minutka.si

Welcome, Gost
Username: Password: Remember me
Tehnične debate o urah, zanimive povezave, dodatna oprema.
  • Stran:
  • 1

TOPIC: Znotraj urarske manufakture

Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1005

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
  • Thank you received: 57
Živjo vsem,

če še niste imeli možnosti obiskati in v živo videti kakšne "ta zaresne" urarske manufakture, vam v parih skopih fotkah predstavljam nemško urarsko manufakturo Glashütte Original tudi od znotraj.
Fotke so izpred nekaj let, ko sem imel ta privilegij, da sem bil prvič pri njih na izobraževanju.
V osnovi je manufaktura zgrajena v štirih etažah. V pritličju so praktično sterilno čiste delavnice s CNC stroji, kjer izdelujejo komponente za ure. V prvem nadstropju komponente čistijo, polirajo, gravirajo, anglirajo, kontrolirajo... Tu imajo tudi svojo galvano. V tretjem nadstropju komponente sestavljajo, delo pa sem lahko gledal le skozi steklo, saj ne pustijo v notranjost zaradi prahu. Tu imajo delavnice posebno, tako imenovano vakuumsko zračenje. No, do četrtega nadstropja pa sploh ne prideš, saj je tam razvojni oddelek. Razumljivo, mar ne? Tudi plače gredo po nadstropjih. Sliši se čudno, pa vendar. Tisti, ki delajo dela v nižjem nadstropju imajo najnižje plače, višje pa imajo višje plače. O plačah jih nikoli nisem spraševal, delajo pa nekako 6 ur (odvisno od delovnega mesta - predvsem urarji) z večkratnimi pavzami, sploh tisti, ki delajo s pomočjo mikroskopov.

Morda zaenkrat na hitro samo toliko, prilagam nekaj fotk, povem pa naj, da vem, da se da na netu videti na tisoče in tisoče slik urarjev pri delu (praktično vsaka spletna stran z urami jih ima), a so v glavnem vse pozirane, te fotke pa so narejene med samim delovnim procesom in imajo vsaj zame večjo težo.

Lep pozdrav,
Igor

Please Prijava or Registriraj se to join the conversation.

Last Edit: od igor.

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1006

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Morda še ena zanimivost. Z drobnimi popravili ur sem na "ti" in zato sem z veseljem sprejel izziv urarskega mojstra manufakture GO, ki mi je dejal, da naj privijem vijake na nemirko (ure Glashütte Original imajo na nemirki privitih 18 zlatih - iz 18 karatnega zlata - utežnih vijakov).
Pha, piece of cake...menda res :blush:
Da sem iz male posodice na izvijač fiksiral vijak, je trajalo kar nekaj časa in preden je bil ta vijak lepo privit je preteklo približno 20 minut...(takoj pač ne zadeneš luknje, vijak pade, pa spet nameščanje na izvijač, pa probavanje zadet luknjo...pa spet, pa spet...ampak končno nekako rata).
Ves vesel, da mi je sploh uspelo, sem vprašal urarskega mojstra, koliko časa pa on porabi, da pritrdi en vijak. Zelo suvereno mi je odgovoril; manj kot dve minuti...........ampak za vseh 18 :whistle:

Pa še fotka tega dela od blizu.

lp, igor

Attachments:

Last Edit: od igor.

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1008

• gorazd
  • gorazd avatar
  • Nedosegljiv
  • Administrator
  • Administrator
  • Thank you received: 20
Hvala za vrhunski prispevek Igor. Mislim, da si prispevek zasluži ,da ga uvrstim med članke!

Naj povem, da sem zgodbo ob kavi z Igorjem (izvrsten sogovornik poln osupljivih zgodb :woohoo:) slišal nekaj dni nazaj. Tokrat je podkrepljena še s fotografijami, saj je vsestranski Igor tudi odličen fotograf (poglejte si slike na njegovem FB profilu www.facebook.com/media/set/?set=a.100143...0000159721802&type=1 ).

Last Edit: od gorazd.

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1012

• gasper
  • gasper avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 16
Odličen prispevek!Tudi jaz sem bil že parkrat pri Brodniku in si ogledoval GO-ure,če smo natančni Navigatorja.Ni mi uspelo napraskati zanj vendar so zelo osupljive ure,ki mi ne dajejo miru.sploh mi je pri njihovih urah padla v oči gravura in okrasitev mehanizmov,ki spretno z veliko potrpežlivostjo in ljubeznijo naredijo vsako uro unikatno. Na zadnjem obisku na zečetku letošnjega leta mi je tudi g.Ana povedala o možnosti obiska v manufakturi,vendar moraš po mojem najprej uro tudi kupiti???

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1014

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Hvala "gasper". Ja, tudi meni je všeč GO Navigator. No, na splošno njihova serija Senator, v kateri je tudi dotična ura. Morda se me je z malce bolj retro obliko in na novo razvitim zaskočnim mehanizmom še najbolj dotaknil Senator Chronometer.

Za vikend izlet v Dresden oz. v mestece Glashütte v manufakturo GO ni bilo potrebno kupiti ure, a je ozadje vsega tega malce bolj zapleteno, zato o tem ne bi ravno pisal javno.

lp, igor

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1017

• gasper
  • gasper avatar
  • Nedosegljiv
  • Urarski mojster
  • Urarski mojster
  • Thank you received: 16
Potem pa najbolje,da te obiščem v Stemtime exclusive ali pa te povabim na kavo.Sporoči in bova uskladila uro.

Odg:Znotraj urarske manufakture pred 14 let 5 mesecev #1019

• igor
  • igor avatar Avtor teme
  • Nedosegljiv
  • Urarski expert
  • Urarski expert
Bom zelo vesel. Poleg naše trgovine je odlična slaščičarna s slastno kavo, ki pa jo seveda plačam jaz. Jutri in pojitrišnjem imam čas med 15 in 18 uro, v četrtek, petek in soboto pa med 12 in 18 uro, če le kaj ne pride vmes. No, časa ni ravno na pretek, za kavo se ga bo pa vsekakor našlo.

lp, igor

• Stran:
  • 1
minutka.si minutka.si minutka.si