minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Stara ura z ročnim navijanjem

Stara ura z ročnim navijanjem pred 9 let 1 mesec #20838

• TomTom
  • TomTom avatar Avtor teme
  • Gost
  • Gost
Na ljubljanskem bolšjaku sem kupil staro uro na ročno navijanje (tako je rekel prodajalec, tisti gospod z Reke, ki ste ga omenjali v drugi temi).
Ura je točna in lepo dela, problem pa je v tem, da zdrži samo cca. 10 ur (zjutraj navita, nošena 6 ur). Kaj bi lahko bil vzrok?

Kaj mi svetujete? Naj počakam, da dokončno omaga ali je čas za obisk urarja? (Koliko stane popravilo?)

Pa še eno vprašanje imam: kako se ve, ali je ura samo na ročno navijanje ali je avtomatska?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Stara ura z ročnim navijanjem pred 9 let 1 mesec #20844

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Če je ura automatic, ti to po navadi piše na številčnici ali zadnjem pokrovčku. Če tega ni napisanega, pogledaš, če ima na številčnici napisano število kamnov v mehanizmu, so izjeme, vendar v splošnem lahko oceniš, da je 15 in 17 kamnov ura navijač, 23, 25 in več pa so automatiki. Automatiki se praviloma tudi težje navijajo na roko ali pa se sploh ne (Seiko). Zadnja možnost pa je, to tudi najbolj priporočam, da uro slikaš in jo objaviš, mi ti bomo pa povedali za kaj gre :)

Da ura teče samo 10ur je premalo, razlogov zato je lahko več (nočem zamoriti s tehnikalijami), dejstvo pa je, da bo potreben obisk pri urarju. Cena bo odvisna od tipa ure, tipa problema na mehanizmu in seveda urarja, kateremu boš uro odnesel. Oprosti, tudi sam popravljam ure, je pa zelo težko reči neko ceno, brez da bi vedel za kako uro sploh gre. Lahko pa rečem, da več kot 100 € ne bi smelo znesti (vem kak cenovni rang ur ta prodajalce ponuja).

Stara ura z ročnim navijanjem pred 9 let 1 mesec #20845

• TomTom
  • TomTom avatar Avtor teme
  • Gost
  • Gost

Hvala za hiter odgovor. S tehnikalijami pa ne bos nic zamoril, ker je vse skupaj izjemno zanimivo.
Zgoraj je slika.
Na uri pise Raymond Weil Geneve in cisto spodaj pod rimsko VI pise swiss.
Attachments:

Last Edit: od TomTom. Reason: Podatki

Stara ura z ročnim navijanjem pred 9 let 1 mesec #20846

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Aha, lepa ura. Malo novejša kot sem pričakoval :) .

Tale ura je skoraj zagotovo navijač, če bi bila automatic, bi to na številčnici pisalo. Verjetno ima znotraj kak manjši mehanizem primarno delan za ženske ure, da je lahko posledično bolj tanko ohišje.

Da se ura prehitro ustavi je lahko narobe:
-umazanija in pomanjkanje olja v mehanizmu,
-počena vzmet,
-slabo nastavljen zajem nemirke (imela bi visok ''beat error'', če bi jo dal na vibrograf),
-kaka mehanska poškodba na kolesju mehanizma.

Za tako uro servis ne bi smel biti drag.

Stara ura z ročnim navijanjem pred 9 let 1 mesec #20847

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Raymond Wail je dobra znamka, uporablja Eta mehaniko pri novejsih morda Soprod ali podobno.

Če je original seveda...

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si