minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Frekvenca 32.400a/h ?

Frekvenca 32.400a/h ? pred 13 let 1 mesec #7725

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Tako kot Sokola v temi Beselworld 2013, kdaj se bo zgodila neka celota, pa mene zanima spet nek spodaj opisan detalj;

Še vedno, me precej zaposluje s kakšnimi frekvencami vse bijejo vsakovrstne mehanske urce. Prvi zanesljivejši mehanizmi so pretežno utripali s 5 polnihaji na sek., pa potem s 6, pa z 8, nato celo s 7, nadalje z 10 in več.
Sprašujem pa se, zakaj, s kakšnim tehtnim razlogom, je bilo iz te palete različnih taktov izpuščeno bitje z 9 polnihaji na sekundo, če zaenkrat opazujemo samo tiste do 10 to je do 36.000a/h? Vsaj jaz podatka, da ima nek mehanizem frekvenco 32.400a/h še nisem zasledil, sem pa našel opis kalibra, ki med drugim tudi navaja dokaj nenavadnih 5,5 polnihaja na sekundo oz, 2,75Hz ali 19.800a/h. (Zanimivo, bil sem uverjen, da je polnihaj pa le tista najmanjša nedeljiva enota, ki ji pripadajo, glede na različne parametre, umerjeni delčki sekunde.)
Kje je torej zadržek, da še ni bil izdelan kaliber z iskanimi 9 polnihaji na sekundo, ob enem pa me zelo zanima, katera urarska hiša se bo prva lotila te, zaenkrat še »prazne frekvence«?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si