minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Debate o vsem drugem...
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Praske na uri, kako jih spolirati

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17378

• scythe
  • scythe avatar Avtor teme
  • Gost
  • Gost
LP vsem.

Pred kratkim sem kupil Jacques Lemans uro in sem naletel že na prvo težavo. V službi sem z uro kresnil po trdi površini in opazil dve manjši luknji. Potem sem doma gledal video, kako odstraniti praske s pilico za nohte. Finta je, da je to dejansko delovalo, toda sedaj sem svoje nerjaveče jeklo na ohišju ure poškodoval z majhnimi risi. Jeklo ogrodja bi se moralo svetiti, ker ima ogledalo efekt ali kako se temu reče, a se vidijo praske. Zanima me, če obstaja na slovenskem trgu kakšna pasta ali kej podobnega, oz. kako bi lahko povrnil prvotni sijaj ure. Če ima kdo kakšno rešitev, bi mu bil zelo hvaležen!

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17385

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 115
dve manjši luknji ali dve praski...bistvena razlika...
osebno bi se tega sam lotil, samo ne poznam ure...če je pod garancijo ali obstaja uradni prodajalec ti jo bo sam spoliral...
kolikor sem slišal se tudi drugi prodajalci in urarji ukvarjajo s poliranjem...
če ura nima nekega galvanskega nanosa, se da spolirat v nulo...
prva napaka, pilica za nohte...to ni pilica, to je raspa...
obstajajo fini vodobrusni papirji fine gradacije...jaz sem uporabljal tja do 2500...na ploščat kos lesa zalimaš papir in počasi drgneš, dokler ne spraviš ven prasko ali luknjo...lahko da bo trajalo ure (?!?)...pač je treba biti potrpežljiv...
iz mojih izkušenj ne močit papir ker bolj brusi...tukaj gre za fine tuning...
če ne gre z 2500, pol pa manjša gradacija...odvisno od trdote jekla...in globine praske...vsekakor zaključit z najbolj finim...
potem pa, hmmmm, obstajajo drage in fine paste, samo za jeklo mislim da je dovolj Purol pasta...Dremel mašinca ali kaka cenejša iz Baumaxa in na juriš...zadevo ponavljaš tudi 10x če je treba...dokler ne prideš da rezultata...brusiš, čistiš, brusiš, čistiš...
če nisi zadovoljen, pusti, prespi...drug dan na novo...
pri takem poliranju ne pustit Purola da grize...takoj ko ga naneseš, brusit, polirat...zakaj mašinca...zato ker si lahko skoncentriran na točno določeno mesto poliranja in je zmaga zagarantirana...
za finiš še kak auto polish polirna pasta-fina, na mašinco seveda...ali pa fina cunjca in počasi drgnit...uro če je treba...

p.s. na nekih forumih boste zasledili poliranje metala z Amway home metal cleaner...FORGET IT...da vam ne bi padlo slučajno na pemet...te praske noben več ne spravi ven, od paste...

Cape cod je OK za fine tuning

uf sem naložil...mogoče ima gdo krajšo pot... :laugh:

še to...lahko da bo Purol na mašinco spoliral jeklo bre predhodnega brušenja...pač se je treba mal poigrat..
srečno
Zahvale: vid-mar

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17386

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
MorskiPas je lepo povedal. Dodal bi še par malenkosti:

Tole, da si moraš dati brusni papir na ploščat kos lesa, je precej pomembno. Opcija je tudi, da namesto lesa uporabiš novo radirko, ker je ravno pravšnjih mer. Važno je, da poliraš pravokotno na površino ohišja ure. Če boš poliral tako, da boš brusni papir držal s prsti, ne bo pravokotnega brušenja in posledica bo, da bo ura na prehodih (vogali, linije med stranicami in čelno ploščo ipd) izgubila oster rob. Tako se najbolj vidi, kdaj je uro poliral slab mojster.

Purol je ok, za resnično lep sijaj, je morda potem še bolje narediti kakšen nanos s finejšo pasto, recimo kakšna pasta za polirati korm pri avtomobilih ali pa seveda kaj bolj profesionalnega iz urarske industrije. Ampak paziti je potrebno, da če boš te paste uporabljal in boš to počel še v kombinaciji s polirno mašinico (dremel), bo nastajalo kar nekaj črne svinjarije. Če ure ne znaš razstaviti in gre za uro, ki nima popolnoma čistih linij (recimo vrteča luneta, kronograf z dodatnimi gumbi, krona, drugi okraski...), se ti bo ta svinjarija zažrla v vse možne zareze in bo potem problem to dobiti ven. Zato ti predlagam, da tele zadeve malo zaščitiš preden pričneš z delom.

Če gre za večje praske, prični s 1200, v skrajnih primerih lahko celo 800, granulacijo brusnega papirja in se potem postopoma pomikaj navzgor.

Potrebno pa se je zavedati, da je končni rezultat celotnega opisanega postopka ''glanz'' sijaj. Ura bo izgledala skoraj kot ogledalo. Dosti ur pa je, če ne celotno pa vsaj delno, poliranih tudi na mat oziroma brušen izgleda. V tem primeru pa boš potreboval še dodatne pripomočke...
Zahvale: vid-mar

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17390

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert

To tekočino za fine tuning hvalijo. Vendar je dobavljiva samo v USA. Po mojih info.

Ha, ni slike. Gre za Flitz Metal Polish.
Attachments:

Last Edit: od MorskiPas.

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17394

• scythe
  • scythe avatar Avtor teme
  • Gost
  • Gost
Hvala za odgovore!

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17396

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Ah, ta vsemogočni Youtube :silly: Sicer pa so fantje zelo lepo povedali. Jaz bi pripomnil samo to, da v kolikor nimaš doma orodja za tovrstno delo in če nisi ravno nekakšen "sam svoj mojster", ti odsvetujem tovrstne posege, saj lahko narediš več škode, kot koristi. Če želiš, lahko prideš do mene v Ljubljanski Citypark v trgovino StenTime Exclusive in bova zadevo uredila B)

Last Edit: od igor.

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17397

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Ne vem sicer kaj ima Youtube s tem. A podcenjuješ tuje znanje in izkušnje? Youtube je vsekakor vsemogočen.
Kolega si je dovolj škode sam naredil in si sam lahko pomaga. Orodje in materijal za tak poseg ga ne bo prišel več kot par deset evrov. Ni treba kupit Dremela.
Vsekakor je dobrodošla tvoja ponudba.

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17398

• apmata
  • apmata avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 46

MorskiPas napisal: Ne vem sicer kaj ima Youtube s tem. A podcenjuješ tuje znanje in izkušnje? Youtube je vsekakor vsemogočen.
Kolega si je dovolj škode sam naredil in si sam lahko pomaga. Orodje in materijal za tak poseg ga ne bo prišel več kot par deset evrov. Ni treba kupit Dremela.
Vsekakor je dobrodošla tvoja ponudba.

Morda ni prav, da daješ ljudem preveč veselja do takega popravila ;) . Kot si tudi sam lepo napisal je to delo z dosti ponavljanja postopkov in če nimaš res malo smisla za to, je lahko več škode kot koristi. Jaz sem se učil na starih ohišjih in hitro pobral robove na dveh močno opraskanih. Res pa je da nisem imel tako izčrpnih navodil, kot si jih tu lepo napisal in sem začel s pregrobim vodobrusnim papirjem in potem je res to treba cel dan drgniti, da popraviš kar se da.
Skratka ni to delo ravno za vsakogar, to sem hotel napisati, brez da bi koga podcenjeval, samo da se še enkrat poudari, da je lahko potrebno res ogromno ur drgnjenja za pravi učinek. Nismo pa videli slik poškodbe, pišem na pamet.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17399

• MorskiPas
  • MorskiPas avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Mislim da je v prvem postu jasno nakazano da si kolega želi sam pomagati. Zato temu primeren odgovor. Iz lastnih izkušenj, ne Youtube.
Drugače bi mu vsekakor svetoval obisk prvega urarja.

Praske na uri, kako jih spolirati pred 10 let 2 mesecev #17400

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57

MorskiPas napisal: Ne vem sicer kaj ima Youtube s tem. A podcenjuješ tuje znanje in izkušnje? Youtube je vsekakor vsemogočen.

Žal se tu ne morem strinjat s tabo. In nikakor ne podcenjujem tujega znanja in izkušenj, a po 25 letih dela z urami, po nešteto prodanih, po nešteto popravljenih in po nešteto spoliranih ur si upam trditi, da vsaj približno vem, o čem govorim.

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si