minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Panerai PAM 510

Panerai PAM 510 pred 12 let 10 mesecev #8215

• blazb
  • blazb avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 17
Pravkar sem prebral novičko o novem Paneraiu 510. Zmotili sta me dve zapisani zadevi.

1. cena je zelo ugodna: PAM 510 z novim manufakturnim kalibrom P.5000 nadomešča "vstopna" modela PAM111 in recimo PAM177 z mehanizmom OP XI. Ceni za ta dva sta trenutno 5.100 EUR in 5.500 EUR. Gre za prehod Paneraia na izključno manufakturne mehanizme. Res je, da je manufakturni mehanizem bolj "žlahten", a ne nujno boljši za uporabnika. Konkretno pri Paneraiu se zelo zaplete, če gre kaj narobe, saj so glede delov popolnoma zaprti, kar pomeni pošiljanje ure na drag in dolgotrajen servis (vsaj 8 tednov) v tovarno. Cena za 510 po mojem mnenju ni ugodna, temveč povsem primerna glede na model.

2. nakup 510 naj bi bil dobra naložba. Tu me zanima, ni namreč zapisano, če bo 510 limitiran model in ne del redne ponudbe. V to, glede na zapisano v točki 1, dvomim. Sicer je okoli Paneraia res fama, da cene ur naraščajo, kar je posledica nekaterih limitiranih modelov iz preteklosti, ko se je to res zgodilo (recimo PAM 127 in predvsem modeli Pre-V in Pre-A, kjer so pametni kupci zaslužili tudi po več 10.000 EUR). V zadnjem času se je recimo špekuliralo, da bodo cene rasle tudi za PAM 372 ter še novejše Californie, a se to ni zgodilo. Kar je v redni ponudbi ne pridobiva na ceni glede na nove ure, je pa res, da se cene rabljenih Paneraievih modelov ustalijo pri nekem nivoju in tam vztrajajo.

Se pa strinjam z ostalim zapisanem v članku. Gre za zelo lepo urco, klasični Panerai s katerim ne moreš brcniti v temo. LP

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Panerai PAM 510 pred 12 let 10 mesecev #8217

• gorazd
  • gorazd avatar
  • Nedosegljiv
  • Administrator
  • Administrator
  • Thank you received: 20
PAM111 in PAM177 nosita OP XI, ki je modificirana ETA 6497.

P.5000 pa je in-house kar seveda niti približno ni isto. Če primerjamo cene modelov nekaterih drugih proizvajalcev, so vstopni modeli z ETA based kalibri vsaj četrtino cenejši od modelov s hišnimi kalibri. Razvoj le-teh ni šala, zato gre višja cena na račun razvoja pa morda še česa. Verjetno se bo večina strinjala z mano, da prava ura preprosto mora imeti manufakturni mehanizem (stvar prestiža).

S tega stališča lahko mirno trdim, da je cena za in-house (PAM510), za katerega bo cena v USA 7.300€ (5.500€) v primerjavi s ceno 5.100€ oz 5.500€ za model z modificirano Eto, zelo zanimiva.

In še pomislek glede naložbe. Gre za moje osebno mnenje. Čudno bi bilo, da bi se vsi strinjali z njim ;)

Panerai PAM 510 pred 12 let 10 mesecev #8219

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
inhouse..eta..soprod...lemania...sowind...kaj pa vem. kolekcionarsko niti ni tako pomembno. za primer..iwc grande complication košta okoli 180000eur, mehanizem je v osnovi valjoux 7750, za laike ETA mehanizem. seveda je modificiran (za laike predelan, dodelan) do skrajnosti. ampak vseeno ura nima inhouse mehanizma.

panerai..brand in zgodba zase. sigurno brand z najbolj fanatičnimi privrženci ali ljubitelji, kakor hočete.
pravi panerai in tudi kolekcionarki bo zmeraj navijač, nikoli automatic. od cenejših modelov bo cena verjetno?? zrasla modelom PAM000, PAM001 in PAM111.
kot je že blaž omenil so nekateri mastno zaslužili na modelu PAM127 (po domače fiddy)in modelom PAM217, kar je enaka ura kot fiddy, le da je obrnjena (narejena za desničarje).
PAM372..ena najbolj pričakovanih modelov in po mojem okusu ena najlepših ur nasploh. tipičen primer panerai filozofoje manj je več. ampak cena mu pada.
blaž je omenil še novejšo californio. to je model PAM249. ime california je dobila po številčnici (zgoraj rimske, spodaj arabske številke), kateri se reče california dial, po domače "cali".

ali je ura naložba? veliko modelov sigurno. ali je najnovejši model ure naložba? to so špekulacije enako kot pri delnicah. živ bog ne mora garantirat.

Last Edit: od sokol.

Panerai PAM 510 pred 12 let 10 mesecev #8224

• ili_lj
  • ili_lj avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski poznavalec
  • Urarski poznavalec
  • Thank you received: 28
Sam nisem pretiran oboževalec Panerai ur. Nasploh se mi zdijo prestižne ure, ki imajo (minimalno dodelane in nemodificirane)generične mehanizme tipa ETA, problematične, predvsem s stališča razmerja med kvaliteto/redkostjo in ceno. Prednosti takšnih mehanizmov so očitne (zanesljivost in lažje servisiranje), to pa zame ne opraviči visokih cen. Vemo kakšna je cena surovega Unitasa (Eta 6497) in koliko se ga plača v npr. Panerai uri. Malo smešen je občutek, da si za uro plačal 5 jurjev, na bolšjaku pa najdeš staro žepno uro z istim kalibrom za nekdaj 10 eur. Saj je razlika v dodelavi, samo bistvena pa ne.

Zame je Panerai primer vrhunskega marketinga in dobrega dizajna. Že to, da vsaka mala spremeba na nihovi uri pomeni novo limitirano serijo, se mi zdi genialno. Kar se mene tiče, in-house mehanizmi realneje upravičijo ceno in v tem smislu je novi Panerai ugoden, ker se začenja skoraj z isto ceno...

Pa da ne bo pomote, tovrsten pristop se mi nasploh zdi problematičen pri dragih firmah. IWC, Breilting itd. so ista zgodba. Osnovni modeli so momogrede po 5 jurjev, notri pa povprečni mehanizmi. Seveda to maksimalno skrijejo, in npr. v IWC katalogu glede kalibrov, ki niso in-house ne dobiš informacij. Treba je iti na internet in pošteno pobrskat, da ugotoviš, kaj je notri (in to ne na uradni strani). So korektne ure, ampak za moj okus precenjene.

Kolekcionarsko pa vsi ti pomisleki ne igrajo vedno vloge in se čisto strinjam s Sokolom. Bo pa zanimivo videti, kako se bodo vsi ti novi in-house mehanizmi, ki realno so predvsem vprašanje prestiža firme, tudi obnesli v praksi in če bodo dejansko boljša naložba. Nisem prepričan.
Zahvale: criptus

Panerai PAM 510 pred 12 let 10 mesecev #8229

• Shadow
  • Shadow avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 97
Bi se kar strinjal z zgoraj napisanim...

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si