minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage

Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage pred 11 let 9 mesecev #12005

• Matrus
  • Matrus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Pozdravljeni,

ravno sem na morju v rojstni vikendici mojega dedka pa sem malo brskal naokrog in odkril eno avtomobilsko uro. Trenutno ni več v uporabi, vem pa, da jo je uporabljal še par let nazaj, saj je kljub starosti zelo natančno tekla.

Gre za nemško uro Kienzle 8 Tage, najbrž iz sredine petdesetih, prvotno pa je bila (kolikor vem iz pripovedovanja) del opreme dedkovega avta Opel Olympia, ob prodaji pa je uro vzel ven. Kot sem razbral iz hitrega internetnega brskanja, so take ali pa zelo podobne Kienzle ure poleg Oplov uporabljali tudi drugi nemški avtomobili, npr. WV hrošč, Porsche 356, določeni Mercedesi ...

Ura se navije zadaj, zato so jo največkrat montirali v sovoznikov predal. Primer:

Eno navitje naj bi zdržalo 8 dni, meni po 4 dneh še vedno lepo teče, le konstantno zaostaja (5 minut na 4 dni). Uro nameravam dati na servis, ker zaostaja, očistiti moram tudi nekaj rje na ohišje; mogoče bo potrebno menjati tudi steklo...
Na vas pa se obračam z vprašanjem, kako bi lahko uro "ponovno uporabil"? Dedek je nagnjen k sam-svoj-mojster popravilom in je naredil ohišje, v katerem lahko uro tudi naviješ oz. vzameš ven, ampak mi ni preveč všeč. Brez ohišja ne stoji, ker je ura okrogla. Ima kdo kakšno idejo?

Še slike v ohišju in brez:

Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage pred 11 let 9 mesecev #12006

• rojcek
  • rojcek avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 53
Sam bi uro porihtal (nastavil, očistil, spoliral rob, zamenjal steklo, obnovil luminiscenco). Ostalo bi naredil podobno kot tvoj dedek. Poišči lep kos lesa, tesar ali kdo drug ki zna ti naj vanj naredi luknjo, da bo not pasala ura. Les pa zbrusi pobarvaj in polakiraj. Lahko pa izbereš kakšen boljši, dražji les (masiven), ki ima že v osnovi lepo barvo, teksturo... Lahko okrasiš s kakšnimi gravurami, kovinskimi letvicami, dodaš lične nogice... Pomoje bi se dal kr lepo porihtat. Odvisno koliko se ti da.. ;)

"It's composed of gears, and jewels, and plates, but once you put it together...Boom! It comes to life."

Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage pred 11 let 9 mesecev #12007

• rok
  • rok avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski vajenec
  • Urarski vajenec
  • Thank you received: 1
Uro zrihtaj in jo vstavi v kuhinjska vratca nad pultom
bos vedu kdaj so testenine kuhane

Last Edit: od rok.

Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage pred 11 let 9 mesecev #12015

• Matrus
  • Matrus avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 147
Hvala za odgovora. Danes sem preveril in je že 15 minut zamude, teče pa še zmeraj. Bom pa najbrž res naredil tako kot je svetoval @rojcek, ker po kuhinji ne upam "ustvarjat". :)

Vintage avtomobilska ura Kienzle 8 Tage pred 11 let 9 mesecev #12016

• doomy17
  • doomy17 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 8
Jaz bi ravno tako naredil. Osebno bi probal na tak način:

(Ta slika naj bo le simbolična)

Le da bi bilo ohišje seveda iz lesa. Upam da sem bil razumljiv. Probaj ;)

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si