Art napisal(a):Katera lastnost ure z omenjeno skalo omogoča odčitavanje merjenega časa ravno na osminko sekunde natančno?
Predstavljam si, da utrip nemirke 28.800 a/h, kar znese 8 polnihajev/sek., ki se prenašajo na korake kronografskega sekundnega kazalca. Vernierjeva skala se mi zdi podobna, oz. kar je neke vrste modificiran nonij kakršnega poznamo na kljunastem merilu. Črtice na radialnem podaljšku kronografskega sekundarja so označene s številkami od 1-7. Tista, ki se točno pokriva s črtnimi sekundnimi indeksi na številčnici pa pokaže koliko 1/8 sekunde je treba še dodati odčitani vrednosti. Rešitev se mi zdi zelo zanimiva in ob enem dokaj enostavna, vsekakor bolj od tiste, ki zahteva dodatno podštevilčnico za merjenje delčkov sekund.
Se morda motim, je na vezi kakšen od forumašev, ki ima izkušnje s to skalo, ali celo kakšen od urarjev, ki bi potrdil ali ovrgel mojo domnevo.
Najbrž to kar drži, če je taka skala. Sicer ne vem kdo bi to prišteval oz.odšteval, ali si po poklicu kovinar ?
Kakšnega urarja oz. stroke, sem pa mnenja da tukaj ne boš našel.