minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Večni koledar

Večni koledar pred 12 let 2 mesecev #10366

• doomy17
  • doomy17 avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 8
Pozdravljeni. Že lep čas nazaj sem se vprašal kako deluje mehanizem s komplikacijo - večnim koledarjem.
Na wikipediji sem nekaj malega prebral o večnem koledarju, tam pa je prikazan tudi izračun oz. sistem po katerem so strokovnjaki izračunali datum do nekega oddaljenega leta npr. do leta 2500. Meni osebno je stvar zelo zanimiva.
Nimam pa odgovora na to, kako torej deluje mehanski večni koledar oz. perpetual calendar?
Nekako si predstavljam, da mora biti podoben načinu elektronskih naprav npr. telefona, računalnika, kjer bom dejal, da "naprava ve" kdaj se prestavi dan oz. natančneje, da "naprava ve" da ima npr. letošnji (2014) marec 31 dni, naslednji mesec april 30, maj pa spet 31. Sepravi, da se krog stevila dni v mehanizmu avtomatsko prestavi iz npr. 30. dneva na 1. dan novega meseca. Sepravi mora mehanizem avtomatsko preskočiti 31.dan? Kako pa je npr. S februarjem, ko je bilo v tem mesecu letos le 28 dni, mehanizem bi potem moral preskočiti 3 dni, 29.dan, 30.dan in 31.dan.

Mogoče kdo od vas ve še kaj več ?

Meni osebno ena lepših ur s takim mehanizmom:

Attachments:

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Večni koledar pred 12 let 2 mesecev #10369

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Načrtovanje, konstrukcija in končno delovanje takega mehanizma je po moji predstavi plod stoletnih razvojnih izkušenj po metodi verige napak, popravkov, nepredvidenih presenečenj (kot da bi predvidena presenečenja sploh obstajala!?) in ponovno, a nikoli dokončnih korekcij. V novejšem času verjetno tudi s pomočjo simuliranja podobnega tistemu, ki mu v neki drugi panogi pravijo umetno staranje materiala. Tukaj pa bi bilo to umetno; postotereno prehitevanje časa. Vsaka urarska hiša, ki obvlada ali pa šele vpeljuje tovrstno super-komplikacijo gotovo ne bo dala na splet kakršnih koli relevantnih predstavitev, saj je v razvoj ali že dejanski obstoj takega znanja vloženo nam komaj razumljiva količina izdelavnega potrpljenja in sredstev.
Lahko pa da se motim in boš nekje le naletel na podrobnejši vpogled v način delovanja in metodo izdelave..
Sicer pa je predstavljen IWC tudi meni eden najestetnejših in seveda tudi najbolj vrhunskih izdelkov milimehanike..Čestitke za izbor..
Zahvale: doomy17

Večni koledar pred 12 let 2 mesecev #10370

• LukAkuL
  • LukAkuL avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 18
Nekdo se je že spraševal kako deluje večni koledar in dobil odgovor forums.watchuseek.com/f2/how-does-perpet...dar-work-191633.html
Zahvale: doomy17

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si