minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1
  • 2

TOPIC: COSC certifikat

COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5053

• sokol
  • sokol avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
  • Thank you received: 100
večina nas je že slišala za cosc certifikat. imam pa eno vprašanje? že 2 dni nosim na roki uro raketa..ruska ura, nič posebnega. nosim jo od jutra do večera. odstopanje..4-5 sekund prehiteva na dan. mislim si, super, to je znotraj normativa cosc certifikata, kar je seveda netočno. zakaj?. ura je vredna recimo 12eur, točna, ampak ali je tudi precizna?

zanima me še vaše mnenje...

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5055

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
Dajmo najprej definirat pojma točen in precizen.

SSKJ pravi:

točen: ki pri merjenju česa kaže toliko, kot je v resnici: točni instrumenti; točna tehtnica; točna ura

precizen: narejen tako, da opravlja svojo nalogo v največji mogoči popolnosti, natančen: precizen instrument,
mehanizem; precizna ura; precizne merilne priprave / precizen udarec; precizen zadetek // ki upošteva, zajema
vse, tudi podrobnosti: precizna diagnoza; precizna risba

Če je ura točna, torej ni nujno da je tudi precizna. Morda je točnost le naključen pojav pri nepreciznem mehanizmu, medtem ko je pri preciznem točnost pričakovana in samoumevna.

Last Edit: od criptus.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5056

• sokol
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
bom probal drugače vprašat. ura ki jo nosim je točna in je znotraj normativov cosc certifikata. kolikor jaz vem (popravite me če se motim), cosc certifikat določa normative za ure glede točnosti in preciznosti. moja ura ki jo nosim je znotraj normativa točnosti cosc certifikata. ampak ali je tudi znotraj notmativa preciznosti cosc certifikata?

sorry, drugače ne znam vprašati.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5057

• oven
  • oven avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 38
Pomoje cosc certifikat zahteva tocnost ure v vseh polozajih, vseh temperaturah in pri razlicnem tlaku. Ura brez certifikata je torej lohk tocna, ampk ne v vseh pogojih. To je moje mnenje.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5058

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
Poleg COSC, ki je »dejansko Rolexova firma« obstajajo tudi drugi, Grand Seiko ima še strožje standarte (COSC dnevna toleranca −4/+6s, GS -3/+5).
Zakaj sem napisal, da je COSC dejansko Rolexova firma, če pa povsod poudarjajo da je neodvisna firma : "(Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) je neprofitna organizacija namenjena certificiranju točnosti ročnih mehanskih urnih mehanizmov. Ustanovljena je bila leta 1973 v Švici in je prvenstveno namenjena preverjanju švicarskih urnih mehanizmov." ( minutka.si)
COSC na leto podeli največ certifikatov Rolexu, Omegi in Bretlingu , več kot polovica gre Rolexu ( www.watchtime.com/featured/who-are-switz...ronometer-producers/ ). Firma, ki polovico proizvodnje proda enemu kupcu je dejansko odvisna od te firme. O kakšni neodvisnosti tukaj težko govorimo, ali so dejansko neprofitni – seveda niso. Za certifikat je potrebno plačati, zagotovo so kar uspešni.
Sam standart je že zastarel, večina mehanskih ur ga danes dosega. Veliko dobrih ur nima tega certifikata, ne zaradi tega, ker ga ne bi mogli doseči, pač pa zaradi njihove poslovne odločitve.
Je pa COSC seveda dobra marketinška poteza.
Spisek firm, ki so leta 2008 dobili COSC certifikat je na: www.watchtime.com/featured/who-are-switz...ronometer-producers/
Glede ruske ure, povej kolikšno je največje dnevno odstopanje (varianca) pa kako bo vse to čez kak mesec...
lp

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5059

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
oven napisal(a):

Pomoje cosc certifikat zahteva tocnost ure v vseh polozajih, vseh temperaturah in pri razlicnem tlaku. Ura brez certifikata je torej lohk tocna, ampk ne v vseh pogojih. To je moje mnenje.

V detajlih se zelo motiš!

Last Edit: od igor.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5060

• criptus
  • criptus avatar
  • Nedosegljiv
  • Moderator
  • Moderator
  • Thank you received: 417
COSC predpisuje naslednje pogoje meritev za mehanske mehanizme: www.cosc.ch/chronometre2.php?lang=en

Ne razumem pa čisto kaj misliš z 'znotraj normativa točnosti cosc certifikata. ampak ali je tudi znotraj notmativa preciznosti cosc certifikata' ?

V veljavi sta še bolj zahtevna standarda to sta:
- Ženevski pečat: www.minutka.si/leksikon/urarski-pojmi.html#pecat in
- PP Seal (Petek Phillipe Pečat) ki obravnava kakovost ure kot celote in ne lenjen mehanizem www.patek.com/contents/default/en/ppsealintro.html

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5061

• Levjul
  • Levjul avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 65
v katerih detajlih?
lp

Lecnik_Banner.Underhead.970x88_3.jpg

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5062

• sokol
  • Nedosegljiv
  • Urarska legenda
  • Urarska legenda
@levjul..vse5, na široko in z dokazi (linki) podkrepljeno. ampak verjamem da vsi člani, (registrirani in neregistrirani) ne govorijo angleškega jezika obogatenega s strokovnimi izrazi, bom probal "po kmečko" razložit kaj je COSC standrad. brez linkov. če se bom kje zmotil, oziroma napisal neresnico, naj me prosim kdo popravi.

COSC certifikacija je normirani postopek, kjer se ure izspostavljajo da bi se lahko potrdila njihova točnost (kar ni isto kot preciznost). točnost izdelka (ure) je njegova usklajenost z njegovim referenčnim časom, preciznost pa se določa na predvidljivost obnašanja v vseh pogojih uporabe.

smisel tega nominiranja je simuliranje pogojev (nošenja ure na roki), zaradi tega temperaturni ekstremi, dolžina trajanja nošenja in 5 osnovnih položajev. ta postopek se izvaja po usklajeni proceduri samo zato, ker je bolj kompetentno od nošenja ure v realnosti. če poenostavim, isti človek v dveh dneh ne more nositi ure (ali več njih) na popolnoma enak način da bi lahko primerjava dobila nek smiselni zaključek.

navedeni pogoji morajo biti popolnoma enaki za vse izdelke (ure). to je zmeraj smisel normiranja.

torej če zaključim, uro ki jo nosim in način na katerega jo koristim je znotraj COSC predpisane in nominirane točnosti. vkolikor bi ta ura ki jo nosim, (po testiranju seveda nebi) šla skozi COSC testiranja, potem ta ura ni samo točna, ampak tudi precizna.

seveda pa COSC standard ali bilo kateri drugi standard ni nobena garancija. je samo potrdilo, da je bila spoštovana neka predpisana/normirana procedura.

Last Edit: od sokol.

Odg:COSC certifikat pred 13 let 7 mesecev #5063

• igor
  • igor avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Levjul napisal(a):

v katerih detajlih?
lp

Če sprašuješ mene, je odgovor sledeč:

- točnost ure v vseh položajih - nak, obstaja standard
- v vseh temperaturah - nak, obstaja standard
- pri različnem tlaku - še nisem slišal (lahko pa da se motim)

Je pa criptus zgoraj pripel link, tako, da ga lahko vsi preberemo.

Ravno zato sem že večkrat opozoril, da je treba poste natančno prebrati oz. tudi natančno pisati, zato pozdravljam criptusovo zahtevo po kredibilnih argumentih (virih), kadar pride do vroče debate.

• Stran:
  • 1
  • 2
minutka.si minutka.si minutka.si