni, da je center teže balančnega kolesa točno v njegovem geometrijskem centru. Balansirne vijake so imele skoraj vse ure do 60tih let, ko so na trg prišle gladke nemirke brez vijakov, te nemirke so seveda ravno tako uravnotežene, le da namesto vijakov to izvedejo s posebnimi rezi ali izvrtinami na spodnjem robu balančnega kolesa, ki na določenem delu odvzamejo težo iz oboda in tako centrirajo masni center. Fizionomija gladkih nemirk je bolj pri priročna za tako imenovane ''high beat'' mehanizme, poleg tega so tudi v moderni dobi lažje za narediti. Zato danes take nemirke srečamo v skoraj vseh novejših urah, ETA ima v ta tip v vseh mehanizmih, posledično pa imajo take nemirke tudi podjetja, ki se naslanjajo na ETO (npr. Omega, Breitling itd). V to kategorijo pade tudi Hublot in 7750 (seveda tudi kitajski klon, ker je klon), zato je normalno, da ura, ki jo je izpostavil Sablfish nima balansirnih vijakov.

Druga stvar je free sprung tip nemirke (brez regulatorja), to si verjetno ti mislil, ko si vse med seboj pomešal. Gre za ekscentrične vijake (večinoma na gladkih nemirkah), ki služijo za nastavitev točnosti teka ure in nimajo z uravnoteženjem nemirke prav nobene veze. S temi vijaki lahko maso premaknemo proti centru ali na obod nemirke (masno središče ostaja v centru) in s tem skrajšamo/podaljšamo nihajni čas. S tem se odpravi točnostna napaka zaradi konvencionalnega regulatorja. Od ur, ki jih navadni smrtniki dobimo v roke (PP, VC, AP izključeni :) ) tak sistem uporablja samo Rolex in kak eksot, recimo zadnji inhouse Elgin mehanizmi pred propadom podjetja konec šestdesetih. Tudi free sprung sistema 7750 ter njegov klon nimata.

No že po prvem stavku si se izdal - "kaj tukaj "novinec" pametuje".
1. boš razložil kako nastavijo točnost ure v različnih položajih?
2. nisem mislil "free spung...". Mislil sem ekscentrične uteži, ki so namesto vijakov. mislim da ima moja AP ura te zadevice. izgleda kot nekakšen vskočnik. edit: v bistdu je že shadow prilimal slikico, samo da ima ap na krogu te zadevice.

pa če ti še čist kmečko povem iz mojih inženirskih strok. s trenjem v ležajih se poveča/zmanjša hitrost nemirke. zaželeno pa je da je v vseh poločajih enako trenja. nemirko ni treba zbalansiat da teče enakomerno ko je ura v ležečem položaju, ker bo vsak cikel enak, ne moreš pa to narediti ko postaviš uro na bok. za to pa rabiš te vijake. novinec gor ali dol. sam neki negirat samo zaradi tega je totalen nesmisel.

Last Edit: od korenje.

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20772

• korenje
  • korenje avatar
  • Nedosegljiv
  • Spammer
  • Spammer
  • Thank you received: 2

Slamca napisal: Imaš prav in prav razumeš, z utežmi free sprung nemirke bi lahko vrgel nemirko iz ravnotežja oz. jo uravnotežil. Vendar ti vijaki niso namenjeni zato, njihov namen je točnost urinega teka. Nastopajo v parih ali v štirkah, da drug drugega težnostno izenačijo. Tega nisem izpostavljal samo zato, ker nisem želel dodatno komplicirati moje razlage, namen sem imel pa samo popraviti trditev kolega Korenja, ''da so ti vijaki za balansiranje nemirke v petih pozicijah''.

ko boš povedal kako se umeri uro v večih pozicijah bomo naprej diskutiral.

Last Edit: od korenje.

Replika ur pred 9 let 2 mesecev #20776

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Ah no, bomo diskutiral tudi brez tega, ne boj se.

minutka.si minutka.si minutka.si