minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Izračun zobnikov

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22399

• Toše
  • Toše avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 3
@shadow@ imam še eno rezervo v rokavu, ki sem jo tudi testiral in sicer s pomočjo žične erozije ki je zelo zelo natančna sem izrezal dva enaka zobnika-šablone, med te dve šabloni vstavim zobnik izrezan na laserju in ga popravim po šabloni. Drugače rezilno orodej skoraj ne pride v poštev, zaradi majnosti, sem poizkušal na cnc rezkalnem stroju s 4 osmi (delilna glava) problem nastane ker manjšega rezkarja od 0,4mm nisem dobil, in tak zobnik bi stroj izdeloval par ur. za kopiranje mehanizma je bolje uporabiti cad model, je cenejše pa še popraviš lahko marsikaj.
proxxon je sicer dobro orodje,vendar za tako izdelavo pomoje neprimerno, napr s proxxonom mf (mislim da je 30 ali 40...) mikro rezkalnik v praksi dosežeš desetinke, mogoče do 5 stotink, ga imam malo rabljen tako da sigurno ni obrabljen :)

@slamca@ hvala še enkrat za pomoč :)
samo olje kot mazivo tudi pri lesu ne pride v poštev (razen kot zaščita pred lubadarji in podobno ;) ),kot mazivo bi uporabil grafit, kar mislim pa da je nujno pri mehkejšem lesu. 100% natančnosti sigurno nebom dosegel, tudi gospod iz ukraine ki izdeluje lesene ure ima toleranco in sicer mislim da +-5min na 24ur
glede urarskega stroja, tistega ki sem videl je imel za odrezavanje kot nekakšen nož ki sem prepričan da v mehek materijal ne bi deloval. Ga ima kdo ki bi ga posodil oziroma prodal? ali pa bi bil pripravljen sam sprobati na kosu lesa
Gospoda strugarja ki sem ga omenjal sem že takrat vprašal pa ga hrani kot spomin na strica..

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22401

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Saj mi je jasno, problem imaš, ker stroj za ta namen ne obstaja.
Lahko samo s poiskušanjem najdeš najboljšo varijanto.
Sicer pa z toleranco desetinke 0,1mm bi mogel izdelati delujočo uro velikosti žepnih ur.
Tudi žepne ure so izdelano z to toleranco in delujejo. Seveda pri lesu te tolerance ni lahko deseči oz. les ima "kosmatenje", ki ga pri kovini ni.
Kot kopiranje sem mislil prenesti kopijo dela v CAD okolje in potem naprej prenos na les.
Kot si rekel, lahko korigiraš stvari kasneje.

Vsekakor odpri temo o projektu tu na Minutki.
Mislim, da bo zelo zanimiva za vse.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22402

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Ko se pogovarjamo o tolerancah, sicer ne vem točne tovarniške tolerance pri žepnih urah, so pa mere za balančno os (imaš ene 5 različnih mer) že verjetno več kot stoletje podane v tisočinki milimetra (0,001 mm). Če imaš dovolj dober mikrometer, lahko preveriš da te mere tudi pri sto ali več let starih žepnih urah vedno držijo v piko. Celoten mehanizem verjetno ne, sem pa prepričan, da so vsaj še vsi deli zaskočnega mehnaizma delani vsaj tako natančno kot balančna os. Tako da sem mnenja, da z 0,1 mm tolerance težko narediš delujoč primerek.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22403

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Jaz imam nekje v glavi zgodovino toleranc, ki so se skozi leta uporabljale oz. dosegle v strojništvu pod to spada tudi urarstvo:
-Žepne ure, konec 19. stol. začetek 20. - Toleranca desetinka oz. 0,1mm
-Ročne ure, začetek v osemdesetih letih - Toleranca stotinka oz. 0,01mm
-Ročne ure, začetek v nekje devedesetih letih do zdaj - Toleranca tisočinka oz. mikron oz. 0,001mm

To so seveda tolerance na celotni mehanizem.
Tudi izdelava balančne osi ter nekaj ostalih elementov, ki zahtevajo visoke tolerance so se verjetno res delala z najvišjimi možnimi tolerancami tedanjega časa.
Jaz sem sicer zasledil mere balančnih osi največ v stotinki natančnosti.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22405

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
@Shadow, seveda imaš prav v stotinki je. Mera 298 recimo pomeni 2 milimetra in 98 stotink. Sem se zmotil.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22406

• Toše
  • Toše avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
@shadow@ to je to, orodje za ta namen ne obstaja, je pa ogromno drugih natančnih orodij ki jih lahko uporabim, samo testirat je treba.
glede toleranc pomoje je desetinka premalo, najmanj stotinka, kar pa brez problema dosežem kot sem napisal s šablonami. problem pri lesu je ker se krči in širi- diha, pa tudi to sem že rešil s postopkom podobnemu kot izdelujejo "thermowood"

@slamca ja imaš prav 298 stotink je 2mm in 98 stotink.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22407

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Za tebe je res problem, ker les diha.
Meni pa je to izziv pri delu :)
Les je namreč živa stvar.

Sicer pa imam nekaj Lignum Vitae ter Desert Ironwood, ki bi jih z veseljem doniral za ta projekt.
Količine so manjše, vendar za tvoj namen več kot dovolj :)

Last Edit: od Shadow.

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22408

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 115
Kar se lesa tiče, lahko tudi jaz prispevam javor in smreko...večinoma so to ostanki iz goslarske delavnice...tudi manjši kosi exot: tipo ebenovina, pernambuk, brazilijan, kačji les, legno santo, pa še kaj bi se najdlo...vse je suho, predvsem pravilno sušeno...

Izračun zobnikov pred 8 let 5 mesecev #22411

• Toše
  • Toše avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
hvala vsem ki ste pripravljeni donirati :) vendar bom najprej izdelal mehanizem iz domače smreke ker se mi zdi škoda raznoraznega lesa.
sem pa v dveh letih stestiral verjetno že vse kar obstaja, celo sekvojo, sem imel ostanku skoraj za celo kurilno sezono ;) (je pa res da porabim 2m3 drv/letno) med ostanki je bilo celo tako sranje ki jih moja kaminska peč ni bila sposobna skurit,iz pečil sem pobral kos osmojenega lesa, zgorel pa ni :blink:

bolj me zanima če kdo ve za koga ki ima stroj za izdelavo urinih zobnikov, iščem nekoga ki bi ga prodal, ali pa posodil oziroma bi bil pripravljen narediti lesen zobnik na njem.

Izračun zobnikov pred 8 let 4 mesecev #22454

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
www.etsy.com/uk/listing/557092114/retrog...uxury-wooden-watches

Nekaj malo delov ima. Verjetno je mehanizem poenostavljen in prilagojen za les?

minutka.si minutka.si minutka.si