minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.
  • Stran:
  • 1
  • 2
  • 3

TOPIC: Zakaj nesvetleči kazalci?

Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6295

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Ob vsej finesi visoke tehnologije, stoletnem razvoju in nagrmadenem znanju v urarski panogi, imam vendar pogum (kot uporabnik in ljubitelj - recimo spremljevalec področja) postaviti, po mojem mnenju čisto legitimno vprašanje; Zakaj n. pr. vse zapestne ure nimajo svetlečih kazalcev in indeksov?!
Da jih žal nimajo, se mi zdi skoraj tako banalno, kot če bi avtomobile izdelovali izključno za dnevno vožnjo, ..brez luči..(Sedaj pa, ko moramo celo podnevi voziti s prižganimi žarometi, je moja primerjava toliko bolj pomenljiva)
Kakorkoli, omenjeno mi je prišlo na misel ob vztrajnem iskanju za moj okus najkoristnejših funkcij in lastnosti. Če že na določeni urci najdem vse, ki jih imam na spisku, pa zagotovo ni nočno indicirana..

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6296

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Art napisal(a):

Ob vsej finesi visoke tehnologije, stoletnem razvoju in nagrmadenem znanju v urarski panogi, imam vendar pogum (kot uporabnik in ljubitelj - recimo spremljevalec področja) postaviti, po mojem mnenju čisto legitimno vprašanje; Zakaj n. pr. vse zapestne ure nimajo svetlečih kazalcev in indeksov?!
Da jih žal nimajo, se mi zdi skoraj tako banalno, kot če bi avtomobile izdelovali izključno za dnevno vožnjo, ..brez luči..(Sedaj pa, ko moramo celo podnevi voziti s prižganimi žarometi, je moja primerjava toliko bolj pomenljiva)
Kakorkoli, omenjeno mi je prišlo na misel ob vztrajnem iskanju za moj okus najkoristnejših funkcij in lastnosti. Če že na določeni urci najdem vse, ki jih imam na spisku, pa zagotovo ni nočno indicirana..

A veš da mi počasi postaja celo všeč ta tvoj način razmišljanja iz naslova: zakaj bi delali enostavno, če se da pa komplicirat ;)

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6297

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ja, ure niso avtomobili.
Imamo več vrst ur, moške, ženske ure, bolj fine (dress watches) in športne ure, tudi ure za preživetje (survival watch), vojaške ure...
Pri enih je zaželeno, da so kazalci prevlečeni s svetlečo snovjo, pri drugih ne. Tiste druge niti ne rabijo svetlečih kazalcev in številčnic.

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6299

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
No sej če sem čisto pošten, podobno vprašanje sem si postavil tudi sam.

In to zadnjič ko sem v 'ta mašni' obleki s 'ta mašno' uro peljal ženko na koncert. Na poti od parkplaca do dvorane me je seveda zanimalo kolk je ura, da ne zamudiva, ker se pač ne spodobi. A glej ga zlomka. Ne vidim na uro, ker nima svetlečih kazalcev... Če bi mel faracajh bi si posvetil pa čeprav ne bi bilo ravno spodobno... Tako pa sem pogledal na mobitel. V slabo voljo se nisem dal spravit in se učinkovito potolažil z razlago, da tako najbrž mora bit. Tako sem pozabil na težavico. Do prejle...

Dajmo stuhtat nek pameten razlog :dry:

Last Edit: od criptus.

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6302

• alesn
  • alesn avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 5
Pozdravljen!
Evo, pa je vsaj še eden, ki ga to moti. Mene ne da samo moti, ampak mi je poleg vodotesnosti vsaj 100 m, nujno, da lahko ponoči vidim koliko je ura. Zato sem se odločil za Tawatec diver, ki ima H3 osvetlitev, tako da brez težav, tudi v napol spečem tanju vidim koliko je ura ;)

lp, Ales

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6304

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Kot ste že omenili: ni vsaka ura za vsako priložnost.
Jaz npr. ne vidim koliko je ura, če se zbudim sredi noči imam pa digitalno budilko za te primere.

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6307

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
criptus napisal(a):

No sej če sem čisto pošten, podobno vprašanje sem si postavil tudi sam.

In to zadnjič ko sem v 'ta mašni' obleki s 'ta mašno' uro peljal ženko na koncert. Na poti od parkplaca do dvorane me je seveda zanimalo kolk je ura, da ne zamudiva, ker se pač ne spodobi. A glej ga zlomka. Ne vidim na uro, ker nima svetlečih kazalcev... Če bi mel faracajh bi si posvetil pa čeprav ne bi bilo ravno spodobno... Tako pa sem pogledal na mobitel. V slabo voljo se nisem dal spravit in se učinkovito potolažil z razlago, da tako najbrž mora bit. Tako sem pozabil na težavico. Do prejle...

Dajmo stuhtat nek pameten razlog :dry:

Mogoče preveč Radioactive za klasičen nanos lumiscence kakršna je bila poznana v 70. letih. Glede da nisem hud poznavalec sem pa ujel da se v današnjem času uporablja (zelo osiromašen - soft) element Tritijj ki ne oddaja toliko časa "svetlobe"
Izjema naj bi bile zaprte mikro ampule v katerih naj bi bil tritij (v plinsko tekočem stanju) za indexe na številčnici, ki dobro sveti celo noč, kar podraži izdelek. Razpolovna doba tega je približno 10 do 12 let.
Sicer pa koliko novih budilk sveti celo noč npr. 8-10 ur v temi, meni nobena mogoče 2-3 ure, piše pa marsikaj, kajpak pa imam itak slab občutek glede tega in sem večinoma vse te zadeve odstranil iz svojega življenjskega okolja.

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6308

• alestt
  • alestt avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 1
Se strinjam da vse ure ne rabijo svetlecih kazalcev, kaksni diverji ali pilot ze ostalo pa ne.

Lp

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6310

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
V urarstvu veliko pomeni tradicija, estetika, prestiž, kvaliteta… Funkcionalnost je velikokrat podrejena tem lastnostim.
Veliko firm uporablja tradicionalne kazalce, ki so brez svetlečih premazov. Že zaradi tradicije, elegance… Tako firma Breguet uporablja klasične kazalce znani kot Breguet kazalci, ki so že od urarskega genija Abraham-Louis Breguet (1747 –1823).

No, ko je Criptus šel na koncert v temi res ni videl na kazalce na uri. Tudi njegova žena verjetno ni imela udobnih športnih copat na nogi, temveč elegantne čevlje. Je pa že tako, da elegantni čevlji niso najbolj funkcionalni, so pa lepi in po tradiciji primerni za koncert.

Kot niso za vsako priložnost udobni športni čevlji, tako nekako je tudi z urami in svetlečimi kazalci.
Tawatec diver je dobra vojaška ura, kazalci s tricijem svetijo kot na novoletni jelki, kar je za vojaško rabo odlično. Za koncert pa mogoče ne najbolj.
Attachments:

Odg:Zakaj nesvetleči kazalci? pred 13 let 4 mesecev #6312

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Ni kaj Levjul, mislim da si zadel 'žebljico na glavico' :ok:

Se kar moram strinjat. Osebno so mi pri klasiki izjemno všeč temno modri kazalci, kjer prevleke res nimajo kaj iskat...

• Stran:
  • 1
  • 2
  • 3
minutka.si minutka.si minutka.si