minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Premikanje sekundnega kazalca

Premikanje sekundnega kazalca pred 10 let 4 mesecev #16572

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486

Ali obstaja quartz ura, (kot Bulova Precisionist npr.) ki ima "sweep second" in da je solarna ali kinetic? In če ne, zakaj za božjo voljo ne!? Mislim, da bi veliko ljudi, kot sem sam in ki prisegamo na mehaniko, imeli vsaj eno takšno lepotico.

Vem, da obstajajo tudi quartz ure, ki imajo tekočo sekundo, vendar so redke. Morda je še najbolj znana dokaj nova Seikova serija Spring-drive.

Gotovo, upam da, obstajajo tudi AUTOMATIC Mehanizmi s Chronograph_i, katerim se pri merjenju časa premika veliki sekundni kazalec. Ko pa je le ta v funkciji Štoperice, pa se postavi na izhodiščno pozicijo in čaka na START, le da jih jaz ne poznam ?

Po mojih poznavanjih, takega mehanizma ni. Imaš pa nekaj kronograf mehanizmov, ki sploh nimajo tekoče sekunde in pri katerih je celo mišljeno, da kronograf neprestano teče, ustaviš ga samo kadar žilš meriti čas. Lep primer so Seikovi kronografi 6139 in 6138. Zanimiv je tudi Omegin tip Chronostop (sicer že zdavnaj izven produkcije), kjer gre pravzaprav za navadno uro, ki se ji da krmiliti centralni sekundnik kot pri štoparici.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Premikanje sekundnega kazalca pred 10 let 4 mesecev #16578

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Men se zdi, da ima patek philipe tak kronograf. Nautilus chrono se mi zdi...Ampak 35 taužnt evrov....mal tumač najbrž;)

Premikanje sekundnega kazalca pred 10 let 4 mesecev #16582

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ure z mehanizmi, pri katerih teče sekundni kazalec zvezno, je kar nekaj.
Bulova je l. 1977 naredila mehanizem Accutron, električni mehanizem, kjer je delo quartz kristala opravlja glasbena vilica (tuning fork). Pri teh mehanizmih se sekundni kazalec giblje lepo tekoče.
Take mehanizmi so npr. tudi pri Omegi f300 (ESA 9162 / ESA 9184) . Vgrajevali so jih v serije ur Constellation, Seamaster, De Ville, Geneve in Speedsonic.
Tudi druge urarske hiše so izdelovale tuning fork ure.
Seiko je naredil take ure z mehanizmi 5S21 in 5S42 in kronografe, kjer je združil quartz mehanizem z kronografskim mehaničnim mehanizmom (Seiko Mecaquartz).

Premikanje sekundnega kazalca pred 10 let 4 mesecev #16588

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Luch je tudi izdeloval zanimive elektro-kvarc brez "stepping motor"-ja (koračnega motorja??) pa še dragi niso. Sekunda teče zvezno.

Več pa tu: www.crazywatches.pl/luch-3055-electro-quartz-1981

Podobno tudi zelo zanimiv Longines Ultra Quartz, kjer grejo pa cene hitro nad jurja:

Več pa tu: electric-watches.co.uk/makers/longines/longines-ultra-quartz/

Premikanje sekundnega kazalca pred 10 let 4 mesecev #16590

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
Rolex referenca 5100. Leta 1970..sekunda teče zvezno.

minutka.si minutka.si minutka.si