minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6565

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
OK - ne kronometer - navadna ura torej.

Pri navadni uri se pri 28.800 a/h sekundni kazalec premakne 4x na sekundo - velja za ETA 2824-2; pri 21.000 a/h se sekundni kazalec premakne 3x na sekundo - velja za 46943 (Orient)

Ali se pri kronografih s taktom 28.800 a/h npr. Valjoux 7750 (v izvedbi 28.800), SW500, ETA2894-2... sekundni kazalec štoparice premakne 8x v sekundi?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6566

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Tadej7ad napisal(a):

OK - ne kronometer - navadna ura torej.

Pri navadni uri se pri 28.800 a/h sekundni kazalec premakne 4x na sekundo - velja za ETA 2824-2; pri 21.000 a/h se sekundni kazalec premakne 3x na sekundo - velja za 46943 (Orient)

Ali se pri kronografih s taktom 28.800 a/h npr. Valjoux 7750 (v izvedbi 28.800), SW500, ETA2894-2... sekundni kazalec štoparice premakne 8x v sekundi?

Sekundni kazalec se v obeh primerih premakne 8x v sekundi, kazalec se premakne pri vsakem polnihaju.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6567

• Tadej7ad
  • Tadej7ad avatar
  • Gost
  • Gost
Ne morem verjeti, da me je prosto oko tako močno prevaralo. Seveda imaš prav.
Me veseli, da ne bom več traparij okoli govoril ;)

Sem šel prav s kamero posneti v makro načinu in predvajal počasen posnetek ;)

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6568

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Tadej7ad napisal(a):

Ne morem verjeti, da me je prosto oko tako močno prevaralo. Seveda imaš prav.
Me veseli, da ne bom več traparij okoli govoril ;)

Sem šel prav s kamero posneti v makro načinu in predvajal počasen posnetek ;)

Daj to na youtube in deli z nami. Zanimiv poskus ;) za zelenca..

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6569

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Slika prikazuje gibanje sekundnega kazalca mehanizma ETA2824 - 28,800A/h.
Na sliki je lepo videti 8 premikov sekundnega kazalca.

www.horologycrazy.com/2011/02/bph.html
Attachments:

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6574

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Cudno...prisegel bi, da slisim 4 polnihaje v sekundi. Kako to, da se sekundni kazalec pa 8 krat premakne

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6575

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
@ oven
Cudno...prisegel bi, da slisim 4 polnihaje v sekundi. Kako to, da se sekundni kazalec pa 8 krat premakne

Slišiš tiste zvoke (udarce sidrnega kamna ob zob zaskočnega kolesa), na katere se bolj skoncentriraš. V glavnem so bolj slišni tisti prvi (t), ..(k) pa se sliši nekoliko manj.
Če si slišal 4 na sekundo so bili to celi torej 8 polnihajev.
Saj v novejšem obdobju za mehanizme (za zapestne ure) s samo dvema celima nihajema še nisem slišal.

Last Edit: od Art.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6576

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
@Art

Se globoko opravičujem, po svoji krivdi sem izbrisal tvoj post. Popravil sem typo na katerega si opozoril in namesto opozorila izbrisal tvoj prispevek. Če ti ni težko ga napiši ponovno preklicat brisanja namreč ne morem. :blush:

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6578

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
No zato, da bi ugotovil koliko polnihajev na uro ima kakšen mehanizem (za katerega ne veš podatka) že ne bi bilo treba obiskati urarja. Če smo količkaj vešči poslušanja, lahko ugotovimo za vsak mehanizem posebej, koliko polnihajev na uro ima, samo s štetjem vzorca tk tk tk tk …, v primerjavi s kvarčno namizno uro, ki utripa na sekundo.
Pri 18.000 a/h jih v dveh sekundah prešteješ: (2) tk tk in (3) tk tk tk torej skupaj (5) x 30 x 60 x 2 = 18.000

Pri 21.600 a/h jih v le eni sekundi prešteješ (3) tk tk tk torej skupaj 3 x 60 x 60 x 2 = 21.600

Pri 25.200 a/h jih v dveh sekundah prešteješ (3) tk tk tk in (4) tk tk tk tk torej skupaj (7) x 30 x 60 x 2 = 25.200

Pri 28.800 a/h pa jih le v eni sekundi prešteješ (4) tk tk tk tk torej skupaj 4 x 60 x 60 x 2 = 28.800
Poslušajmo malo večkrat naše urce; saj prav pomirja.. Sam to občasno, ko se zbudim, storim ponoči, kar me spet odnese nazaj v predčasje.

Odg:VERNIERJEVA SKALA na kazalcu kronografskih sekund pred 13 let 4 mesecev #6579

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Hvala art, to je to

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si