minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Glede rednih servisov in »generalne«

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 8 mesecev #15458

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
testiranje po COSC standartu se izvaja 15, dni, v 5 različnih pozicijah in v treh temperaturnih območjih. Najbolj znan je podatek o maksimalnem dnevnem odstopanju, vendar so še ostali parametri:

Average daily rate: -4/+6
Mean variation in rates: 2
Greatest variation in rates: 5
Difference between rates in H & V positions: -6/+8
Largest variation in rates: 10
Thermal variation: ±0.6
Rate resumption: ±5

Šele če mehanizem uspešno opravi vse te meritve pri pooblaščenem inštitutu (Official Swiss Chronometer Testing Institute) govorimo o COSC certifikatu.
Če ura ustreza samo enem kriteriju (npr. average daily rate: -4/+6) ne moremo govoriti, da ura izpoljnuje COSC standarte.
It is vital to recall the fact that these tests bear absolutely no relation to a simulation of watch behaviour and performance when worn.

These are static tests applied in laboratory conditions to movements and not to finished watches.

Nonetheless, due to their severity, these tests are highly selective and only extremely high-quality movements can hope to pass them.
This is therefore an examination based on excellence, even if the behaviour of the movements that are granted certification is still directly dependent on the wearers themselves.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15460

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
Nonetheless, due to their severity, these tests are highly selective and only "extremely" high-quality movements can hope to pass them.

Extremely high quality movements can hope...torej, mehanizem mora biti ne vem kakšna hudobija, pa še ta lahko upa da bo prestal teste...HAHAHA..!!!...Kakšne buče nam prodajajo.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15462

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
"Nonetheless, due to their severity, these tests are highly selective and only extremely high-quality movements can hope to pass them."

Original v francoščini je:
"Cependant, par leur sévérité, ces épreuves sont très sélectives et seuls des mouvements de très haute qualité peuvent prétendre les réussir."

prétendre se prevede kot claim v angleščini.

Tu ni govora o kakem "hope".
Pač je nekdo nerodno oz. nepravilno prevedel iz fr. v en.
Hope oz. upanje itak nima kaj iskati v tehniki.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15463

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
Bom skrajšal..."extremly high quality"..kaj je toliko ekstremnega pri nekaterih chronometrih?

Last Edit: od sokol.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15465

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417

sokol napisal: Nonetheless, due to their severity, these tests are highly selective and only "extremely" high-quality movements can hope to pass them.

Extremely high quality movements can hope...torej, mehanizem mora biti ne vem kakšna hudobija, pa še ta lahko upa da bo prestal teste...HAHAHA..!!!...Kakšne buče nam prodajajo.

Anglescine se pac ne prevaja dobesedno. Cel stavek je cist smiseln ceprav zveni drugace kot bi v slovenskem jeziku!

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15467

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Mene n. pr. pa zanim zgolj in samo, kako se urca obnaša na roki, ob mojih vsakodnevnih ritualih in opletanju po tem svetu. Predvsem pa nikakor ne sme zaostajati, .. niti sekunde!
Vsa ta testiranja (interna in zunanja) so po mojem mnenju le demonstracija resnosti in odgovornosti v svojem poslu, nimajo pa neke posebne praktične veljave, saj mora v končnem vsak posameznik zase ugotoviti, kako se urca obnaša na njegovem zapestju, če jo želi res dodobra natjunati pri svojem izbranem urarju.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15468

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Nevem zakaj testiranje ne bi imelo praktične vrednosti. Poleg 'prestiža' kažejo tudi točnost, ki jo lahko pričakuješ od mehanizma. V praksi je ponavadi (vsaj po mojih izkušnjah) kar nekje tam tam.

Last Edit: od criptus.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 7 mesecev #15469

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
Cosc certifikat..je nujen?..Ne. Je zaželjen? Recimo da je. Ga je lahko doseči? Ne vem, verjetno nekje vmes. Vem pa, da manufakture plačajo za vsak mehanizem ki se testira. In če naredimo kalkulacijo, da Rolex (najboljša stranka COSC-A) vsako leto pošlje okoli milijon mehanizmov na certificiranje je vsota astronomska.
Kaj ima od tega kupec? Dobi neko pristno potrdilo o preciznosti in točnosti ure od neodvisnega inštituta. Torej je COSC neke vrste vaba, da kupec dobi uro z mehanizmom visoke kvalitete.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 2 mesecev #17459

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Ravno danes sem imel v podjetju, ob priliki neke redne tehnične inšpekcije, gospoda iz Madžarske, ki na roki nosi uro : LONGINES Ultra-Chron (na sliki). Pravi, da jo nosi 40 let in da je bila PRVEGA servisa deležna pred točno desetimi leti, ko je pri neki hudi deževni ujmi v uri zasledil sledove vlage, sicer tudi tega servisa ne bi bilo in tudi niso opravili nobenega večjega posega, kaj šele menjave "iztrošenih" delov.
Ura teče brezhibno vsa leta.
Torej kaj ? , vsakih 5 let bi jo moral nositi na servis, za vsak servis plačati (recimo, če bi to bilo v €) 200 EUR. 8 servisnih posegov in od tega bi bila vsaj 2 posega z menjavo delov.
Pod črto: 6 x 200 EUR + 2 x 400 EUR = 2000 EUR ..in če mu jutri "crkne", bomo rekli: revica umre, si bo kupil novo, pri tem si pa še prihranil 8x2 mučnih obiskov in poravnav računov za storitev o kateri bo vedno menil, da je predraga.

Last Edit: od Tomahawk.

Glede rednih servisov in »generalne« pred 10 let 2 mesecev #17510

• anzy
  • anzy avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 2
Pozdravljeni!
Sem lastnik ure Oris Big crown (cal. oris 644 based on ETA 2836-2). Ljubezen že traja 18 let :). Imam jo na roki 24/7 365 dni v letu. Pred kratkim sem jo imel pri g. Lečniku na servisu (hja 10 - 12 let je že minilo), ki jo je razstavil na prafaktorje očistil, sestavil, menjal tesnila (tesnilo safirnega stekla številčnice je bilo popolnoma razpokano) spoliral pas in ohišje, poleg tega še menjal štifte na pasu in nadomestil del kovinskega pasu ki objema štift pri ohišju ure. Dal je tudi garancijo. Dokaj sprejemljivo. Zadovoljen.
Čeprav je ura precej obremenjena (prah, vlaga, sunki, vibracije, udarci po nesreči...vsako leto mi odtrga štift na pasu je g. Lečnik je rekel, da je sicer ohranjenost mehanizma presenetljivo dobra.
Na testerju je dosegel natančnost do sekunde natančno. Rekel je, da naj počakam mesec dni, da se ura nekoliko uteče in nato preverim točnost teka ure, ter mu jo eventuelno prinesem.

Sedaj opažam, da ura prehiteva od 6 - 12 sek/dan. Pišem tabelo in približen opis kaj sem tisti dan počel.
Ugotovitve: čez noč v 12 urah ponavadi prehiti od 5 do 8 sek, čez dan v 12 urah pa 2 do 5 sek.
Bile so dve izjemi, ko je bila ura izpostavljena vibracijam je prehitevanje naraslo od 14 - 17 sek/dan.
Sicer ima ura navedeno shock resistant.

Ob tem me zanima, kako dejansko vplivajo vibracije, sunki, udarci na delovanje ure in koliko je dejansko učinkovit sistem incabloc (shock resistant). Ne me sedaj narobe razumeti, saj zelo pazim na uro, če cepim drva jo praviloma dam dol, vendar za vsako malenkost pa tudi ne, pri kolesarjenju tudi ne, poleg tega včasih tudi po nesreči kam udarim z njo. Tudi me nikoli ni pustila na cedilu.
Kako je pa s stabilnostjo delovanja pri vrhunskih mehanizmih (co-axiali, el primero, rolex 3255, grand seiko 9S...? Koliko jih kaj zmoti, ker kolikor sem tole temo bral o COSC in ostala tovarniška testiranja v različnih položajih in temperaturah, nikjer pa ni omenjeno nič o testih, kako se obnaša ura ob šokih.

minutka.si minutka.si minutka.si