minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Motnje nihajnega sistema

Motnje nihajnega sistema pred 13 let 2 mesecev #7352

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
V prejšnjih postih, ki sem jih prispeval na temo vpliva gravitacije, je bilo možno zaslediti -moje razumevanje- problema, za kar sem naknadno dobil tudi potrditev, v že večkrat citirani -Tehnologiji urarstva-
To knjigo g. Rakuše sem si zaradi polemične razprave v temi Točnost ur in hkratnega uhajanja na druga področja motenj izohronizma, v knjižnici izposodil še enkrat in jo imam še sedaj v posesti. Naredil sem torej tudi fizičen korak do knjižnice (za razliko od udobnejšega iskanja po internetu), da bi laže argumentirano predstavil moj enak pogled glede vpliva gravitacije in ga tudi podkrepil z nekaterimi navedbami iz omenjene publikacije, tako da se bi mi težko očitalo pomanjkanje konstruktivnosti.

Naj s povzetki že objavljenih prispevkov potrdim moje razumevanje problema;

Sila trenja in sprememba le te, (kot posledica sile teže in ne kakšnih drugih napetosti) je možna tam, kjer deluje gravitacija. V breztežnostnem stanju sprememba sile trenja vendar ni mogoča, razen zaradi inertne sile. Torej gravitacija vpliva na nemirko posredno preko omenjenega dejstva.

,ko smo bili na začetku članstva v Minutki, smo lahko na portalu prebrali, da ima zapestna ura v različnih položajih razpoznavno različen tek.

Zakaj pa ima to lastnost? Zaradi trenja v oležajenju nemirke. Kaj pa povzroči spremembo trenja? Sila teže (m x g) nemirke, v odvisnosti z različno stično površino osi v ležajih. V tem je torej vpliv gravitacije na nemirko.

Ura v vodoravnem položaju večinoma prehiteva, v navpičnem pa zaostaja. Razlika nastane zaradi povečanja trenja v navpičnem položaju, kar povzroči izgubo v velikosti nihaja nemirke in tako zaostajanje teka ure. /F. Rakuša, Tehnologija urarstva, str. 129 zgoraj/
V navpičnem položaju ure se vrtita tečaja nemirke s svojim polmerom v ležajih pod pritiskom celotne teže nemirke. V vodoravnem leži teža nemirke na zaobljenem delu tečaja, ki se vrti v kamnu in povzroča mnogo manjše trenje. /Prav tam, str. 102 na sredini/

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si