minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Premikanje sekundnega kazalca

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13754

• Fistfurry
  • Fistfurry avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 9
Pozdravljeni,

Če pogledaš sinusno krivuljo v svojem linku (rdeči graf v sekciji Vibration), potem vidiš da je pri frekvenci 5Hz 5 maksimumov in 5 minimumov. Torej 10 ekstremov funkcije. Urina nihajka niha po sinusni krivulji, se pravi da se enkrat zavije v smeri urinega kazalce ter odvije v nasprotni smeri. To pomeni 1Hz. Torej je 1Hz 2 nihaja. se pravi 28800bph / 3600 sekund = 8 nihajev. torej 4Hz. isto je pri 36000bph / 3600 s = 10 nihajev. Torej 5Hz.

Je pa res, da se recimo pri moji Certina z Valjoux 7750 (28800 bhp (4Hz)) sekundni kazalec pri kronografu premakne 4x na sekundo... Mali kazalec za sekunde pa 8x na sekundo. Predvidevam, da pride do tega zaradi prenosov in možnost odčitavanja na številčnici. Saj če razmak med dvema črtama sekunde razdeliš na 8 delov, več ne moreš s prostim očesom določiti na kateri črtici je ostal kazalec. Če je razdeljeno 4x se z malo truda še da.

To bi lahko tudi razložilo zakaj na enem kronografu lahko odčitaš 2/10s na enem pa 1/10 sekunde.

Lep pozdrav
Zahvale: Shadow

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13755

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97

Fistfurry napisal: Urina nihajka niha po sinusni krivulji, se pravi da se enkrat zavije v smeri urinega kazalce ter odvije v nasprotni smeri. To pomeni 1Hz. Torej je 1Hz 2 nihaja. se pravi 28800bph / 3600 sekund = 8 nihajev. torej 4Hz. isto je pri 36000bph / 3600 s = 10 nihajev. Torej 5Hz.

Aha, v tem grmu leži zajec :)
El Primero je 5Hz kaliber in s tem je to potrjeno.
Hvala Fistfurry.
Criptus mogoče je link in to besedilo za dopolnit pri Leksikonu.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13756

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Torej tudi pomeni, da pri 2/10 ločljivosti "odčitaš" celi nihaj nemirke v levo in desno.
Pri 1/10 sekunde ločljivosti, pa tudi polovico le-tega, se pravi samo v levo oz. samo v desno ?

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13757

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417

Shadow napisal:

Fistfurry napisal: Urina nihajka niha po sinusni krivulji, se pravi da se enkrat zavije v smeri urinega kazalce ter odvije v nasprotni smeri. To pomeni 1Hz. Torej je 1Hz 2 nihaja. se pravi 28800bph / 3600 sekund = 8 nihajev. torej 4Hz. isto je pri 36000bph / 3600 s = 10 nihajev. Torej 5Hz.

Aha, v tem grmu leži zajec :)
El Primero je 5Hz kaliber in s tem je to potrjeno.
Hvala Fistfurry.
Criptus mogoče je link in to besedilo za dopolnit pri Leksikonu.

Ni kaj za dopolnit. Saj piše polnihajev. In frekvence so poleg...
www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html#frekvenca

To poznamo.

Vprašanje/problem je nekje drugje. V katerih primerih sekundni kazalec opravi toliko premikov kot je polnihajev oz v katerih toliko kot je sinusoid (Hz). Ugotovili smo že, da pri 7750 kronografu veliki sekundni kazalec kronografa naredi 4 premike/sek, mali sekundni, ki prikazuje tekoči čas pa 8. Oba pa se napajata iz istega oscilatorja ki bije s 4Hz. Ugotavljamo torej zakaj/kdaj je tako. Očitno je to odvisno od tega ali je premik kazalca sinhroniziran s polnihaji oz celim nihajem. Izvedba mehanike pač.

Last Edit: od criptus.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13758

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Tudi pri uri z mehanizmom 7750 bi se morala oba sekundarja premikati 8x na sekundo. 7750 ima, tako kot praktično vsi ostali kronografi, samo eno zapreko (nemirka, anker, anker kolo) in ta niha z frekvenco 4Hz, torej 8 polnihajev na sekundo, kot je tudi Fistfurry lepo razložil.
Da se veliki (krono) sekundar premika s samo 4 premiki sekundno, pride po mojem mnenju zaradi tega, ker je kronograf slabo nastavljen, oziroma je že malo ''zgonjen'', pri novi uri tega ne bi smelo biti. 7750 ima izvedeno sklopko preko tako imenovanega ''swivel pinion-a'', kar pomeni, da se ob aktivaciji kronografa, kronografov mehanizem sklopi z urnim preko zobnikov (ne preko drseče sklopke, kot imajo Seiko, Cizizen...) in je potem direkten preos od nemirke do krono sekundarja zobnik na zobnik, zato se nihaji načeloma ne bi mogli deliti. Do navidezne izgube premikov na sekundo pa pride zaradi ''lufta'' med zobniki, zobniki imajo slab zajem. To bi si najlažje predstavljali, če bi si zamislili dva velika zobnika, ki sta popolnoma staknjena en poleg drugega (ni nič prostora med zobčki na stiku), sedaj če prvega minimalno premaknemo, se bo enako premaknil tudi drugi. Če pa osi zobnikov raho odmaknemo, nastane na stiku med zobci obeh zobnikov potem reža in zobci več ne tiščijo drug na drugega in v tem primeru, če se minimalno premakne prvi, se drugi sploh ne gane, ker se premik izgubi v zračni reži med zobci na stiku. Šele večji premik prvega, rezultira v reakciji na drugem kolesu. Isto dogajanje je tudi v tem primeru mehanizma 7750, vsak drugi polnihaj se izgubi v reži med zobniki. Upam, da nisem čisto zakompliciral:)
Zahvale: criptus, apmata

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13759

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Bravo Slamca. To smo rabli :woohoo:

Hvala za tole razlago !

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13760

• Fistfurry
  • Fistfurry avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Hmm... potem pa me malo skrbi. Glede na to da je ura čisto nova, stara 1 teden, do tega ne bi smelo prihajati. Sem iskal drugo razlago samo zato, ker nisem vrjel, da bi lahko ura iz trgovine že imela zgonjene zobnike...

Jo moram nesti nazaj? Da jo prvo nastavijo in pregledajo, če je vse brezhibno. Tega v trgovini nisem opazil. Moje oko še ni tako ''skilled'' :) da bi opazil takšne majhne ''nepravilnosti'' B)

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13761

• Fistfurry
  • Fistfurry avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
Slučajno sem opazil posnetek na YouTubu:

Točno to se dogaja na moji uri... Kakšna rešitev? Koliko vidim komentarje pod videom je to kar pogosto... in ne vpliva na delovanje ure. Problem je samo v sklopki... se moram glede tega kaj sekirati? Ali bo ura delovala vseeno kot mora?

Hvala za komentarje že v naprej

Last Edit: od Fistfurry.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13762

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ne, zgonjenih zobnikov sigurno nima, če je ura nova, jaz sem mislil, da je to kakšna stara različica... Če mene vprašaš je samo površno nastavljena, 7750 ima možnost fine nastavitve zajema zobnikov v sklopki. Jaz je ne bi nesel nazaj, ker jo bodo po mojem pošiljali v Švico... če te pa to moti, je pa druga pesem.

Drugače pa še link, ki sem ga sedajle našel na Youtubu, kjer se lepo vidi, da tudi krono sekundar teče 8x/sek.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13763

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Da še odgovorim na zgornje vprašanje, ker sem prejšnji post oddal, še preden sem videl tvojega zadnjega.

Mislim, da se zaradi tega nimaš kaj za sekirati, ker to popolnoma nič ne vpliva na delovanje ure. Je pa to pomojem dokaj pogost problem pri teh mehanizmih vgrajenih v malo cenejše znamke.
Rešitev je, kot sem že zgoraj omenil nastavitev.
V nedeljo bom v delavnici in bom malo pogledal, ker imam ene 3 te 7750 mehanizme iz Sector ur, pa lahko malo poslikam in dopišem, kako se to nastavi in kakšen je rezultat, če vas zanima...
Zahvale: criptus

minutka.si minutka.si minutka.si