minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Moje izkušnje, kaj nosim, katera ura mi je všeč.

TOPIC: ruski kronograf Poljot Jetfighter

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4284

• Imatra
  • Imatra avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 1
blazb napisal(a):

Ok, predam se

Jst pa še ne :-). Delam v marketingu in vem kako delujejo te zadeve. In če kje živijo od marketinga, je to urarska industrija. Zato sem prepričan, da podobnost med naštetimi urami ni zgolj naključna. Če en dizajn "zažge", se ga prenese tudi na druge produkte. "konju, ki zmaguje, ne strižemo grive", a ne? Vem, da smo ljubitelji in bi mogli biti pozorni na detajle, vem pa tudi, kaj imajo v mislih recimo pri Baume&Mercierju, ko naredijo Classimo Executive, ki je podobna IWCju, ali pa Longines, ki je podobna Subu. 90 % kupcev se j... za detajle in od tu potem želja proizvajalcev, da so njihove ure podobne legendam.

Valda,tisto kar si ne moremo privoščit,začnemo prezirat in kupimo nekaj cenejšega,'kvazi' istega in smo pol kao zadovoljni,ker je Hydroconquest za 600,00 eur,skoraj enak Submarinerju,ki stane 6000,00.Gledamo ga na zapestju in dnem za dnem iščemo neko podobnost ki je v bistvu ni,zato da smo na koncu kao zadovoljni ker ko jo pogledamo z 20m razdalje ali pa zjutraj brez leč,si rečemo...ah sej sploh ni take razlike :laugh:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4285

• blazb
  • blazb avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 17
A pa lahko objektivno trdimo, da je Hydroconquest (pazite, objektivno) slabši od Rolexa? V čem je slabši (spet objektivno)? Ima avtomatski mehanizem (osnova ETA), safirno steklo in je iz jekla. OK, tesni do 30 m, Sub do 300 m. A kdo se bo z eno ali drugo dejansko potapljal? A teče čas drugače, bolj zaostaja, prehiteva? Ja, mogoče pridela kakšno sekudo, dve, tri več na dan. Tudi za to se ne bo nihče sekiral, oz. ne bo vplivalo na uporabno vrednost ure, kajne?

Da si bolj želimo Rolexa od Longinesa (če to sploh drži), je razlog skoraj izključno v marketingu in zgodbi, ki jo ima prvi v ozadju in je, če se tako izrazim, bolj "žlahtna". Zato bi tudi sam imel Rolexa raje, zato mi moje urce polepšajo sleherni dan. Kaj bom dal jutri na roko? Sladki problem vsakega jutra :-).

Objektivno pa so ljudje, ki tega ne razumejo. Ne razumejo, da daš 5k ali več EUR za uro. Ne razumejo metuljčkov, ko si to uro nadeneš. Ne kupijo zgodbe. Nas pa je marketing uspešno okužil, a objektivno neke velike razlike med Submarinerjem in Hydroconquestom ni. Obe uri sta pa kul le na kul človeku, ki jih nosi iz srca in ne snobizma.

Last Edit: od blazb.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4286

• mappy
  • mappy avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski učenec
  • Urarski učenec
  • Thank you received: 0
Redno spremljam ta forum, vendar se bolj malo oglašam. Kot velikemu ljubitelju diverjev mi pač ne da miru, da se ne bi v tej temi malo oglasil in dodal svoj piskerček.

Prvo vprašanje je čemu je diver sploh namenjen. Potapljanju? OK? So bili namenjeni temu pred nekaj leti ali desetletji, danes so v 99,9 odstotkih krasijo roke ljudi ki vodo vidijo 10 dni na leto. Pač izražajo nek imidž oz. življenski slog. Večinoma bolj športen in ni nujno povezan z vodo. Potaplajči že nekaj let omenjenih zadev ne uporabljajo ali pa jih uporabljajo, samo za rezervni sistem. Nekateri s stare šole se pa pač ne dajo in so dober diver in tablice zakon v navezi z mehanskim globinomerom.

In sedaj eno vprašanje, kje se začne dober Diver? Ali je to pri 200€ ala SEIKO Orange monster, ali pri nekaj kilo evrih kot so razne Omega, Rolexi, itd. Moje osebno mnenje je, da se dobra "delovna ura" začne nekeje v rangu Citizena in SEIKA, vse ostalo je višek in prestiž. Nekateri si to pač lahko privoščijo in prav je tako. Poznam ogromno ljudi ki jim vsakodnevo in tudi pri potaljanju Promasterji služijo odlično po več let, lahko bi rekel tudi desetletij.

Opažam na forumu, da je dosti debatah o urah, ki bodo zdržale več desetletij, morda celo življeneje. Res je, diverji dragih in priznanih znamk so vsekakor predmet poželjenja in lahko zdržijo celo življenje, vendar samo kot ure za vsak dan ali kot "salonske"ure. V kolikor bi bile vsak dan delovne ure kakšnega poklicnega potapljača na velikih globinah recimo v severnem morju pa praktično ni razlike, razpade v dokaj kratkem času tako Rolex, kot Citizen. V domačem okolju navijalcev, za na pivo, in službo so pa res večne.

Ravno debata med Longineso in Rolexom mi je dala malo razmišljati. Nekje iz malih možganov sem potegnil ime Longines, katerega je fotr nosu pred ohoho leti. Daleč najbolj ugledna ura daleč na okoli. Takrat so kraljevali predvsem Omikroni, Rakete itd.

Majčken pobrskam po zgodovini, Longines napram Rolexu zmaga, tako po koreninah kot po tradiciji. Vendar nekega imidža napram njemu nima. In tukaj se pojavi vprašanje, zakaj ga nima? Moje skromno mnenje, uničil ga je hebeni kapitalizem in globalizacija.

Poglejmo primer Swatch group. Pokupili so kar nekaj uglednih tradicionalnih znamk kot so recimo Omega, Tissot, Longines, Certina, itd, ter navedene znamke, od katerih ima vsaka več kot 100 letno tradicijo popredalčkal v cenovne in kvalitetne range. Tako recimo Tissotu in Certini (ki so BTW zelo priznane in kvalitetne znamke) ne vidiš recimo dlje kot komplikacija kronografa na Valjoux osnovi. Longinesu gre tukaj nekoliko bolje, saj ugleda še kakšen večni koledar, lunine mene, retrograde, itd. Tudi cene zrastejo do nekaj kilo €. Vendar v ta isti grupi je recimo Omegi dovoljeno vse, omejitev ni. Da se bodo omenjene znamke dokopale do kakšnega co - axiala verjetno v tem živlljenju ne bom dočakal. Zame osebno je velika škoda, da na tak način nekatere stare urarske znamke stagnirajo. Zelo me zanima, kaj bi se zgodilo, če nebi prišle pod okrilje Swatcha? Ali bi propadle in bi jih požrla kakšna kriza že pred časom, ali bi z svobodnimi rokami doživele razcvet in odšle vsaka svojo pot, morda bi lahko konkurirale kakšnemu Pateku ali Jaegru, tako pa tičijo v cenovno razredih nekje do kilo €, brez lastnega razvoja. Žalostno. Dobro konc bluzenja, bo še za kakšno drugo temo. :lol:

Primerjava Rolex in Hydroconquest je nekako na mestu, ure so lahko primerljive kljub ogromni razliki v ceni. Me pa čudi politika Longinesa, da te ure niso vtaknili v višji cenovni razred, praktično gre za njihovo najcenejšo uro in glede na cene drugih modelov, bi jo brez problema pozicionirali više. Je moj pri izbor za naslednjo uro in me tako prijazna cena niti malo ne moti. Sem jo imel priložnost imeti na roki, za svoj denar zelo kvalitetno izdelana zadeva, mehanizem je traktorski in ne vidim razloga, da nebi mogel biti življenski nakup, tako kot Rolex.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4287

• Imatra
  • Imatra avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Dobro razmišljaš,ampak trdit,da Longines,napram Rolexu,zmaga po tradiciji in koreninah,je malo velika...Glede na to da o longinesu,ne vem prav dosti,bi te prosil da z mano in ostalimi na forumu deliš tvoje vire in trditve.Drugače,je vse skupaj samo pečen zrak!

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4288

• Imatra
  • Imatra avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
blazb napisal(a):

A pa lahko objektivno trdimo, da je Hydroconquest (pazite, objektivno) slabši od Rolexa? V čem je slabši (spet objektivno)? Ima avtomatski mehanizem (osnova ETA), safirno steklo in je iz jekla. OK, tesni do 30 m, Sub do 300 m. A kdo se bo z eno ali drugo dejansko potapljal? A teče čas drugače, bolj zaostaja, prehiteva? Ja, mogoče pridela kakšno sekudo, dve, tri več na dan. Tudi za to se ne bo nihče sekiral, oz. ne bo vplivalo na uporabno vrednost ure, kajne?

Da si bolj želimo Rolexa od Longinesa (če to sploh drži), je razlog skoraj izključno v marketingu in zgodbi, ki jo ima prvi v ozadju in je, če se tako izrazim, bolj "žlahtna". Zato bi tudi sam imel Rolexa raje, zato mi moje urce polepšajo sleherni dan. Kaj bom dal jutri na roko? Sladki problem vsakega jutra :-).

Objektivno pa so ljudje, ki tega ne razumejo. Ne razumejo, da daš 5k ali več EUR za uro. Ne razumejo metuljčkov, ko si to uro nadeneš. Ne kupijo zgodbe. Nas pa je marketing uspešno okužil, a objektivno neke velike razlike med Submarinerjem in Hydroconquestom ni. Obe uri sta pa kul le na kul človeku, ki jih nosi iz srca in ne snobizma.

Se strinjam,skoraj z vsem napisanim....Objektivno?Lahko govorimo o marketingu,zgodbi in o čem hočemo....Dejstvo je to da je bil SUB in potem podobni,skoraj enaki in vsi ostali,ki so hoteli pobrat drobtine uspeha ki jih je požel Submariner.Še vedno ostaja in bo ostala,najbolje prodajana Diver ura višjega cenovnega razreda!

P.S. Da ne bo pomote,ne zagovarjam Submariner ker mi je všeč!Osebno mi ne daja nič in nebi se odločil za nakup le tega,ampak dejstva,so dejstva!

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4290

• blazb
  • blazb avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 17
Mislim, da počasi prihajamo do zaključka, kjer se bomo vsi strinjali:
- bistvena je zgodba posamezne urarske hiše, ki v nas spodbuja željo po nakupu,
- to zgodbo pišejo urarske hiše po svoji presoji. Lep primer je navedel Mappy - tudi s selektivno vgradnjo tehnologije,
- s tem ni nič narobe. To počnejo povsod (avtomobilizem: poglejmo koncern VW, tehnologija: Apple, Andoridi,...)

P.S.: Meni pa je, čeprav morda iz mojega pisanja zeva nasprotno, ravno Submariner zelo všeč in je kandidat za naslednji nakup enkrat v prihodnosti, ko se nabere kaj denarja za namen nakupa nove ure. Legenda, ki bi jo zelo želel imeti in hraniti tudi za prihodnje generacije.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4292

• gasper
  • gasper avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 16
Tukaj se je pa razvila debata iz Poljota na Rolex vs. Longines.
Lahko samo dodam, da obe znamki lahko pogledata nazaj z lepimi zgodovinskimi modeli in inovitetami.Tako kot pri Rolexu se nekateri modeli Longinesa danes na dražbah prodjajo kar po visokih cenah in med zbiratelji zelo cenjeni.
Longines je bil v svojem času znan predvsem kot merilec raznih športnih prireditev, saj je med prvimi izumil avtomatsko merjenje časa in če se ne motim je izdal prvo uro s telemetrom.....

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4293

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
rolex submariner...ura ki je simbol urarstva in pika. ura, ki je postavila meje v urarstvu ki jih ne bo dosegla nobena druga ura in pika. ura, ki mora biti v vsaki resni kolekciji in pika. ura, ki paše na trenerko in na obleko in pika. ura, ki je največkrat omenjena in pokazana, poslikana, porisana, sklesana...in pika. edina ura, katera paše na žansko in moško roko popolnoma enako.

longines....naredil je prvi flyback, kaliber 13ZN...še kej? mogoče pa jaz ne vem. metati v isti koš longines in rolex...jaz nebi.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4295

• luni
  • luni avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10
sokol napisal(a):

rolex submariner...ura ki je simbol urarstva in pika. ura, ki je postavila meje v urarstvu ki jih ne bo dosegla nobena druga ura in pika. ura, ki mora biti v vsaki resni kolekciji in pika. ura, ki paše na trenerko in na obleko in pika. ura, ki je največkrat omenjena in pokazana, poslikana, porisana, sklesana...in pika. edina ura, katera paše na žansko in moško roko popolnoma enako.

longines....naredil je prvi flyback, kaliber 13ZN...še kej? mogoče pa jaz ne vem. metati v isti koš longines in rolex...jaz nebi.

Amen.

Odg:ruski kronograf Poljot Jetfighter pred 13 let 8 mesecev #4298

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Všeč mi je kako se debata razvija. Argumentirano in z izmenjavo mnenj :ok:

Nekaj malega zgodovine o obravnavanih brandih:

Longines
Rolex
Poljot

Zanimiva je tale: Veste katera ura je bila prva v vesolju? Leta 1961 je Jurij Gagarin na prvem poletu v vesolje nosil uro 'Poljot Strumanskie' !

Je kdo to vedel? :woohoo:

minutka.si minutka.si minutka.si