minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Teža zaskočnega kolesa

Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6729

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 31
Pred kratkim sem v Slowatch magazinu, o nekaterih urarskih novostih med drugim prebral, da iz enega samega grama silicija izdelajo 500 sidrnih koles!? Dobro, na to besedno zvezo res še nisem naletel, a če si predstavljam pod njo, pač zaskočno kolo, zadnjega v nizu zobnikov, le ne morem mimo začudenja. Ali je navedba napačna, ali pa proizvajalec ciljno sporoča fascinanten podatek, ki bi vzbujal dvom in obenem občudovanje neke nove tehnologije.
Zaskočno kolo bi po tem takem tehtalo zgolj 2/1000 grama in ker naj bi le to imelo vsaj neko zaznavno inercijo v premagovanju in zadrževanju napetosti lasne vzmeti, se mi upravičeno postavlja vprašanje, če ni pri posredovanju teksta prišlo do pomote.
Ali je kdo od forumašev slišal ali prebral kaj sličnega?

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg: Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6732

• sokol
  • sokol avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
čisto mogoče.malo off topic..z enim litrom olja se namaže več kot milijon mehanizmov...

Odg:Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6733

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Art napisal(a):

Pred kratkim sem v Slowatch magazinu, o nekaterih urarskih novostih med drugim prebral, da iz enega samega grama silicija izdelajo 500 sidrnih koles!? Dobro, na to besedno zvezo res še nisem naletel, a če si predstavljam pod njo, pač zaskočno kolo, zadnjega v nizu zobnikov, le ne morem mimo začudenja. Ali je navedba napačna, ali pa proizvajalec ciljno sporoča fascinanten podatek, ki bi vzbujal dvom in obenem občudovanje neke nove tehnologije.
Zaskočno kolo bi po tem takem tehtalo zgolj 2/1000 grama in ker naj bi le to imelo vsaj neko zaznavno inercijo v premagovanju in zadrževanju napetosti lasne vzmeti, se mi upravičeno postavlja vprašanje, če ni pri posredovanju teksta prišlo do pomote.
Ali je kdo od forumašev slišal ali prebral kaj sličnega?

Tale vir navaja, da je specifična teža silicija 2.33g/cm3 proti jeklu, ki ima 8g/cm3.

Iz silicejevega ploščka dimenzije 100 mm v premeru in debeline 0.5 mm pa lahko naštancajo 250 kolesc.

Dovolj podatkov torej iz katerih se da vsaj približno ocenit težo enega kolesca. Če se komu da računat naj prosim objavi rezultat, meni se ne :smilebig: ...

Last Edit: od criptus.

Odg:Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6740

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Račun pokaže, da je za izdelavo 250 zaskočnih kolesc potrebno 9,14 g silicija,
..kar je daleč od tistega podatka v magazinu. Resnici na ljubo še vedno fascinantno, vendar ne toliko.. in se mi potrjuje moja domneva glede senzacionalnega poročanja ali pač gre samo za nepozorno posredovanje podatka.

Odg:Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6741

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Ni mi dalo miru...

Ena si-rezina dimenzije 100 cm x 0,5 cm ima prostornino 0,3927 cm3. Iz te količine izdelajo 250 kosov.

pomeni, da iz 1 cm3 naredijo 636 kolesc.

Na uč bi s slike ocenil, da je nekje polovica materiala izmet, torej bi teoretično lahko izdelali enkrat več kolesc recimo čez palec cca 1200.

1200 kolesc ima maso 2.33 g. Iz tega sledi, da ima maso 1 g cca 515 kolesc. To pa potrjuje napisano...

Popravte me če se motim...

Last Edit: od criptus.

Odg:Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6749

• Art
  • Art avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
Ena si-rezina dimenzije 100 cm x 0,5 cm ima prostornino 0,3927 cm3. Iz te količine izdelajo 250 kosov.

Na uč bi s slike ocenil, da je nekje polovica materiala izmet, torej bi teoretično lahko izdelali enkrat več kolesc recimo čez palec cca 1200.

1200 kolesc ima maso 2.33 g. Iz tega sledi, da ima maso 1 g cca 515 kolesc. To pa potrjuje napisano...

Verjetno so tukaj mišljeni mm in ne cm. Torej;
Pl. kroga x 0,5 mm = V = 3.927 mm³ = 3,925 cm³ x 2,33 g = 9,145 g
In če gre ostanek »štance« , (na oko približno polovica), res nazaj v predelavo (v kar pa dvomim, če je Silicij drugi najbolj razširjen element na planetu) potem iz cirka 4,5 g izdelajo 250 zaskočnih kolesc.
V glavnem, račun pokaže, da so se pri objavljanju podatka v omenjenem članku zmotili za faktor 10.

Odg:Teža zaskočnega kolesa pred 13 let 4 mesecev #6753

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
Art napisal(a):

Verjetno so tukaj mišljeni mm in ne cm. Torej;
Pl. kroga x 0,5 mm = V = 3.927 mm³ = 3,925 cm³ x 2,33 g = 9,145 g
In če gre ostanek »štance« , (na oko približno polovica), res nazaj v predelavo (v kar pa dvomim, če je Silicij drugi najbolj razširjen element na planetu) potem iz cirka 4,5 g izdelajo 250 zaskočnih kolesc.
V glavnem, račun pokaže, da so se pri objavljanju podatka v omenjenem članku zmotili za faktor 10.

Mišljeno je bilo 10 cm in 0,05 cm. Je pa res, da sem se zakalkuliral za eno nulo pri tipkanju. V resnici pride 3,93 cm³ in ne 0,393.To pa pomeni 63 kolesc oziroma 120 na specifično težo če računamo pol izmeta (ocena po sliki, kar poglej rob na zunanji strani). Končen rezultat je pa potem enak tvojemu. 51 kolesc za 1 g materiala kar je za faktor 10 manj kot tdijo.

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si