minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Sem sodijo predstavitve članov foruma, ur, urarskih znamk ...

TOPIC: POTOVALNA BUDILKA I. HAINZ

POTOVALNA BUDILKA I. HAINZ pred 10 let 2 tednov #18057

• petrussa
  • petrussa avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 2
Pozdravljen motorist!
Glede na moje priporočilo o citiranju slike, katero si pripel na forum ni potrebe da razpravljamo o ZASP in o tem kaj je kraja. Moj namen je bil popolnoma enostaven. Enostavno se mi ne da iskati te prečudovite ure po internetu (sem precej len) in mi bi bilo prav fino pritisniti na link. No, tudi copy-paste bi šlo, kaj več se mi pa res ne da.
Nekako ne morem mimo tega, da si moje priporočilo vzel kot napad nate. Brez veze, ni bilo tako mišljeno. Je pa v tvojem laičnem odgovoru kakšna malenkost tudi napačna:
“Pomembno pri vsem tem je tudi, da tisti, ki sliko "ukrade" s tem služi, pridobiva dohodek.” – to ni nujno res. S krajo avtorstva se tudi brez zaslužka dela škoda avtorju, ki pa za to lahko v sodnem sporu dobi tudi odškodnino. Ti govoriš o materialni škodi, obstaja pa tudi moralna škoda.
51. člen ZASP govori o tem, kako in na kakšen način je dovoljeno objavljati fotografije, tudi na forumu Minutka:
51. člen
(1) Navajanje odlomkov objavljenega dela ali posamičnih objavljenih del s področij fotografije, likovne umetnosti, arhitekture, uporabne umetnosti, industrijskega oblikovanja in kartografije je prosto, če je to potrebno z namenom ponazoritve, soočenja ali napotitve.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka je treba navesti vir in avtorstvo dela, če je navedeno na uporabljenem delu.

Zdi pa se mi, da smo malce zašli od teme, zato bi bilo bolje da s tem končamo. Mi je pa zanimiv tvoj avatar motorist. Morda boš kdaj pravnik, ki boš skrbel za pravice avtorjev. Si kje na začetku študija? Vidim da se kar dobro razumeš na te stvari, samo nobene panike. Vse bo še v redu.
Zahvale: criptus

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od petrussa. Reason: slovnična napaka

POTOVALNA BUDILKA I. HAINZ pred 10 let 2 tednov #18058

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Hvala Petrussa.

Torej če povemo po domače. Pravilno bi bilo, da za objavo slik iz drugih spletnih virov povezavo na sliko bodisi vdelamo v objavo, tako da se prikaže na forumu ali objavimo direkten link. V primeru, da je slika vdelana (se prikaže na forumu), je potrebno navesti tudi vir in avtorstvo dela.

moderator

Last Edit: od criptus.

POTOVALNA BUDILKA I. HAINZ pred 10 let 2 tednov #18059

• zino
  • zino avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 2

petrussa napisal: Pozdravljen motorist!
Glede na moje priporočilo o citiranju slike, katero si pripel na forum ni potrebe da razpravljamo o ZASP in o tem kaj je kraja. Moj namen je bil popolnoma enostaven. Enostavno se mi ne da iskati te prečudovite ure po internetu (sem precej len) in mi bi bilo prav fino pritisniti na link. No, tudi copy-paste bi šlo, kaj več se mi pa res ne da.
Nekako ne morem mimo tega, da si moje priporočilo vzel kot napad nate. Brez veze, ni bilo tako mišljeno. Je pa v tvojem laičnem odgovoru kakšna malenkost tudi napačna:
“Pomembno pri vsem tem je tudi, da tisti, ki sliko "ukrade" s tem služi, pridobiva dohodek.” – to ni nujno res. S krajo avtorstva se tudi brez zaslužka dela škoda avtorju, ki pa za to lahko v sodnem sporu dobi tudi odškodnino. Ti govoriš o materialni škodi, obstaja pa tudi moralna škoda.
51. člen ZASP govori o tem, kako in na kakšen način je dovoljeno objavljati fotografije, tudi na forumu Minutka:
51. člen
(1) Navajanje odlomkov objavljenega dela ali posamičnih objavljenih del s področij fotografije, likovne umetnosti, arhitekture, uporabne umetnosti, industrijskega oblikovanja in kartografije je prosto, če je to potrebno z namenom ponazoritve, soočenja ali napotitve.
(2) V primerih iz prejšnjega odstavka je treba navesti vir in avtorstvo dela, če je navedeno na uporabljenem delu.

Zdi pa se mi, da smo malce zašli od teme, zato bi bilo bolje da s tem končamo. Mi je pa zanimiv tvoj avatar motorist. Morda boš kdaj pravnik, ki boš skrbel za pravice avtorjev. Si kje na začetku študija? Vidim da se kar dobro razumeš na te stvari, samo nobene panike. Vse bo še v redu.

POTOVALNA BUDILKA I. HAINZ pred 10 let 2 tednov #18061

• motorist
  • motorist avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10
Hvala za nasvet, Petrussa. Kritiko,posebej če je dobro namerna nikoli ne razumem kot napad name temveč, jo sprejemam s hvaležnostjo, dobrih nasvetov namreč nikoli ni dovolj. In tako sprejemam tudi tvoje priporočilo, čeprav ga žal, ne po svoji krivdi, ne morem uporabiti tako kot si priporočal. Dobro vem kako se citira s spletne strani prevzeti tekst, slika ali podobno. Prilepi se link in po vejici napišeš še datum kdaj si zadevo snel z neta. Preprosto, vendar to vedno ni mogoče. Na Minutko linka ne moreš prilepiti, zato snete slike z neta ni bilo mogoče citirati drugače kot sem citiral. Avtorstva dela pa tudi ni bilo mogoče citirati saj ni bil avtor nikjer naveden (mislim, da je bil nekje naveden prodajalec, ni pa bilo navedeno, da je prodajalec avtor fotografije). Zato tudi ni nobene panike in vse je v redu že sedaj.

V mojem, kot ga ti imenuješ laičnem odgovoru, si našel nekaj malenkosti, ki bi naj bile napačne. Pa si prepričan, da je v mojem tekstu karkoli napačnega? Meniš, da je napačno, ker nikjer ni omenjena moralna škoda. Slika, objavljena brez dovoljenja, seveda lahko predstavlja tudi moralno škodo, vendar ne slika ure, ki se prodaja na netu. Samo zaradi tega nisem omenjal moralne škode, saj vendar nismo na izpitu iz avtorskega prava. V ostalem pa v mojem tekstu ni ničesar napačno navedeno, kar dokazuje člen Zakona o avtorski in sorodnih pravicah, ki si ga citiral. Če bi bili pikolovski bi morda lahko napisal: nisi vsega navedel, in ne da sem navajal napačno. Da te citiram: brez veze.

Sklepaš, da sem na začetku študija prava, ker v laičnem tekstu nisem omenil moralne škode. Velikokrat celo sodišča (beri: sodniki) obrazložitvah sodb ne omenijo vsega, pa jim zato nihče ne more očitati, da so na začetku študija prava. Sicer pa je avtorsko pravo na splošno precej zapleteno področje, ki ga midva, spoštovani petrussa, na Minutki zagotovo ne bova rešila. Ostaniva raje pri urah in zaključiva to temo.

minutka.si minutka.si minutka.si