minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund

VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6555

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Katera lastnost ure z omenjeno skalo omogoča odčitavanje merjenega časa ravno na osminko sekunde natančno?
Predstavljam si, da utrip nemirke 28.800 a/h, kar znese 8 polnihajev/sek., ki se prenašajo na korake kronografskega sekundnega kazalca. Vernierjeva skala se mi zdi podobna, oz. kar je neke vrste modificiran nonij kakršnega poznamo na kljunastem merilu. Črtice na radialnem podaljšku kronografskega sekundarja so označene s številkami od 1-7. Tista, ki se točno pokriva s črtnimi sekundnimi indeksi na številčnici pa pokaže koliko 1/8 sekunde je treba še dodati odčitani vrednosti. Rešitev se mi zdi zelo zanimiva in ob enem dokaj enostavna, vsekakor bolj od tiste, ki zahteva dodatno podštevilčnico za merjenje delčkov sekund.
Se morda motim, je na vezi kakšen od forumašev, ki ima izkušnje s to skalo, ali celo kakšen od urarjev, ki bi potrdil ali ovrgel mojo domnevo.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6556

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
@art moram rečt da zanimivo razmišljaš. na ta način bi bilo možno naresti linearen način odčitavanja.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6557

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Art napisal(a):

Katera lastnost ure z omenjeno skalo omogoča odčitavanje merjenega časa ravno na osminko sekunde natančno?
Predstavljam si, da utrip nemirke 28.800 a/h, kar znese 8 polnihajev/sek., ki se prenašajo na korake kronografskega sekundnega kazalca. Vernierjeva skala se mi zdi podobna, oz. kar je neke vrste modificiran nonij kakršnega poznamo na kljunastem merilu. Črtice na radialnem podaljšku kronografskega sekundarja so označene s številkami od 1-7. Tista, ki se točno pokriva s črtnimi sekundnimi indeksi na številčnici pa pokaže koliko 1/8 sekunde je treba še dodati odčitani vrednosti. Rešitev se mi zdi zelo zanimiva in ob enem dokaj enostavna, vsekakor bolj od tiste, ki zahteva dodatno podštevilčnico za merjenje delčkov sekund.
Se morda motim, je na vezi kakšen od forumašev, ki ima izkušnje s to skalo, ali celo kakšen od urarjev, ki bi potrdil ali ovrgel mojo domnevo.

Najbrž to kar drži, če je taka skala. Sicer ne vem kdo bi to prišteval oz.odšteval, ali si po poklicu kovinar ?
Kakšnega urarja oz. stroke, sem pa mnenja da tukaj ne boš našel.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6558

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Skiro napisal(a):

Najbrž to kar drži, če je taka skala. Sicer ne vem kdo bi to prišteval oz.odšteval, ali si po poklicu kovinar ?

Če bi redno spremljal forum, tega ne bi rekel...

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6559

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6560

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
criptus napisal(a):

Skiro napisal(a):

A tega od stroke ali kaj preostalega?
Forum spremljam kakšno leto.

Last Edit: od Skiro.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6561

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Skiro napisal(a):

criptus napisal(a):

Skiro napisal(a):

Občasno se oglasi tudi izučen urar. Sicer pa je tu kar nekaj ljudi, ki imajo veliko znanja o urah. Če ne gre drugače pa vprašam enega najboljših urarjev v SLO in dobim odgovor od njega.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6562

• Skiro
  • Skiro avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
criptus napisal(a):

Skiro napisal(a):

criptus napisal(a):

Skiro napisal(a):

Občasno se oglasi tudi izučen urar. Sicer pa je tu kar nekaj ljudi, ki imajo veliko znanja o urah. Če ne gre drugače pa vprašam enega najboljših urarjev v SLO in dobim odgovor od njega.

Da tudi sam sem opazil, da je tukaj gor kar nekaj hudih ljubiteljev, ki berejo literaturo in novosti na področju ur.
Če se res oglasi kakšen urar oz. da imaš stik z njim je OK za nas ki nam je ta forum blizu, da se popravijo kakšne nepravilnosti in podobno, verjetno pa imajo oni kakšen podoben forum zaprtega tipa.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6563

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Kratko vprašanje?

28.800 a/h pri kronometru pomeni, da se sekundni kazalec premakne 4x v sekundi - a pri kronografu se 8x?

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6564

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
kronometer je nekaj drugega... www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html#cosc

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si