minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Co-Axial, da ali ne

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10067

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Se strinjam, 2892 je smatrana kot top mehanizem od ETE in je bila tudi kasneje (mislim da okoli 20 let) razvita kot 2824. Bi pa samo rad pripomnil, da vseeno 2824 ni zame skoraj nič slabši mehanizem.
Že 20 let (pa tudi že takrat je bila kupljena rabljena, ne nova) imam uro Paul Picot z 2824 Cronometer verzijo ETE. V vseh letih se praktično ni ustavila, ker jo imam na roki skoraj nenehno in je ne šparam, dolgo časa sem poleti tudi plaval z njo. Ob rednem servisu ura sedaj gre okoli 2s/dan narobe, kar mislim, da je odlično, poleg tega prav nič ne rožlja (mislm, da bi imela luft na ležajo rotorja). Skratka jaz lahko o tem mehanizmu povem samo dobre besede.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10070

• Tomahawk
  • Tomahawk avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 25
Fajn. Hvala za odgovore. Nisem komot in se predhodno pozanimam od povsod, kjer imam pač možnost. Na nekatere odgovore pa žal ne dobim odgovora. Ne morem pa verjeti, da so pri OMEGA_i (neposredno vprašanje direktno na podjetje) okorni ali pa ignorantski na nekatera vprašanja. Vse kar me še zanima iz naslovne teme pa je v tem trenutku še;
- Kako stojita v neposredni primerjavi z mašincama 2824 in 2500(torej 2892+Co-ax..), kalibra;
... OMEGA 3330(Co-axial)v Speedmaster_ju Racing in
... 3304(ki mi diši po klasičnem ETA 7750)v OMEGI DAY ?

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10073

• Miha81
  • Miha81 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Omega 3330 in 3304 - modificiran Valjoux 7753 (prvi z zaskočni mehaniznom Co-Axial, drugi starejši in brez).Glede modificirane 2824 in 2892 si že prejel odgovor, splošno je 2892 mehanizem višjega razreda kot 2824, kar pa nujno ne velja za modificirane verzije. Kakšno neposredno primerjavo bi pravzaprav rad? Natančnost? Zanesljivost? Izgled? Prestiž? Stroški vzdrževanja? Komplikacije?

Dvomim tudi, da ima katerikoli od nas izkušnje z vsemi naštetimi modeli ur, da bi ti lahko iz prve roke podal mnenje. Je pa ogromno razpoložljivih informacij na spletu. 33xx naj bi bili po spletnih zapisih "problematični", vendar nisem imel nikoli ure s tem mehanizmom in zato težko komentiram. 2500 (in ni revizija D) deluje brez problemov, imel sem pa tudi uro z modificiranim 2824 in sem bil prav tako zadovoljen. Mogoče bi ti lahko kdo od profesionalcev podal bolj konkretne informacije.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10079

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
V zvezi z vprašanji glede kalibra ETA 2824 je sedaj ravno aktualno, da odgovorim z izkušnjo, ki sem si jo pod spodnjim naslovom zapisal že pred časom;

Mehanični spomin ?!

Ura , ki je šla 0,5 do 1,5 sek. na dan v plus, je prve dni na navijalcu začela prehitevati za 5 sek. na dan. Po nekaj tednih pa je začela postopoma zaostajati, tako da je po dveh mesecih prešla spet nazaj na +/- 0. in nato je po štirih dneh zaostajala že za 15 sek. Takrat sem jo dal na roko, a je še vedno kazala tendenco zaostajanja, vendar manjšo.

Drug primer pa je pokazal nekaj drugega. Stabilizirano urco, ki je prehitevala od 0.5 do 1,5 sek. na dan, sem nosil dokler ni prehitela skupaj 8 sek. Nato sem jo dal v pogoje stalne temperature - 35° C, v položaj; krona zgoraj. Po 24 urah je bila spredaj samo še 2 sek. Uro sem pripel nazaj na roko in - presenečenje; V naslednjih 24 h je bila urca zadaj že za 3 sek. Potem pa se je trend počasi začel obračati. Naslednji dan je zaostala še za 2 sek. in šele tretji dan prešla v sinhron tek. Šele 4. in 5. dne je prešla v prejšnji tek okoli ene sek. prehitka na dan.

Sklep; Ob menjavah dinamične nošnje s statičnim položajem in obratno (kakor tudi ob menjavanju temperatur), način oz. hitrost teka ostane določen čas še v povezavi s predhodnimi pogoji. Kot da deluje neke vrste »mehanični spomin« na prejšnje stanje.

Ugotovil sem tudi, da že rokav srajce in še kakšen pulover čez zapestno uro učinkuje tako, da se pozna za kake 0.5 sek počasnejšega teka na dan.

Iz navedenega je očitno, da je ta kaliber dokaj občutljiv za toplotne in položajne spremembe. Je pa dokaj stabilen ob stalni nošnji (noč in dan) v istih pogojih.

Pri kalibru Omega 2500 pa sem opazil sicer večje odstopanje (prehitevanje do 4 sek. na dan) vendar povsem stabilno tudi ob odlaganju na omarico (tudi v različne položaje) in v hladnejših pogojih.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10080

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Zanimivo Art in verjamem testu !
Konstrukcija in vpetje spirale nakazuje večjo silo "poganjanja" mehanizma v položaju, ko je najbolj "navita" .
Iz tega bi človek na pamet sklepal, da zna urca nekoliko prehitevati, ko je vzmet bolj napeta in zaostajati, ko je vzmet manj napeta.
V zvezi s tem pa se sprašujem ali se vzmet do konca navije, pri nekih standarnih pogojih nošenja na roki oz. ali se napenjanje ustavi pri neki optimalni napetosti. Pri manual-winding_u, je sicer jasno da uro največkrat navijemo do max_imuma.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10087

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Tudi tole sem našel v zapiskih, iz časa, ko sem še preverjal in iskal info o kalibrih mojih dveh uric;

Caliber 2500 - je zelo dober mehnizem. Je v bistvu predelan Omega Cal 1120 z dodanim co-axialom, ki temelji na častitljivi ETA 2892-A2, enem najzanesljivejših in najbolj razširjenih mehanizmov urarske industrije v »družini – kronometer«. Bilo je nekaj primerov, ko so lastniki ur imeli nekaj težave z nenatančnostjo, pri vseh teh pa je šlo le za prekoračitev optimalne uporabe maziv, kar pa je bilo vse odpravljeno še pod garancijo.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10096

• Tomahawk
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Omegi cal. 2500 so znižali število nihajev na časovno enoto z 28800 na 25200. Zopet bi človek na pamet sklepal, da , več nihajev je bolje je. Kaj pravzaprav pridobimo z več ali izgubimo (oz. obratno) z manj nihaji.

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10097

• Miha81
  • Miha81 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
V teoriji z večjo frekvenco pridobimo večjo natančnost in obratno z manjšo frekvenco večjo vzdržljivost oziroma manjšo obrabo. Vendar je to samo teorija, saj veliko vrhunskih urarskih hiš še vedno uporablja nižje frekvence npr. 21.600 nihajev na uro (3hz), pa to še zdaleč ne pomeni, da so ure zaradi tega inferiorne.

Še kratek prispevek na to temo: Link

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10099

• placebo
  • placebo avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5
Jp, isto je rolex el primerote nižal

Co-Axial, da ali ne pred 12 let 3 mesecev #10108

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
co-axial da ali ne..DA !!

minutka.si minutka.si minutka.si