minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Glede rednih servisov in »generalne«

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 9 mesecev #18660

• andr3j
  • andr3j avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Pozdravljeni,

v oči mi je padla ura Vacheron Constantin Overseas I model 42042 [img]http:////i1225.photobucket.com/albums/ee391/ErikSzper/Vacheron%20NEW/IMG_9309_zpsccf0fb20.jpg

Skrbi me malo servis, ker na tujih forumih navajajo servis tudi 1500 eur in podobno. Jo je možna "neuradno" tudi pri nas kvalitetno servisirati oz. priporočate koga posebno?

lp

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 9 mesecev #18661

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Podobno, kot bi vprašal a je možno neuradno servisirat 80K vrednega mercedesa.

Možno je vse, a vprašanje je kdo in zakaj bi to res naredil ...

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 9 mesecev #18663

• zazot
  • zazot avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
Jaz bi pa uprašu pod tole temo pred kratkim sem dobil certino certidate za navijat. Ura je stara približno 40+ let pa bi me zanimalo kje bi lahko dou uro na servis, da mi je razstavijo na oljo,scistijo in nardeijo vse potrebno za čim boljše delovanje ure. Zasledil sem da je urarstvo robink zelo dobro pa me zanima če kdo pozna še kakšno urarstvo,ki bi bilo lahko morda primerno za servis take ure.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 9 mesecev #18664

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 9 mesecev #18665

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100

andr3j napisal: Pozdravljeni,

v oči mi je padla ura Vacheron Constantin Overseas I model 42042 [img]http:////i1225.photobucket.com/albums/ee391/ErikSzper/Vacheron%20NEW/IMG_9309_zpsccf0fb20.jpg

Skrbi me malo servis, ker na tujih forumih navajajo servis tudi 1500 eur in podobno. Jo je možna "neuradno" tudi pri nas kvalitetno servisirati oz. priporočate koga posebno?

lp

Mislim da ima ta model baziran mehanizem od Girard Perregaux, kaliber 3100. Pri nas so urarji, ki to z lahkoto poservisirajo.
Edini problem zna bit, če je treba zamenjat kakšen kos.

Last Edit: od sokol.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 8 mesecev #18733

• mare
  • mare avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 6
Moj SEIKO še ima dobro leto mednarodne garancije, sedaj me pa zanima če bi mi nastavili tek ure na uradnem servisu v okviru garancije, saj ura močno prehiteva (nekaj minut na dan).

Ura je pa kupljena preko spleta iz UK.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 8 mesecev #18757

• prijazen
  • prijazen avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 1
V Ljubljani je servis za Seiko "Urca" serviser je po mojih izkušnjah malo poseben mož. Pričakuj da boš dobil predavanje gratis da je ura mehanska in da ne moreš pričakovati točnosti niti v okviru specifikacij. Nisem prepričan ali sploh imajo kakšno napravo za merjenje točnosti, bi rekel da je še bolj old school varijanta servisiranja. Če ima kdo drug izkušnje naj pove. Poizkusi tam pa poročaj o izkušnji.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 8 mesecev #18761

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Evo, še zadnjič delim mojo Junghans Olympic, ki je danes ravno nazaj pri meni, poservisirana.

Ura je bila pred servisom klinično mrtva, ampak jo je kolega soforumaš Slamca spravil nazaj med žive. Nekje na sredi servisa mi je poslal tudi poročilo o preteklih težavah ure. Meni je bilo branje zelo zanimivo; delim še z ostalimi, ker bo po moje tudi vam zanimivo (in Slamca dovoli objavo). :)

"Slamca napisal:
Že v četrtek, ko sem uro odprl, se je pokazala precejšnja nesnaga, pomešana z ostanki rje (čudno, da kljub veliki količini rje v notranjosti ohišja, kar očitno kaže na to, da je v uro prišla voda, je sam mehanizem glede rjavine popolnoma brezhiben). Tesnilo je preperelo in zanič, zato ti bom dal novega.

Sam mehanizem je relativno čist, vendar ga je očitno imel pred časom v rokah neprofesionalen urar, saj so povsod na vijakih sledi nepravilnega vijačenja, o kakšnem olju ni bilo govora, kronograf modul pa je bil totalno razštelan.

Kot sem ti že po telefonu dejal, je bila pri minutnemu aktuatorju zagozdena os, ko sem uro razkopal do ležaja, se je pokazalo, da ga je očitno nekoč nekdo šel lepiti kar z lepilom, ostanki slednjega pa so kasneje pustili oblok v ležaju, ki je preprečeval minutnemu kazalcu krnografa premikanje. Posledično pa so potem pri neustreznem ''reševanju'' te težave mojstri popolnoma podrli nastavitve kronografa, kar je rezultiralo v kompletno nedelujoči uri.

Zgoraj je slika zalepljenega ležaja. Ležaj sem ti obkrožil z rdečo, če dobro pogledaš, vidiš, da luknja ni popolnoma okrogla ampak je rahlo ovalna. To je zaradi obloka, o katerem sem pisal zgoraj.

Žal je tako, da sem moral podreti 80 % mehanizma, da sem prišel do ležaja in ga lahko ustrezno pobrusil (naredil nazaj okroglo luknjo), pri podiranju pa se je pokazala še ena težava. Nek vijak je bil prelomljen na pol in zalepljen na sovje mesto, da je ''držalo''. Polomljen vijak je bil posebnega tipa z gladkim vratom, ki se uporablja večinoma pri štoparicah in velika sreča je, da je ruski kolega iz Poljota 3133 idealno prevzel njegovo mesto. Spodaj je še slika popomljenega vijaka:

Če sem podrl že skorja cel mehanizem, sem šel potem čisto do konca in v kratkem boš imel generalno servisiranega Junghansa.

Deli so sedaj oprani, v naslednjem tednu ga še naoljim in sestavim. Sčistil ti bom tudi ohišje in menjal tesnilo, Pavle pa se že ukvarja z luneto (tukaj ti ne morem obljubiti, da bo kaj bolje, kot je bilo na začetku, ker očitno manjka vzmet, ki je luneto napenjala). [*Op.a.: Luneta se je prej skoraj prosto vrtela, ampak je sedaj zrihtana.]

Zahvale: druID

Last Edit: od Matrus.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 7 mesecev #18819

• krh
  • krh avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
Pred 20 leti mi je sošolec ki je imel prakso pri urarju povedal da se mora ura vsake tolk časa očistiti in naoljiti.
Enkrat v tistem času sem kupil tudi uro Saiko, ki je kot ta na linku. Moja je v modri barvi.
www.popscreen.com/prod/MTA0NDIyMTcx/1970...C-DAYDATE-WATCH-eBay

Ura se je zelo malo uporabljala in ni bila še nikoli pri urarju.
Te dni sem jo navil ampak ne dela. Edino če jo ruknem se kazalec malenkost premakne v pravi smeri.
Predvidevam da je olje že tako staro da to bremza uro.

Zanima me če se čiščenja lahko lotim sam tako da zadaj odprem pokrovček ure, uro potopim v ultrazvočni čistilnik z destilirano vodo in jo tako očistim.
Potem pustim uro par dni da se posuši in naoljim s petrolejevim destilatom ki ga mislim da uporabljajo tudi urarji.
Bi to šlo?

Glede rednih servisov in »generalne« pred 9 let 7 mesecev #18820

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
A se hecaš?

minutka.si minutka.si minutka.si