minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Japonci vs Švicarji

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4981

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Napisal si: we are going to fif our movements with parts from seiko! Torej tag heuer nima mehanizmov od seiko, temvec v svoje mehanizme vstavlja le njihove dele! To je pa razlika.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4982

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Včasih je potrebno pazljivo prebrati kaj kdo napiše, seveda velja tudi zame.
Sokol piše :
- »da se seiko ne more primerjat v nobenem segmentu…«
- »ampak še nisem dobil odgovora da bi seiko lahko konkuriral rolexu«
Pišeš o primerjavi in konkurenci in jaz ti odgovarjam: »pri klasičnih urah je Seiko primerljiv oz. konkurenčen z Rolexom in Omego« in »da je Seiko konkurenčen švicarski in nemški urarski industriji, v segmentu elektronskih ur pa jih prekaša«

Besede primerljiv ne bom pojasnjeval, mislim, da vsi vemo, kaj je primerljivo. Skoraj vse ure so primerljive. Primerljive so lahko po mehanizmu, obliki, namenu, materialih, številčnicah, cenah…
Konkurenčnost pa bom definiral kot sposobnost podjetja proizvajati proizvode in storitve z nižjimi stroški, kot to lahko storijo drugi tekmeci. In Seiko je konkurenčna firma, včasih so švicarske firme ravno to očitale Seiku.

Napisal sem: »Kot sem že napisal, Rolex je z dobro reklamo in kvaliteto naredil blagovno znamko, ki je danes ena izmed najbolj prepoznavnih v urarski industriji. Vendar Rolex ne spada v najvišji urarski razred, tako kot tudi ne Omega ali Seiko.«
Poudaril sem reklamo in kvaliteto, upam da si opazil.
S tem, da Rolex ne spada v najvišji razred se strinjama oba. Mogoče sem tudi jaz narobe sklepal, ko si ti v postu našteval : »patek, audemars,vacheron, rolex, breguet, jaeger lecoulte, girard perregaux in še katero.« in si uvrstil v ta razred tudi Rolex. Se oporavičujem, upam da se strinjama, da Rolex ne spada v najvišji razred.
Sedaj pa pišeš o priljubljenosti, oz. prepoznavnosti in zbirateljski vrednosti ur. Sam sem bil večkrat na urarskem sejmu v Padovi, nekaj spremljam tudi po internetu, zato saj malo to poznam. Vem kako priljubljena znamka je Rolex in kako dobro ohranja vrednost. Vendar to bi bila lahko druga tema.
Če se še spomniš, začela sva na forumu o primerljivosti in konkurenčnosti ...
lp

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4987

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
seveda je seiko primerljiv rolexu v segmentu elektronskoh ur. rolex jih ne dela več. v vsej zgodovini pri rolexu naredili oysrequartz in (tukaj pa nisem siguren) kakšen model cellini.
na podlagi tega je rolexu konkurenčen tudi citizen, festina, orient, hello kitty....ker imajo širši izbor quartz mehanizmov.

dejstva so da je rolex bolj zaželjena in spoštovana znamka od seika pri kolekcionarjih in verjetno tudi navadnih smrtnikih. znamki je treba primerjat tam kjer sta primerljivi. primerljivi sta lahko samo v mehanskih urah in quartz urah istega cenovnega razreda.

nikdar nisem in ne bom trdil da rolex spada med recimo top 5 urarskih brandov, spada pa sigurno med top 10. seiko po mojem mnenju ne spada niti blizu prve desterice.

in spet smo pri reklamah...rolex oglašuje ker pač oglašuje. vsi imajo možnost oglaševanja. tudi seiko. razlika je ve tem, da rolex oglašuje in sponzorira dogodke ki so na prestižnem nivoju. seiko? ne vem, edino kar mi pride na pamet so revije, sejmi in jumbo plakati (verjetno še kje).
rolex je visokem urarstvu prispeval veliko več kot si misliš.

prvi so naredili povsem zatesnjeno ohišje
prvi so naredili krono na navoj
prvi so naredili helijev ventil ( skupaj z doxo)
prvi so naredili automatsko uro z datumom (okenček)
prva ura s cosc certifikatom
imajo največ ur s cosc certifikatom ( za laike certifikat natančnosti)
rolex je bil prvi in mislim edini na najnižji točki sveta - marrianov jarek ali nekaj podobnega)

to je samo nekaj dejstev, kakšnega lahko še naštjem. LP.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4991

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Seiko je bil uradni časomerilec in sponzor na več olimpijskih igrah in na več nogometnih prvenstvih, pa tudi na drugih športnih dogodkih. Ne mislim naštevati te dogodke, poglej na internet. Toliko o oglaševanju v revijah, sejmih in jumbo plakatih.
Mene pri urah ne zanima, kdo vse nosi tak model, ali pa v katerem avtomobilskem hitrostnem rekordu ali ekspediciji je bila uporabljena določena ura.
Včeraj je skočil Avstrijec z roba vesolja z Zenith El Primero Stratos, je danes Zenith kaj boljša firma. (osebno zelo cenim Zenith) Lahko bi imel na roki bilo katero uro, to je pač sponzorstvo, uspešen markenting. Zenith je samo veliko zapravil za sponzorstvo in posledično bodo ta račun plačali kupci njihovih ur.
Rolex ure zelo dobro ohranjajo svojo vrednost in tudi zelo dobro dvigajo cene novih ur. Za Submarinerja sem se zanimal v Italiji, ko je bil še 2.500.000 lit. To bi bilo danes približno 1.300 euro. Seveda pa so v 80 letih japiji (in še drugi, ki jih ne bom omenjal) vzeli Rolex za svoj simbol, kolikšna je cena ura sedaj vemo. Če zanemarimo inflacijo, je današnja cena Rolexa realna? Seveda je v ceni velik delež zelo uspešnega marketinga, kolikšen delež pa gre pri Submarinerju zaradi novi inovacij, materialov, kvalitetnejše proizvodnje…
Zelo dober post je o markentingu napisal blazb na str. 5. Popolnoma se strinjam z njim.
Primerjaj Rolex uro in boljšo Seiko uro, ali Rolex uporablja boljše jeklo, je njegov mehanizem natančnejši, bolj vzdržljiv, lažji in cenejši za servisiranje, pri kateri uri je enostavneje nastaviti preciznost?
V postu pišem o kvaliteti, ne pa o zbirateljstvu in ohranjanju vrednosti posameznih znamk.
lp

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4992

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
saj kar se tiče oglaševanja nisem jaz začel s tem. pa če to zanemarimo. bom probal argumentirat takole:

edini pravi argument ki si jih naštel da me prepriča je da je bil seiko sponzor olimpijskih iger.

tvoji posti kar se tiče primerjanja rolex-seiko se mi zdijo plod zelo omejenega znanja o rolexu. zakaj?

ali ni rolex ravno letos predstavil model sky dweller? kdaj se je v mehanskih urah luneta uporabljala za notranjo nastavitev katerekoli funkcije v uri?
ali ni rolex letos zahaklal "nabildanega" modela sea dwellerja na podmornico in ga spustil skoraj 12000m globoko in tako zrušil stari (spet njihov) rekord?

ljudje se morajo zavedati, da so inovacije v visokem urarstvu druga zgodba od inovacij v digitalni industriji. še danes je največja komplikacija v urarstvu tourbillion. komplikacija, katero je breguet izumil leta 1795. za tem je nek kvantni preskok v urarstvu naredil šele žal preminuli dr.george daniels s co-axialnim mehanizmom.

na kratko, če nekdo misli (govorim na splošno) da rolex ni inovativen so neumnosti in plod neznanja. povej mi za kakšno manufakturo, ki je bila inovativna v zadnjih 10-ih letih. ( dajmo na stran hyt in manjše proizvajalce). meni pade na pamet samo seiko z spring driverjem in delno omega s co-axialom.

edine velike spremembe so šle v smer izbire materialov in tu je rolex svoje naredil. s tem, da so njihova ohišja iz jekla 904L (korak naprej od jekla 316L..KAJ PA SEIKO?) , špirale nemirke so iz parachroma, ki je 10 krat trši od standardnih in popolno odporen na magnetska polja (kaj pa seiko?), del mehanizma so prevlekli s teflonom in njihovi inserti na luneti so keramični (kaj pa seiko?). v ključnih delih so naredili korak naprej in to so dejstva.

kaj naj še naredijo? imajo svoje mehanizme, ki so eni od najbolj vzdržljivih in preciznih nasploh (mehanske), število reklamacij imajo enega od najnižjih nasploh, imajo čisto in prepoznavno linijo svojih proizvodov, katera se ne menja kljub modnim trendom. od velikih igralcev so poleg pateka ostali edina privatna manufaktura ki jih niso pojedle velike korporacije, in dobesedno razturajo iz leta v leto. kaj bi po tvoje morali narediti? imajo zgodovino od 107 let, vodilno pozicijo na tržišču. naj vse to spremenijo in začnejo komplicirati s tourbillioni, urami s premerom 46mm ali kaj podobnega?

rolex ni najboljši proizvajalec ur. v tem segmentu obstajajo boljši igralci, ampak tja se rolex niti ne vriva. mogoče lahko proba, kot lahko proba z izdelavo cenejših ur. ampak zakaj? namerno so se pozicionizirali in zdaj se nahajajo kjer se. ne glupirajo se s tourbillioni, repeticijami in ostalimi eksperimenti. so izrazito tradicionalni in delajo tisto kar znajo najbolje.in če gledaš value for money so v samem vrhu.
rolexove ure so proizvodi, ki so ustvarjani čez celo stoletje. so kjer so in dominirajo v eni zelo specifični industriji. v urarstvu se ne prime neka na hitro, ali če hočeš histerično ustvarjena novost.

to da vsak pastir iz kazakstana pozna rolex, pateka pa ne...e zato me pa boli...
še za konec...kdor ne spoštuje rolexa si ga enostavno ne zasluži.

to, kolega @levjul so dejstva. in še enkrat, rolex primerjat z seikom je po mojem mnenju neresno. tukaj je nastala neka osebna debata med nama. ker pa je bilo že 100krat izrečeno, ta forum je javni in naj se oglasijo še ostali člani. povsem vseeno na čigavo stran.

LP.

Last Edit: od sokol.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4994

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21
Joj, dečki, saj je zanimovo branje, samo mislim, da pretiravate.
Že stari rimljani so vedeli: QUI NIMIUM PROBAT, NIHIL PROBAT!
LP

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #4999

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
To je podobno kot primerjava BMW:Mercedes, ali pa bencin:diesel...ipd.

Sicer pa Seiko niti ne proizvaja izključno mehanskih ur, zato je primerjava itak brezpredmetna.

Popravite me, le se motim.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #5001

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
Shadow napisal(a):

To je podobno kot primerjava BMW:Mercedes, ali pa bencin:diesel...ipd.

Sicer pa Seiko niti ne proizvaja izključno mehanskih ur, zato je primerjava itak brezpredmetna.

Popravite me, le se motim.

večina aktivnih članov je že dala nekaj ur skozi svoje roke ali če hočete denarnice. od najcenejših quartz, do res lepih vrhunskih in dragih mehanskih ur. čez čas človek začne razumeti neko bit v vsemu skupaj, da so vse ure narejene z razlogom in da grand seiko nikdar ne bo rolex in da honda nikdar ne bo mercedes. z vsem spoštovanjem do vseh, z razlogom.

Last Edit: od sokol.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #5010

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Se strinjam, sicer se pa ve kam se jaz nagibam ;)

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 7 mesecev #5014

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
zenith...spet zgodba zase. el primero, verjetno najboljši chrono mehanizem glede cene in kvalitete. najboljši švicarski da ne bo pomote..

minutka.si minutka.si minutka.si