minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: Mehanska ura Roventa

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10019

• motorist
  • motorist avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 10

Prosim nekaj podatkov o uri na sliki (približna starost, okvirna cena, kvaliteta ure in še kakšen podatek, ki bo zanimal tudi druge).).
Hvala.

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10029

• Art
  • Art avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Naj jaz poskusim pomagati; Urca je, kolikor se da sklepati (švicarskega mehanizma), z razpoznavno iluminacijo številčnice, kazalcev in lunete, značilno za vojaške ali potapljaške izvedenke (Sklepam po oznaki dveh T na vsaki strani napisa »swiss made«, kar govori o uporabi tritija – radioaktivne substance šibke energije – manj kot 227 MBq (7,5 mCi)) z enostransko vrtljivo luneto.
O ceni ne bi vedel kaj povedati, glede starosti pa tudi težko, glede na to, da se v novejšem času spet pojavljajo oblikovne rešitve podobne tistim izpred 30, 40 leti.
Matična nemška firma Roventa sicer ne zagotavlja ne vem kakšne reference za ure, saj bolj »slovi« po raznoraznih gospodinjskih pripomočkih. Lahko pa da je predstavljena urca proizvedena že v hčerinski družbi Henex SA. s sedežem v Švici, ki pa se že poskuša bolj resno meriti tudi z bolj specializiranimi urarskimi hišami.

Last Edit: od Art.

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10030

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Roventa =! Rowenta

ali pač?

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10031

• vid-mar
  • vid-mar avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • strah pred letenjem
  • Thank you received: 7
Dobra dilema z ali brez W !!!
Vsekakor je slika mehanizma vedno v pomoc in dobrodosla za dolocitev starosti in vsega ostalega skoraj pri vsaki uri... Ce lahko prilozi se sliko mehanizma.

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10034

• Miha81
  • Miha81 avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Menim, da švicarska Roventa ni v povezavi z Rowento, saj se je nemško podjetje (sedaj v lasti francoske skupine SEB) imenovalo Robert Weintraud GmbH & Co KG.

Švicarsko podjetje je bilo glede na dostopne podatke ustanovljeno leta 1959, kot Roventa SA, leta 1972 pa je prišlo do združitve s podjetjem Henex SA. Od takrat se skupno podjetje imenuje Roventa-Henex SA.

O sami uri pa ne najdem nobenih pametnih informacij.

Link: www.roventa-henex.com/

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10037

• motorist
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Slikal sem še mehanizem ure. Sem pa se tudi sam malo pozanimal o uri,ker na netu tako rekoč ni ničesar napisanega o teh urah. Gre za Švicarsko uro znamke Roventa, ki z družbo, ki izdeluje drobne gospodinske aparate (Rowenta)nima ničesar skupnega. Ura je baje vojaška (da bi to lahko bila je že omenil Art, verjetno pa ni delana za Švicarsko vojsko, ali pač?), izdelana v začetku 80-tih let, lahko tudi v sredini 80-tih let. Ura spada nekje v cenovni in kvalitetni razred ur Omikron. Seveda so vse to nepreverjeni podatki, ker jih ne morem nikjer preveriti zato jih tudi sam jemljem z rezervo. Da bi lahko bila delana za vojsko bi kazalo na to, da ni nikjer podatkov o uri. Običajno so takrat vsi izdelki izdelani za vojsko imeli onako vsaj zaupno in o njih se ni veliko pisalo, posebej še, če je šlo za izdelke vojske vzhodnega bloka, zahodni blok pa tudi ni dosti zaostajal. Kot sem povedal, slikal sem še mehanizem ure in prosim še kakšen komentar o uri.

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10043

• motorist
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
kaj res nibenega komentarja? Ne morem verjeti, da na formumu ni nikogar, ki bi kaj vedel o uri, glede na to, da so člani foruma "profesionalci", ki ure prodajajo in popravljajo in obnavljajo. Vse bolj se mi zdi, da posamezniki informacije skrivajo samo zase, kar pa mislim ni dobro, da sem bolj precizen, da je to slabo. Namen foruma ni samo nek EPP ampak tudi da se izmenjujejo izkušnje in informacije o urah.

Pa to ni prvič. Pred časom sem prav tako postavil vprašanje o uri pa nanj nisem dobil poštenega odgovora. Pa sem stopil do lokalnega urarja. O uri mi je povedal vse in še več, predvsem, da bi vsak urar, ki ure prodaja in popravlja mora vedeti o uri to kar mi je sam povedal, ker pač ura ni bila neka posebnost.

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10044

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Težko bi se strinjal, da posamezniki skrivajo informacije samo zase. Če pogledaš odzive, je velika večina vprašanj tudi odgovorjenih, za kar bi se lepo zahvalil nekaterim, ki so res eksperti in vedno pomagajo če le vedo.

Tako da če ni odgovora morda ne vemo (kdo pa ve vse?) ali pa je vprašanje spregledano...

Last Edit: od criptus.

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10046

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28
Da ima na forumu izmenjava informacij prednost pred EPP-jem se povsem strinjam, ni pa nujno, da se informacije zadržujejo. Kdaj pač ni kaj dosti za povedati... ta ura je sicer oblikovno privlačna ker je v stilu potaplaških ur, sicer pa gre za zelo osnoven rang švicarske ure, kjer niti firma niti mehanizem nista nič posebnega. Ne vidim tudi nobene osnove, da bi uro lahko kakorkoli povezoval z vojsko. Lahko pogledaš še z lupo pod/okrog nemirke, kjer je oznaka izdelovalca mehanizma in številka kalibra - s tem lahko zveš še kaj več o samem mehanizmu, kaj dosti več pa o tej uri po mojem ni za povedati.
Zahvale: criptus

Mehanska ura Roventa pred 12 let 3 mesecev #10048

• Slamca
  • Slamca avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 486
Najprej bi pozdravil vse, ker je to moj prvi post na tem forumu. Tukajle sem pa rekel, da se bom javil in nem bom kot Placebo informacij nesel s seboj v grob:)

Mehanizem v uri je od švicarskega proizvajalca FHF, verjetno gre za verzijo 745, to je nadgradnja osnovnega kalibra 74 z dodatno funkcijo datuma. Drugače je FHF eno izmed podjetji, ki so izdelovala samo mehanizme, po kvarčni revoluciji jih je pa zvilo in sedaj ne obstajajo več (obstaja Swatch grupa, ki je skupek bivših manjših firm).
Tehnični podatki o mehanizmu so tukaj (naj ne zmoti, da zgoraj piše Arsenal):
www.ranfft.de/cgi-bin/bidfun-db.cgi?12&ranfft&&2uswk&FHF_745_4

Žal ni ta mehanizem nič posebnega, skupaj z Unitas in As mehanizmi so se vgrajevali v švicarske ure Darwil, Omikron, Areta, Delbana in ostale, ki so bile izdelovane pretežno za Balkan, Madžarsko in podobne države vzhodnega bloka.

Mislim, da Roventa nima veze z nemško Rowento, ampak je še ena od podobnih švicarskih firm, ki sem jih zgoraj naštel. Ura pomojem zato nima nobene posebne vrednosti (gajba piva :)), se mi pa zdi lepa in bi jo na tvojem mestu porihtal in obdržal.

Bi pa še pripomnil, da na sliki izgleda, kot da ti manjkata vijaka, ki držita mehanizem v ohišju (čisti zgornji in spodnji rob), to sicer ni tak problem, ker ima ura še notranjo luneto, ki tudi preprečuje, da bi mehanizem plesal po ohišju, vendar če bi jo nosil, bi svetoval, da se vijaki vgradijo.

Lep pozdrav!
Zahvale: criptus

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si