minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Premikanje sekundnega kazalca

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13764

• Fistfurry
  • Fistfurry avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 9
Vse kar je povezano z urami nas (udeležence foruma) zanima :)

Osebno še posebaj vse kar je povezano z mehaniko, prenosi, sestavo ure pod številčnico ipd... :)

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od Fistfurry.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13765

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Mene pa zanima kako ste uspeli prestet korake kazalcev. 8 krat v sekundi je nemogoce s prostim ocesom. Posebej na mali stevilcnici.

Imam namrec 7750 pa bi probal prestet...

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13767

• Filip
  • Filip avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 21

criptus napisal: Mene pa zanima kako ste uspeli prestet korake kazalcev. 8 krat v sekundi je nemogoce s prostim ocesom. Posebej na mali stevilcnici.

Posnami s kamero in nato predvajaj upočasnjeno (slow motion), pa boš lahko štel.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13768

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Jaz bi pa samo še dodal, da se mali sekundnik siguirno premika tako hitro kot slišiš tiktakanje ure, ker je nataknjen direktno na os sekundnega zobnika in nima niti smisla ga šteti, zagotovo je 8/s. To velja tudi za vse ostale ure, ki imajo izven centra sekundnik (tudi nekronografi).

Kar sem jaz pisal zgoraj o razmakih med zobniki, ki povzročajo nepravilno gibanje sekundnika v primeru male sekunde ne velja. Tudi, če je ''luft'' med zobci, ta ne pride do izraza, ker je kolo pod konstantno napetostjo na eni strani od vzmeti in na drugi od zapreke. Ko luft zaradi izguljenih ležajev pride preveč do izraza, se ura ustavi (to se zgodi večinoma pri starih stenskih urah).

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13769

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31

criptus napisal: Mene pa zanima kako ste uspeli prestet korake kazalcev. 8 krat v sekundi je nemogoce s prostim ocesom. Posebej na mali stevilcnici.

Vizualno res ne moreš, lahko pa šteješ tik-takanje v razmerju do druge, denimo stenske kvarčne uro, ki se oglaša vsako sekundo. Enostavno se da slišati (razločiti) štiri takte – to je celotne nihaje tja in nazaj, kar potem pomeni, da obravnavana ura utripa z 8 polnihaji na sekundo.
Te izkušnje in slušna »opazovanja« različnih frekvenc (od 18.000 do 28.800 a/h) sem pred časom že nekoliko podrobneje opisal, pa sedaj ne najdem tistega posta..
l.p.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13770

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Eno je nihanje oscilatorja, mi pa se pogovarjamo o premikih kazalcev. Nekateri so pri kronografu presteli 4 premike sekunderja ure in 8 kronografa (ali obratno).

Zanima me kako so to presteli - jaz ne morem. Tega se tudi ne da slisat. Slisis oscilator in ne kazalcev...

Last Edit: od criptus.

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13772

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Kot sem v prejšnjem postu napisal, je mali sekundnik pritrjen direktno na sekundni zobnik, ta je pa v direktnem odnosu z zapreko (nemirko), tako da se na malem sekundniku dejansko vedno manifestirajo premiki oscilatorja, ki se tudi slišijo. Veliki/centralni sekundnik, pa je povezan z zapreko indirektno - preko sklopke, zato je na eni strani popolnoma neobremenjen, premika samo svojo težo in zato potem pride do izraza, če je zajem zobnikov v sklopki slabo nastavljen.

Skratka, malo sekundo lahko vedno samo poslušaš, ni potrebe po nekih ultra HD slow motion kamerah :D
Zahvale: criptus

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13776

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Hvala za tole. Morda pa bi na novo odprli temo z imenom komplikacije in tam obdelali kaj o njih. Le da bomo morali prosit tebe Slamca in še kakega urarja da bo prispeval k vsebinam. Če si za sporoči :)

moderator

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13779

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

criptus napisal: Hvala za tole. Morda pa bi na novo odprli temo z imenom komplikacije in tam obdelali kaj o njih. Le da bomo morali prosit tebe Slamca in še kakega urarja da bo prispeval k vsebinam. Če si za sporoči :)

moderator

Jaz sem seveda za, če bom le znal, z veseljem kaj napišem...

Premikanje sekundnega kazalca pred 11 let 1 mesec #13782

• maurice
  • maurice avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 22

Art napisal: Te izkušnje in slušna »opazovanja« različnih frekvenc (od 18.000 do 28.800 a/h) sem pred časom že nekoliko podrobneje opisal, pa sedaj ne najdem tistega posta..
l.p.

Probaj na tem linku
:)

Ata google zna najti skoraj vse, sploh, če vanj napišeš: frekvenca art site:minutka.si
Zahvale: criptus, Art

Last Edit: od maurice.
minutka.si minutka.si minutka.si