minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.

TOPIC: Zepna ura/potrebujem poc

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12101

• motorist
  • motorist avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10
Ga ni junaka, ki bi vedel odgovor?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12103

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Običajen kal. 534 je brez mikrometrskega vijaka za regulacijo. Torej Cronometer v tem primeru pomeni ta vijak za fino regulacijo in mislim, da je tudi mehanizem ure boljši.
Cronometer v tistih časih ni pomenil to kot sedaj in so ga firme poljubno dodajale boljšim uram.
Cena ure je od 100 do 150€ v primeru, da je dobro ohranjena in ispravna. Številčnica brez poškodb in mehanizem dobro ohranjen. V nasprotnem primeru je vredna manj.
V Italiji so zbirateljsko zanimive z gravuro SF na pokrovu, kar je znak državnih železnic in s serijsko številko. Določene številke, mislim da nižje, pomenijo tudi večjo vrednost.
Zahvale: criptus, motorist

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12104

• motorist
  • motorist avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Hvala za izčrpno pojasnilo

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12162

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28

Sem našel kaliber z isto oznako, samo brez napisa Chronometre na številčnici. Levjul ima prav, glavna razlika je v mirkoregulaciji, saj je pri tvojem dodan t.i. labodji vrat. Cortebert žepne ure so robustne in kvalitetne, ne dosegajo pa posebno visokih cen, tako da se tudi glede vrednosti strinjam z napisanim.

Sem opazil, da na starih žepnih urah lahko napis Chronometre pomeni zelo različno:

- ure slabše kvalitete imajo ta napis, da naredijo vtis, da so dražje in boljše kot v resnici in pri njih ta izraz pomeni samo, da gre za napravo, ki meri čas ;)

- pri določenih urah napis pomeni večjo natačnost/kakovost mehanizma v primerjavi z osnovnimi modeli (kot v primeru Corteberta)

- pri nekaterih urah pa to pomeni, da imajo kronometrsko zapreko (spring detent escapement) in so "pravi kronometri" Žal so dosti redke in se jih ne vidi pogosto.

Kolikor vem je napis Chronometre je šele z letom 1973 in COSC standardi dobil enoten pomen, ki se nanaša na točnost ure.
Zahvale: criptus, motorist, vintidz.lover

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12168

• motorist
  • motorist avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Imam žepno uro iz približno istega obdobja kot je zgoraj prikazana žepna ura Cortebert. Gre za francosko uro Germinal, ki ima tudi napis Cronometre, kot prikazana ura Cortebert. Kot sem slišal je Germinal znana znamka ur zato menim, da napis na uri Cronometre ni zaradi vtisa, da je ura dražja in boljša kot je v resnici temveč, temveč menim, da pomeni napis večjo natančnost ure. Prilagam sliko mehanizma ure (sprednja stran ure je že prikazana na eni gornjih slik) in prosim za pojasnilo kaj pri tej uri pomeni »Cronometre.« Hvala za odgovor.

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12169

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
jaz pa mislim da je bolj za okras. mehanizem s 15-imi rubini, brez mikro regulatorja...kaj pa vem. tudi to da je Germinal priznana znamka ur (razen ko so sodelovali z minervo)....iskreno dvomim. lahko da se motim in upam da se.

Last Edit: od sokol.

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12170

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Ura ima napis: 3 adj (adjustment) kar pomeni da je ura umerjena v treh položajih. Za žepno uro zelo dobro. 15 (full jeweled watch) kamnov ima veliko starih ur, več jih ni niti potrebno. Če bi imela kamne osovina na centralnem zobčeniku bi imela 17 kamnov. Centralni zobčenik se počasi vrti in ni tako pomembno da je osovina v kamnih.
Chronometer napis ima, ker je mehanizem ure boljši kot pri ostalih urah tega proizvajalca.
Zahvale: criptus, motorist

Last Edit: od Levjul.

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 9 mesecev #12171

• motorist
  • motorist avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

sokol napisal: jaz pa mislim da je bolj za okras. mehanizem s 15-imi rubini, brez mikro regulatorja...kaj pa vem. tudi to da je Germinal priznana znamka ur (razen ko so sodelovali z minervo)....iskreno dvomim. lahko da se motim in upam da se.

Sem bolj začetnik kaj se ur tiče zato sem napisal, da gre za znano znamko ur. Sklepal sem pa po naslednjem, kar sem našel na netu:

"By 1915, the company was known as Fabrique Germinal. By this point, the company was producing and selling all sorts of innovative timepieces including some of the first wristwatches, ultra-flat pocket watches, and chronographs. Germinal was known for its specialty timepieces for its driver, aviator, engineer, and doctor consumers. All ‘Germinal’ watches were produced by Picard & Fils, Fabrique Germinal, SA La Chaux de Fonds. Their USA representatives were: Germinal-Voltaire Watches Vulcain Watch Co. of North America, New York, N. Y."

Seveda se lahko motim, pa še v dilemi sem ali so "Germinal" francoske ali švicarske ure. Mi pa je forum zelo všeč, marsikaj sem se že naučil. Hvala vsem.
Zahvale: criptus

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 7 mesecev #12656

• motorist
  • motorist avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster

Danes sem dobil uro na sliki. Iskal sem po netu vendar o znamki ur Fidus nisem našel ničesar. Prosim, da mi nekdo pove kaj več o uri (starost, kje je bila izdelana .....) Hvala.

Last Edit: od motorist.

Zepna ura/potrebujem poc pred 11 let 7 mesecev #12658

• Matrus
  • Matrus avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Švicarska, mlajša od 1916. Sklepam po Mikrolisku.
Zahvale: motorist

minutka.si minutka.si minutka.si