Z Matrusom sva se zmenila in ura je šla k meni na popravilo. Včeraj sem se malo poigral in zadevo popravil, če je tema že odprta, pa bi morda malce obrazložil kako mehanizem deluje in kaj je bil problem, ker, kakor sva z Matrusom iskala, drugje na netu tega ni bilo še nikjer razloženega (isti problem se je pa že pojavil). Teksta bo kar nekaj, če se bo komu sploh dalo brati, upam, da sem kaj razumljiv:).
Naredil sem par slikic, da bo lažje razumljivo. Drugače gre za Durowe kaliber 471-4, ki je v osnovi popolnoma navaden mehanizem s 17 kamni, ročnim navijanjem in direktno centralno sekundo, zasnova mehanizma, ki je verjetno najbolj pogosta v urah, izdelanih v obdobju 60', 70' in 80' let. Spodaj je slika odprte ure, na prvi pogled seveda ni znakov posebnih dodatkov zaradi parkirne funkcije:
Po odstranitvi mostiča za navijalni boben in tudi kompletnega navijalnega bobna, stanje izgleda sledeče:
Na zgornji sliki sem s številko 1 označil mesto kamor pride navijalni boben (ohišje, ki v sebi drži pogonsko vzmet). Navijalni boben predstavlja zalogo moči za delovnaje ure in s svojim vrtenjem (vzmet se odvija) poganja sistem prenosov in koles, ki preko zaskočnega mehanizma ženejo kazalce. S številko 2 je označen majhen zobnik, ki je temu kalibru unikaten. Zobnik je v nenehnem stiku z navijalnim bobnom, ki tako poleg sistema ure žene na drugi strani še ta kolešček. Na naslednji sliki je isti mehanizem obrnjen, slikan s strani številčnice (je odstranjena):
Na tej fotografiji je s številko 2 označena os od zgoraj omenjenega koleščka (št. 2). V obeh primerih gre za en in isti kos, ki prebada glavno ploščo mehanizma, na obeh fotkah je s številko 2 označen torej isti del. Na ta kos (št. 2) je potem nataknjen zobnik, ki poganja disk s 60-minutno skalo. Na spodnji sliki je nataknjen zobnik označen s cifro 4, desno pa je še vidna spodnja stran parkirnega diska, na kateri se tudi vidi (št. 5) zobnik, ki je del diska in preko zobnika 4 prejema moč za vrtenje. Na zgornji sliki je s številko 3 označeno še kladivce, ki preko gumba skrbi za resetiranje parkirnega diska na začetni položaj. Sistem resetiranja je enak kot pri kronografih, zobnik 4 ima na svoji spodnji strani poseben kolut v obliki srca, ki v povezavi s kladivom 3 omogoča vračanje v začetno pozicijo.
Na zadnji fotki sta prikazana še oba že večkrat omenjena kosa 2 in 4. Lepo se vidi tudi srčasti kolut za resetiranje. Kolo št. 4 je v svoji sredini votlo (ima tulec), ki se natakne na os zobnika 2. Dela sta staknjena ravno prav tesno, da, če se vrti en, se obrača še drugi, hkrati pa morata biti toliko ''ohlapna'', da je še vedno mogoče obračanje enega pri pogoju, da drugi stoji. Gre pravzaprav za primitiven sistem sklopke. Možnost zdrsavanja je potrebna zaradi funkcije resetiranja (med pritiskom na resetirni gumb, se celoten disk hitro zavrti na nulo, če ne bi bilo izvedbe sklopke, bi ta hitra rotacija zlomila zobnik 2, ki je v nenehnem stiku z navijalnim bobnom (je praktično primeru, naredi en obrat na 12h)).
Tukaj nastopi težava teh ur. Kot je Matrus zgoraj napisal se disk ne vrti en obrat na 60 minut, ampak (v njegovem primeru) en obrat na 12 ur, oziroma stoji. Problem, zakaj do tega pride je, ker se zgoraj omenjena sklopka med 2 in 4 preveč zrahlja in proizvaja premalo trenja, z drugimi besedami nenehno drsi. Zadevo se reši tako, da se vse rzdre in ''tulec'' na zobniku 4 skrči, da dobi boljši oprijem. To se naredi s posebnimi urarskimi kleščami, posebno pa je potrebno paziti, da se pri tem tulca ne stisne preveč in popolnoma uniči.
To je to, ura je sedaj sestavljena in deluje.