minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Japonci vs Švicarji

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4790

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Nobena skrivnost ni, da sem tudi sam velik pristaš švicarske urarske pameti, tradicije, rokodelstva in duše. Kot sem že uvodoma dejal, sem vrgel samo kost. Ne vem zakaj sem dobil občutek (izključujem vse, ki so napisali post), da naše znanje pri npr. Seiku ne seže dlje kot do Seiko 5...

@criptus: Seiko se je leta 1881, ki se šteje za njegov nastanek, imenoval K. Hattori, šele leta 1892 so začeli izdelovati lastne stenske ure pod imenom Seikosha

@tadej: se strinjam

@sokol: presenečen sem, da si kljub svojemu širokemu urarskemu znanju pozabil na Seiko Ananta Spring Drive in Seiko Credor Minute Repeater

@kronos: se nikakor ne strinjam. Seiko Credor Spring Drive Minute Repeator za 500.000,00 usd ni zrel za medsebojno primerjavo oz. ga lahko primerjamo le z nižjim razredom poznanih švicarskih ur???

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od igor.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4791

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
@igor...še zmeraj me japonci niso in me ne bodo prepričali da se lahko kosajo z švicarsko urarsko industrijo. daleč od tega da so slabi, ampak jim manjka še nekaj svetlobnih let da ujamejo švicarje in verjetno tudi nemce.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4793

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
sokol napisal(a):

@igor...še zmeraj me japonci niso in me ne bodo prepričali da se lahko kosajo z švicarsko urarsko industrijo. daleč od tega da so slabi, ampak jim manjka še nekaj svetlobnih let da ujamejo švicarje in verjetno tudi nemce.

No, tole si pa napisal tako, kot človek od tebe pričakuje; objektivno, načelno in tako kot je. Tu pa se s tabo v celoti strinjam, kar za prejšnji post nikakor ne velja.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4794

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
ksz

A smo prepričani, da japonske ure dobro poznamo?

Nekje sem ujel podatek, da ima Orient štiri linije izdelkov:
- 3-star ... do 100 EUR
- Orient ... 100-400 EUR
- Orient Star ... 650+ EUR
- Orient "nekaj", na Japonskem naj bi dosegali cene nekaj 1000 EUR

V Evropi se ponudba neha pri nekaj modelih Orient Star.

Orient dosega v Evropi najnižje cene, že v ZDA dosegajo do 30% višje, na Japonskem pa še višje. Njihov Saturation Diver FD0C001M in FD0C001B je v ZDA kar cenjena profi potapljaška ura - močno dvomim, da bi v Evropi kdo zanjo dal 1.400 EUR, kolikor dosega čez lužo.

S tem nikakor ne trdim, da je Orient primerljiv ali celo boljši, njihov dizajn večkrat ni "evropski"; gre za to, da je cena precej ali celo pretežno odvisna prepoznavnosti in pozicioniranju imena.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4797

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ne Tadej, ne poznamo jih. Sem ravno omenil v enem od zgornjih postov. Vse mečemo v isti koš, ki se imenuje, če karikiram, Seiko 5. Roko na srce pa japonci (najbrž) nikoli ne bodo dosegli imenitnost švicarjev.

Obljubim pa, da bom, ko bom imel malo več časa, spesnil nekaj o Grand Seiku, Ananti in Credorju, čeprav to še vendno ne bo spodkopalo bistva.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4798

• Volkec
  • Volkec avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 1
Seiko je podcenjen PIKA

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4799

• Imatra
  • Imatra avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 1
Če hočeš mehansko uro z manufakturnim mehanizmom in ugodno ceno,je SEIKO pravi naslov B)

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4801

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
V bistvu Orient; če se ne motim, Seiko kot lastnik Orienta uporablja njihove kalibre. Čeprav je pri množični proizvodnji govoriti o manufakturnem mehanizmu morda nekoliko pretirano, razen če se pod tem razume in-house mehanizem.

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4803

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Pri vseh stvareh moramo primerjati podobne s podobnim, s primerljivim. Ne moreš primerjati Seiko 5, uro, ki jo dobiš od 150 do 250 euro z dražjimi urami.
Primerjajte to uro s švicarsko ali nemško npr. v tem cenovnem razredu.
Kljub cenenosti (kar ni minus) je Seiko 5, kar solidna ura. Predvsem starejši modeli z mehanizmom 63xx, so bili zelo solidni. Seiko divers s tem mehanizmi so še sedaj pri zbirateljih kar cenjeni. Mislim, da je velika večina pravih potapljačev nosila Seiko potapljaške ure in so bili z njim zelo zadovoljni.
Seiko proizvaja veliko tipov ur in ne samo seiko 5 ure, ta je med cenejšimi in tako tudi najbolj poznana. Proizvaja tudi dražje Grand Seiko, Astron, Ananta, Premier...
Tudi meni so všeč švicarske in nemške ure, imam Omega Seamaster Professional in več vintage Zenith in Omeg ur. Zadnji mesec pa nosim 30 let staro Seiko dx, mehanizem 6306. Ne vem kolikokrat je bila ta ura na popravilu ali servisu, najverjetneje ne velikokrat. Kljub temu teče zelo dobro, po 10 dneh mi zaostaja za 10s. Vzdrževanje te ure je minimalno, običajno so tekle po 10 let in več brez servisiranja. Urarski servis pa je bil za te ure zelo poceni.
lp

Odg:Japonci vs Švicarji pred 13 let 8 mesecev #4811

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
igor napisal(a):

Nobena skrivnost ni, da sem tudi sam velik pristaš švicarske urarske pameti, tradicije, rokodelstva in duše. Kot sem že uvodoma dejal, sem vrgel samo kost. Ne vem zakaj sem dobil občutek (izključujem vse, ki so napisali post), da naše znanje pri npr. Seiku ne seže dlje kot do Seiko 5...

@criptus: Seiko se je leta 1881, ki se šteje za njegov nastanek, imenoval K. Hattori, šele leta 1892 so začeli izdelovati lastne stenske ure pod imenom Seikosha

@tadej: se strinjam

@sokol: presenečen sem, da si kljub svojemu širokemu urarskemu znanju pozabil na Seiko Ananta Spring Drive in Seiko Credor Minute Repeater

@kronos: se nikakor ne strinjam. Seiko Credor Spring Drive Minute Repeator za 500.000,00 usd ni zrel za medsebojno primerjavo oz. ga lahko primerjamo le z nižjim razredom poznanih švicarskih ur???

Maš prav. Uporabil sem napačen vir... tule je prav www.seiko-instruments.de/19-0-history-of-seiko-instruments.html

minutka.si minutka.si minutka.si